luni, 18 septembrie 2017

Disputa privind grâul sechestrat de Egipt s-ar putea prelungi încă şase luni

18 Sep 2017 - 18:14
Disputa privind grâul sechestrat de Egipt s-ar putea prelungi încă şase luni


Cele două nave încărcate cu grâu oprite de Autoritatea pentru carantină de Egipt în portul Safaga, pentru că ar conţine seminţe de mac, urmează a fi mutate pentru ca grâul să fie cernut, ceea ce reduce speranţele unei soluţionări rapide a disputei, a declarat luni pentru Reuters o sursă din apropierea acestui dosar.

Furnizorii de grâu urmăresc cu atenţie care va fi soarta celor două livrări de grâu din Franţa şi România, de teamă că aprovizionarea celui mai mare importator mondial de grâu va fi din nou afectată după o dispută similară pe parcusul anului trecut.

Miercurea trecută, ministrul egiptean al Agriculturii a declarat că tipul de seminţe de mac identificat în livrările de grâu din Franţa şi România nu sunt periculoase, iar grâul urmează să fie cernut înainte de a se decide dacă i se permite intrarea pe teritoriul Egiptului. Cu toate acestea este aşteaptă în continuare o decizie din partea procurorului pentru a fi cernut.

"Silozurile de grâu de la Safaga nu au echipamentele necesare pentru a cerne grâul din România şi Franţa dacă procurorul va lua o decizie în acest sens", a declarat sursa citată de Reuters. Procedurile în acest sens ar putea să se efectueze la silozurile din Sohag sau Qena, a adăugau sursa.

O eventuală respingere a acestor livrări de grâu ar putea determina traderii să boicoteze, din nou, licitaţiile organizate de autorităţile egiptene, cum s-a întâmplat şi anul trecut când în urma boicotării licitaţiilor s-a renunţat la cerinţele conform căruia grâul importat trebuia să aibă un conţinut zero de cornul secarei, standard pe care traderii îl consideră imposibil.

"La acest moment re-exportarea ar fi mai puţin costisitoare pentru furnizori", a declarat un inspector din cadrul Autorităţii pentru carantină care a dorit să îşi păstreze anonimatul. "Cernerea nu este posibilă la Safaga şi pentru că dosarul a fost referit procurorului, atunci întregul proces va trebui să fie derulat sub supervizarea procurorului, iar dacă acest lucru va fi aprobat, ar putea dura între şase şi opt luni", a adăugat inspectorul.

Una din aceste nave, care a fost oprită luna trecută, transporta 63.000 de tone de grâu din România, de la firma Cerealcom Dolj. Autorităţile române şi reprezentanţii traderilor au susţinut că nu există nicio informaţie oficială cu privire la respingerea grâului românesc de către GASC, Portul Constanţa având un sistem foarte bun de monitorizare a calităţii.AGERPRES
loading...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu