joi, 28 septembrie 2017

Sanatatea da in clocot! Medicii anunta proteste

Sanatatea da in clocot! Medicii anunta proteste

Data ultimei actualizari: 27/09/2017

Federatia “Solidaritatea Sanitara” anunta declansarea actiunilor de proteste cu primele proteste, desfasurate dupa cum urmeaza:
– in data de 28.09.2017 in intervalul orar 14:00-16:00, pichetarea simultana a Ministerului Muncii si Justitiei Sociale si a Ministerului Sanatatii.
– in data de 29.09.2017 in intervalul orar 09:00-11:00, pichetarea simultana a Ministerului Muncii si Justitiei Sociale si a Ministerului Sanatatii.
Potrivit unui comunicat de presa, motivul protestelor il constituie nemultumirea profunda a membrilor de sindicat fata de pre-vederile legii 153/2017 si de intentia Guvernului de a modifica statutul legal al salariului de baza, acestea determinand scaderi masive ale veniturilor majoritatii angajatilor din sanatate, estimate la cca. 60%, incepand cu 1 ianuarie 2018.
Expertii Federatiei „Solidaritatea Sanitara” au demonstrat deja Guvernului amploarea scaderilor salariale ce vor fi determinate pe aceasta cale.
Principalele revendicari ale Federatiei “Solidaritatea Sanitara”, prezentate in mod repetat re-prezentantilor Guvernului:
– renuntarea la cresterea impozitarii salariului de baza (realizata prin introducerea contributiilor angajatorului in salariul de baza al angajatului) care determina o scadere medie a veniturilor cu 22%;
– renuntarea la eliminarea de facto a sporurilor pentru conditiile de munca pentru angajatii din sanatate, aceasta masura determinand o scadere medie a veniturilor cu 40%;
– mentinerea drepturilor aferente tichetelor de masa, eliminarea acestora de la 1 ianuarie 2018 reprezentand o pierdere medie a veniturilor de 8%;
– mentinerea programului de munca al medicilor aferent normei de baza si garzilor suplimentare in forma actuala, modificarea acestuia determinand o reducere medie a veniturilor medicilor care efectueaza garzi de 20%;
– Introducerea personalului nemedical in anexa specifica sectorului sanatate si aplicarea sporu-rilor pentru intreg personalul din unitatile sanitare;
– mentinerea drepturilor salariatilor aferente concediilor de odihna suplimentare;
– introducerea masurilor de reforma a relatiilor de munca, conform propunerilor inaintate de Federatia “Solidaritatea Sanitara” la contractul colectiv de munca.
De asemenea, potrivit sursei mentionate, a doua etapa a protestelor inseamna un miting stabilit pentru data de 4 octombrie, dublata de posibilitatea desfasurarii unui mars pentru sanatate.
De altfel, si medicii de familie au anuntat, printr-un comunicat de presa emis de SNMF&FNPMF ca vor protesta dupa un calendar ce va fi facut public in curand.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu