joi, 28 septembrie 2017

Medicii de familie s-au saturat! In luna octombrie incep protestele in toata tara

Medicii de familie s-au saturat! In luna octombrie incep protestele in toata tara

Data ultimei actualizari: 25/09/2017

Starea de sanatate a romanilor este in continua depreciere. Suntem pe ultimul loc in Europa in privinta sistemului de sanatate, cu cea mai mica alocare din PIB pentru sanatate, cea mai slaba investitie in medicina primara, cea mai mare mortalitate infantila, cea mai mare mortalitate prin cancer de col uterin la femeile de varsta activa, precum si alte recorduri negative!
Voi, pacientii nostri, sunteti batjocoriti, pusi pe drumuri de birocratia inutila si de administratorii sistemului de asigurari si ai sistemului de sanatate.
Atragem atentia tuturor ca in zece ani, mai bine de jumatate din localitatile Romaniei nu vor mai avea deloc medici de familie.
Suntem umiliti, nu suntem lasati sa ne ingrijim pacientii si suntem in pragul colapsului.
Desi prezentata ca piatra de temelie a sistemului de sanatate si o prioritate, medicina de familie este vaduvita de aplicarea oricarei strategii, subfinantata continuu, este discriminata si impinsa spre distrugere ca profesie independenta.
Pentru aceasta situatie consideram exista vinovati! Vinovati sunt administratorii sistemului de asigurari de sanatate, functionarii care ocupa birourile din Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), functionarii si inaltii functionari din Ministerul Sanatatii (MS).
Responsabilitatea este purtata si de Prim-Ministrul Romaniei si de parlamentarii care trebuie sa coordoneze si traga la raspundere functionarii din MS si CNAS pentru prestatia lor in defavoarea pacientilor.
Desi CNAS a fost informata periodic privind economiile care pot fi facute in sistemul de sanatate si de imbunatatirea starii de sanatate a populatiei care se pot obtine prin intarirea Asistentei Medicale Primare, a refuzat constant sa analizeze in mod responsabil documentele justificative si solutiile care i-au fost puse la dispozitie si sa ia decizii care sa duca la indeplinirea obiectivelor declarate ale CNAS (reorganizarea eficienta a sistemului de sanatate in beneficiul populatiei).
Este evident insa ca in acest moment NU acestea sunt obiectivele principale ale CNAS. Este regretabil faptul ca obiectivele reale ale CNAS sunt devoalate public doar cu ocazia diferitelor procese.
Organizatiile medicilor de familie, Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patroneatelor Medicilor de Familie (FNPMF), au pus la dispozitia CNAS, MS si Parlamentului toata experienta necesara, toate solutiile posibile, dar orice demers a fost ignorat.
A existat speranta ca nu va mai fi nevoie de proteste, ca medicii de familie vor putea ramane in cabinete, cu stetoscopul si parafa in mana, ca nu va mai fi nevoie sa vedem medici de familie in strada, cu pancarde in mana.
Pe toata durata anului am fost mintiti permanent ca pentru problemele noastre si ale pacientilor nostri vor fi gasite si aplicate solutii.
Din pacate, conlucrarea, rezolvarea simpla si amiabila a problemelor nu a fost dorita de decidenti. De aceea, consideram ca nu mai poate avea loc nicio forma de dialog.
In luna octombrie vor fi demarate protestele medicilor de familie la nivel national. Formele de protest si calendarul acestora vor fi anuntate la mijlocul lunii octombrie.
           
  Presedinte FNPMF                                                                                           Presedinte SNMF
    Dr. Doina Mihaila                                                                                         Dr. Rodica Tanasescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu