sâmbătă, 2 septembrie 2017

Panică în Neamţ! Arestarea şefului Casei Naţionale de Sănătate va avea replici şi prin judeţe?

Panică în Neamţ! Arestarea şefului Casei Naţionale de Sănătate va avea replici şi prin judeţe?


Numai Dumnezeu ştie cum au dormit azi-noapte unii şefi de unităţi sanitare (private sau de stat) din Neamţ şi unii din cei care, de-a lungul anilor, au semnat decontarea serviciilor medicale plătite din banii asiguraţilor! Reţinerile operate de procurorii anticorupţie în cazul şefului CNAS (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate) şi a altor 14 persoane cu funcţii de conducere din sistemul de asigurări de sănătate dar şi anchetarea şefilor unităţilor medicale care au beneficiat de decontări frauduloase de peste 13 milioane de lei (vezi AICI) readuc în prim-plan clasica întrebare: este Sănătatea subfinanţată sau se fură pe rupte?
În timp ce „băieţii deştepţi” îşi încasau banii nemeritaţi cu prioritate pentru aşa-zise îngrijiri la domiciliu, pacienţii reali nu aveau acces la acest tip de servicii. Se întâmplă astfel de minunăţii şi prin judeţe, şi în Neamţ? Cu siguranţă DA iar legendele urbane contemporane depăşeşc stadiul de folclor şi, probabil, vor căpăta contur atunci când procurorii vor cerceta şi pe aici astfel de minuni sau când vor apărea prin presă dezvăluirile unora care vor rupe tăcerea.
Poveştile despre calcularea coeficienţilor pe baza cărora CAS decontează zilele de spitalizare sau medicamentele compensate sau serviciile medicilor de familie sau alte chestiuni similare nu au cum să fie, toate, chiar poveşti. Cum un sâmbure de adevăr o fi şi în ceea ce priveşte interesul din spatele unora care erau în stare de orice pentru a avea funcţii la CAS. Şi nu ne referim nici măcar la trista performaţă când un şef al CAS Neamţ a stat vreun an prin concediu medical (fix când „duşmanii de clasă” voiau să-l schime din funcţie) ci la legendele legate de sumele de bani pe care unii ar fi fost dispuşi să le plătească pentru astfel de funcţii. Gura lumii slobodă, astfel că de multe ori a fost remarcat şi saltul colosal făcut de astfel de şefi care de la statutul anterior de „supravieţuitori” în România au trecut, în cam un an aşa, la cel de 2-3 concedii pe an, cu familia în străinătate, plus 2 maşini noi în familie, plus schimbat mobila şi electronicele (toate) din casă.
În sistemul „de stat”, coeficienţi mai buni aduceau bani mai mulţi care ajung şi în salarie dar şi în plata facturilor pentru băieţii deştepţi. Facturi care, de multe ori, par SF după cum spun unii care au pixul pe hârtie şi au calculat că, de exemplu, într-un anume spital în care medicaţia se administra şi oral, şi perfuzabil şi pe bază de branulă erau perioade când artimetica arăta că s-au consumat 15-20 de seringi pe zi per pacient. Frumos, nu? Iar dacă aşa ceva se întâmplă la nivel de banala seringă, nu e greu de imaginat cât se fură pe alte paliere. La fel şi cu serviciile asigurate de firme private care, în completare la banii luaţi de la CAS (cum şi cât, la fel de analizat) îşi completau veniturile cu contracte de medicină primară cu… instituţii de stat, primării etc
Şi, de peste tot din lumea mdicală răzbate acelaşi strigăt: Sănătatea e subfinanţată! Pe bune? Poate e vorba şi de aşa ceva în completare la „se fură pe rupte” dar cât la sută din PIB să aloce o ţară spre Sănătate pentru a avea siguranţa că după ce e potolită foamea mafiei din sistem, ajung bani şi la patul bolnavului?
Da, în Neamţ, de aseară, unii au motive întemeiate să nu doarmă liniştiţi. Probabil că ăsta e (deocamdată) preţul corect al vilelor şi jipanelor cu care s-au procopsit, de ani de zile ei, amantele lor, prinţişorii şi prinţesele din familie.
D.V.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu