vineri, 1 septembrie 2017

Campania de vaccinare antipneumococică va începe în luna septembrie

01 Sep 2017 - 12:58
Campania de vaccinare antipneumococică va începe în luna septembrie
Campania de vaccinare antipneumococică pentru copiii cu vârste cuprinse între 1 şi 5 ani este programată să înceapă în luna septembrie, când este prevăzută livrarea unei cantităţi de peste 477.000 de doze de vaccin pneumococic conjugat cu 13 valenţe.

Noul vaccin va ajuta la protecţia împotriva celor mai des întâlnite 13 tulpini de pneumococ, responsabile de peste 90% din cazurile de boli pneumococice invazive în Romania.

Vaccinul se administrează copiilor în mod gratuit, conform schemei de vaccinare, în cabinetul medicului de familie.

Ministerul Sănătăţii a informat, luna trecută, că a finalizat procesul de achiziţie a vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valenţe prin care vor fi prevenite boli precum pneumoniile, septicemiile, meningitele pneumococice şi otitele, campania de vaccinare antipneumococică fiind programată să înceapă în luna septembrie.

Conform datelor oficiale, ţara noastră înregistrează cea mai ridicată rată de mortalitate infantilă dintre statele membre UE, iar pneumonia - o boală care poate fi prevenită prin vaccinare - constituie principala cauză de deces la copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

"Bolile pneumococice sunt infecţii cauzate de o bacterie numită Streptococcus pneumoniae (pneumococul), localizată în mod normal la nivelul nazo-faringelui. Această bacterie face parte din flora microbiană normală. Pneumococul este unul din principalii agenţi patogeni infecţioşi regăsiţi la vârsta copilăriei (mai ales în primii 5 ani de viaţă), transmisibil de la om la om. Se transmite pe cale aeriană, direct - prin vorbit, căscat, strănut, râs, tuse, contact cu un purtător asimptomatic -, sau indirect, prin praf contaminat. Studiile epidemiologice au demonstrat că aproximativ jumătate dintre copii sunt purtători la nivel nazo-faringian de pneumococ, procentul ajungând, în anumite zone geografice, chiar la 80% la copiii care frecventează colectivităţile (grădiniţe, creşe şamd). Prezenţa pneumococului în nazo-faringe reprezintă un risc semnificativ pentru gazdă, dar şi pentru cei din jur, deopotrivă copii şi adulţi", explica, recent, pentru AGERPRES, prof. dr. Doina Anca Plesca, vicepreşedinte la Societatea Română de Pediatrie.

Ea sublinia că infecţiile produse de Streptococcus pneumoniae nu produc imunitate împotriva unor viitoare infecţii pneumococice. Astfel, un copil poate să prezinte mai multe boli provocate de pneumococ de-a lungul anilor - otită medie acută, sinuzită, pneumonie, bacteriemie, septicemie, etc.

Dr. Plesca a subliniat rolul cheie al vaccinării în lupta împotriva rezistenţei la antibiotice. "Odată cu introducerea vaccinării antipneumococice s-a redus semnificativ incidenţa infecţiilor aparatului respirator produse de pneumococ, permiţând o utilizare mai redusă a antibioticelor şi prevenirea dezvoltării mecanismelor de apariţie a rezistenţei. Introducerea vaccinării antipneumococice în programele naţionale de vaccinare în anumite ţări europene a condus la reducerea semnificativă a utilizării antibioticelor. Astfel, introducerea vaccinării antipneumococice în programul naţional de imunizare din Franţa a condus la reducerea cu 50% a consumului de antibiotice în rândul copiilor", a detaliat medicul care susţine vaccinarea antipneumococică şi atrage atenţia asupra ratei crescute a mortalităţii infantile.
loading...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu