duminică, 3 septembrie 2017

3200 lei! Paznicul şi şoferul Primăriei, lefuri de încadrare mai mari decât ale profesorilor cu 15 ani de catedră!

3200 lei! Paznicul şi şoferul Primăriei, lefuri de încadrare mai mari decât ale profesorilor cu 15 ani de catedră!


Aplicarea unor legi ale salarizării etapizat, neunitar, duce la ciudăţenii precum cel din acest articol în care un paznic sau un şofer de Primărie are un salariu de încadrare mai mare decât a unui profesor cu 15-20 de ani vechime la catedră.
Documentele de mai jos reprezintă anexa la o Hotărâre de Consiliu Local prin care, în conformitate cu legislaţia, au crescut salariile celor din administraţia locală, cu aplicabilitate pentru o Primărie şi un Consiliu Local. Sursa care ni le-a furnizat (apropiată de administraţia publică judeţeană) a preferat să anonimizeze numele UAT-ului (o comună din Neamţ), mergând probabil pe ideea că e mai important principiul decât aspectul concret. Dar e vorba de o sursă foarte credibilă în relaţia cu Vestea, aşa că le publicăm:

Subliniem, e vorba de salarii de încadrare. Acestora li se adaugă sporul de vechime şi apoi sunt dijmuite de dările şi taxele aferente, cu menţiunea că primarul şi viceprimarul au indemnizaţii care nu sunt purtătoare de spor de vechime.
Evident că leafa cea mai mare revine (că aşa sunt şi coeficienţii) primarului, cu 7200 lei (echivalentul a aproape 1600 euro), urmat de viceprimar si secretar (circa 1300 euro, fiecare). Apoi aceste sume descresc corespunzător funcţiilor şi studiilor, claselor posturilor ocupate până la cel mai modest plătit salariat, care este guardul, cu 2741 lei.
Imediat deasupra guardului sunt muncitorii, paznicii şi şoferii primăriei (unii dintre ultimii lucrând, probabil, pe microbuze şcolare). Astfel, unul dintre şoferi şi unul dintre paznici trec de lefuri de încadrare de 3250 lei fiecare. Cam cât aveau, până acum, unii primari de comune…
Astfel de tabele cu noile lefuri din administraţie au, ca efect, ostilizarea diverselor categorii socio-profesionale. Pentru că aplicarea pe sărite a creşterilor salariale, azi la unii, mâine la alţii, creează dezechilibre evidente, soldate cu animozităţile inerente. Evident că lefurile celor din administraţie erau foarte mici până acum, dar aceste majorări (duse în unele cazuri la dublarea lefurilor vechi) duc spre inevitabile comparaţii.
De exemplu, la leafa de încadrare de 3200 lei, un profesor ajunge după vreo 15 ani de vechime, cu toate gradele luate (adică a ajuns la gradul didactic 1). Nici un medic începător nu are acum 3200 leafă de încadrare, cu atât mai puţin un poliţist aflat la început de carieră. Alţii pot scoate în faţă importanţa socială a muncii lor (Educaţie, Sănătate), sau studiile (mai ales în cazul medicilor), alţii riscurile asumate prin profesie (poliţiştii, de exemplu) cum la fel, şi a transporta un funcţionar până la CJ sau prefectură, sau copiii la şcoală dimineaţă sau a păzi Primăria pe timpul nopţii este foarte important, nu?
Apropo, inspectorii de la Mediu care ar trebui să lupte cu Mafia pădurilor se plângeau că majoritatea dintre ei au salarii nete cam la jumătatea celui de încadrare a fericitului paznic de Primărie.
Daniel VINCA

Distribuie acest articol:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu