luni, 4 septembrie 2017

Medicul Ionut Gobej si-a dat demisia de la Spitalul Colentina, condus de Primaria Bucuresti: Am fost nevoiti sa refuzam 60 de pacienti cu tumori cerebrale complexe din cauza lipsei de personal, de consumabile si medicamente si a programului operator restrictionat

Medicul Ionut Gobej si-a dat demisia de la Spitalul Colentina, condus de Primaria Bucuresti: Am fost nevoiti sa refuzam 60 de pacienti cu tumori cerebrale complexe din cauza lipsei de personal,  de consumabile si medicamente si a programului operator restrictionat

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 4 septembrie 2017, 11:31 Actualitate | Administratie Locala

Spitalul Colentina
Foto: Spitalul Colentina
Medicul Ionut Gobej, fondator al Sectiei de Neurochirurgie de la Spitalul Colentina, si-a dat demisia luni din functia detinuta in cadrul spitalului. Intr-o postare pe pagina de Facebook, medicul spune ca a luat aceasta decizie deoarece  a fost nevoit sa refuze 60 de pacienti cu tumori cerebrale complexe din cauza lipsei si a pierderii de personal, a programului operator restrictionat si a lipsei de consumabile si medicamente. Alaturi de acesta si-a dat demisia si medicul Dorin Bica.  Problemele au aparut, in februarie 2017, dupa ce primarul Gabriela Firea a schimbat managerul spitalului, pe motiv ca i-a tinut pe pacienti in frig in saloane.

Va prezentam demisia medicului, asa cum a fost postata pe pagina de Facebook:

Demisie

Subsemnatul Ionut Gobej, medic specialist neurochirurg, angajat al Spitalului Clinic Colentina, fondator al Sectiei de Neurochirurgie, demisionez din functia detinuta in cadrul spitalului.
Am venit in anul 2014 la Spitalul Clinic Colentina din Bucuresti, captivati deo propunere la care nu am visat vreodata, sa infiintam o sectie de neurochirurgie la cel mai înalt nivel, capabila sa realizeze interventii pe creier in maniera minim invaziva. Ar fi fost singurul serviciu de acest fel dintr-un spital public si printre putinele din lume. Am acceptat provocarea avand la baza o temeinica pregatire la cele mai prestigioase centre din Franta. De la primele discutii si pana la primul pacient operat, au trecut opt luni. In cadrul proiectului, spitalul a dezvoltat si o sectie de terapie intensiva nivel unu, foarte performanta si a modernizat neurologia, sectii fara de care nu ar fi fost posibila neurochirurgia de inalta performanta. Lucrurile au evoluat peste asteptari si in 2016 am realizat peste 300 de operatii prin metode minim invazive. In 2017 urma sa se dea in folosinta a doua sala de operatii pentru neurochirurgie odata cu venirea a doi noi colegi, pregatiti si ei in clinici din strainatate.

In ianuarie 2017, managementul si viziunea privind dezvoltarea spitalului s-au schimbat neasteptat. Termenii proiectului "Neurochirurgie Colentina” s-au modificat dramatic. Inexplicabil ne-am trezit pe o turnanta care a durat tot opt luni dar in sens invers, spre distrugerea acestei sectii dar si a terapiei intensive. Am facut tot posibilul pentru a pastra ceea ce s-a realizat, am scris munti de referate si memorii, ne-am exprimat public inclusiv in conferinta de presa, ne-am adresat institutional la toate nivelurile ierarhice dar fara vreun rezultat. Astazi, activitatea in sectia de neurochirurgie a Spitalului Colentina este un act de uzura extraordinara si am ajuns în situatia de a refuza peste 60 de pacienti cu tumori cerebrale complexe in conditiile in care in anul 2017 era prevazut sa operam peste 600. Acesti pacienti au fost refuzati din cauza lipsei si a pierderii de personal, programului operator restrictionat si a lipsei de consumabile si medicamente, standardul de calitate oferit pacientilor ce au fost operati a avut de suferit. La aceste probleme se aduga hartuirea permanenta a personalului medical din sectiile de neurochirurgie si ATI. Astazi fiecare neurochirurg poate opera o data sau de doua ori pe saptamana, pana la orele 15, operatii a caror complexitate este mica sau cel mult medie. Rezistenta mea in spital incepe sa fie echivalenta cu oferirea unui act medical sub standard si nu imi pot asuma aceasta responsabilitate.

In aceste conditii, prezenta mea in Spitalul Clinic Colentina nu se mai justifica, termenii in baza carora am venit in acest spital fiind modificati radical.


Ionut Gobej a cerut demiterea managerului spitalului Colentina, Silvi Ifrim, inca de la inceputul anului,  acuzand ca, incepand din ianuarie 2017, personalul ATI a fost redus numeric de catre noul manager, iar orele suplimentare nu au mai fost platite, ceea ce a dus la imposibilitatea realizarii de interventii neurochirurgicale dupa ora 15.00. Managerul Spitalului Colentina, Silvi Ifrim, a negat acuzatiile la vremea respectiva.

 "Am luat la cunostinta cu surprindere de cele prezentate in presa de doctorul Gobej, fara o documentare corecta privind situatia din Spitalul Colentina. De mentionat ca afirmatiile doctorului Gobej nu se sprijina pe realitate, iar semnatarul pare sa nu cunoasca sau sa nu accepte prevederile legale privind situatia orelor suplimentare. Doctorul Gobej vorbeste despre sectia de ATI, unde exista garda continua, data fiind natura sectiei. Cum poate, in acest caz, sa afirme ca dupa ora 15.00 nu ar mai fi personal in sectie?", spune managerul unitatii sanitare, Silvi Ifrim, intr-un comunicat remis News.ro la vremea respectiva.

La inceputul lunii ianuarie 2017, primarul Capitalei, Gabriela Firea, l-a demis pe managerul Spitalului Colentina, Bogdan Andreescu, pe motiv ca i-a tinut pe pacienti in frig in saloane.
Directorul medical al Spitalului Clinic Colentina, Dana Gabriela Ionescu, a declarat la vremea respectiva ca saloanele nu au fost incalzite din cauza unei avarii RADET, regie in subordinea municipalitatii.


Primarul Gabriela Firea a numit-o manager interimar al Spitalului Clinic Colentina pe dr. Silvi Ifrim.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu