vineri, 20 octombrie 2017

Se menține starea de incompatibilitate a primarului Lucian Micu. Curtea de Apel Bacău a respins acțiunea acestuia

Se menține starea de incompatibilitate a primarului Lucian Micu. Curtea de Apel Bacău a respins acțiunea acestuia

lucian micu incompatibilAstăzi, 20 octombrie, a fost un ultimul termen al acțiunii introduse în instanță, la Curtea de Apel Bacău, de către primarul Lucian Micu. Acesta a contestat decizia Agenției Naționale de Integritate prin care a declarat starea de incompatibilitate a acestuia.
„Tip solutie: Respinge cererea
Solutia pe scurt: Respinge acţiunea ca neîntemeiată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Calea de atac se va depune la Curtea de Apel Bacău. Pronunţată în şedinţa publică din 20.10.2017.
Document: Hotarâre 148/2017 20.10.2017”
Aceasta este soluția prezentată de Curtea de Apel Bacău, vineri, 20 octombrie, pe pagina sa de internet.
Dosarul a fost înregistrat pe rol pe data de 03.08.2016.
Voi merge mai departe cu calea de atac. Voi veni cu argumente care să demonstreze că Parlamentul a modificat prevederile legii privind starea de incompatibilitate, eliminând situația în care mă aflam eu, împreună cu foarte mulți primari și viceprimari din România”, a declarat Lucian Micu, primarul municipiului Roman.
De unde a plecat starea de incompatibilitate invocată de ANI
Pe data de 12 iulie 2016, Agenția națională de Integritate emitea un comunicat în care preciza că viceprimarul Lucian Micu s-ar afla în stare de incompatibilitate.
Comunicatul ANI preciza că: „MICU LUCIAN OVIDIU, viceprimar al Municipiului Roman, județul Neamț, se află în stare de incompatibilitate începând cu 30 august 2012, întrucât deține simultan funcția de viceprimar și funcția remunerată de membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Municipal de Urgență Roman, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) și k) din Legea nr. 161/2003.
Ce modificări a făcut Camera Deputaților legislației în vigoare
Pe data de 4 octombrie 2016, Camera Deputaților (cameră decizională, în acest caz) a adoptat o modificare a Legii 161, din 2003, „privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei”, prin care elimină o serie de incompatibilități stabilite în cazul aleșilor locali în ceea ce privește exercitarea funcțiilor și a calităților publice în condiții de integritate.
Concret, propunerea legislativă menționată are ca efect eliminarea unora dintre cele mai întâlnite situații de incompatibilitate pentru aleșii locali, după cum urmează (în cazul primarilor și viceprimarilor):
-     prin modificarea art. 87 alin. 1 lit. d) este eliminată incompatibilitatea generată de deținerea calității de primar sau de viceprimar/ președinte sau vicepreședinte al consiliului județean simultan cu calitatea de reprezentant în adunările generale ale acționarilor la societățile comerciale;
-     prin abrogarea art. 87 alin. 1 lit. f) este eliminată incompatibilitatea generată de deținerea calității de primar sau de viceprimar/ președinte sau vicepreședinte al consiliului județean simultan cu calitatea de reprezentant al unității administrativ – teritoriale în adunările generale ale societăților comerciale de interese local, pe de o parte, și cu calitatea de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăți comerciale de interes național, pe de altă parte;
„Am aflat de modificările legislative în această speță și pot spune că starea de incompatibilitate invocată de ANI nu mai există, în cazul meu, prin urmare toate documentele întocmite de ANI, referitoare la starea mea de incompatibilitate sunt nule. Este o revenire la normalitate și nu pot decât să apreciez votul dat în Camera Deputaților, pentru aceste modificări legislative, pentru că sunt multe situații similare cu a mea, în țară, și se rezolvă, în sfârșit”, a declarat în octombrie 2016, Lucian Micu, viceprimarul municipiului Roman, la acea dată.
Romanul Financiar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu