In acelasi an, seful Western Hemisphere Division al CIA (WHD) a primit un raport secret care confirma faptul ca Hitler era cat se poate de viu si locuia in Argentina.
Mai precis, unul dintre informatii acestui departament, CIMELODY, ar fi fost contactat de un prieten, fostul soldat SS Phillip Citroen, care i-a destainuit ca se afla in contact cu Hitler, care traia sub pseudonimul Adolph Schuttlemayer Citroen a precizat ca intalnirile erau lunare, ele desfasurandu-se in Columbia, unde fostul SS se stabilise.
Potrivit CIMELODY, Hitler ar fi parasit Columbia pentru Argentina in primele luni ale anului 1955. Trecusera deja zece ani de la incheierea razboiului si, prin urmare, aliatii nu-l mai puteau judeca in calitate de criminal de razboi.
Se preciza, totodata, ca nici CIMELODY, nici biroul CIA nu au fost in masura sa faca o evaluare fiabila a informatiilor furnizate, transmise ca un mesaj "demn de interes".
"La acea data, Phillip Citroen lucra pentru o companie feroviara din Columbia. El i-a declarat unui fost membru al biroului ca a intalnit un individ care semana uluitor de mult cu Adolf Hitler si chiar pretindea ca este el. Citroen a precizat ca l-a intalniti la Residencias Coloniales din Tunja, in Columbia. Potrivit sursei, era un oras suprapopulat de fosti nazisti care il idolatrizau pe asa-zisul Adolf Hitler si i se adresau cu "der Fuhrer", salutand in stil nazist", preciza raportul.