E ceva la fata barbatilor cu ochi caprui care ii face sa para mai dominanti decat cei cu ochi albastri, spre exemplu. Si nu e culoarea ochilor.
Apoi, anchetatorii au modificat in Photoshop fotografiile inlocuind ochii caprui cu cei albastri si viceversa.
Rezultatele au fost la fel in ambele cazuri: chipurile celor cu ochi caprui au fost evaluate ca fiind mai dominante decat cele ale barbatilor cu ochi albastri, chiar si atunci cand culoarea ochilor a fost schimbata.
Efectul, care nu e valabil si in cazul femeilor, poate avea de-a face cu forma ochilor barbatilor cu ochi caprui. In medie, barbatii cu ochi caprui au barbia si gura mai larga, nas mai mare, spatiu mai mic intre ochi si sprancene mai mari decat barbatii cu ochi albastri.
Mai misterios este motivul pentru care culoarea ochilor este atat de strans asociat cu tipul fetei.
Cercetatorii cred ca ochii albastri nu au existat pana acum 6000 - 10.000 de ani in urma, cand o mutatie genetica s-a produs si a redus productia de pigment maro din melanina irisului. Inainte de asta toata lumea avea ochi caprui.
Acum exista o jumatate de duzina de gene diferite care influenteaza daca cineva va avea ochi albastri sau caprui. O posibilitate, spun cercetatorii, este ca aceste gene, care determina culoarea ochilor, sa aiba si alte efecte asupra corpului sau sunt in imediata apropiere a genelor responsabile, precum cele care regleaza productia de testosteron. Daca doua gene sunt aproape pe un cromozom, ele sunt mai susceptibile sa fie gasite impreuna la acelasi individ.
Cercetatorii mai spun ca e posibil ca alegerile sexuale ale femeilor ar putea consolida legatura dintre culoarea ochilor si forma fetei. Acestia au demonstrat ca femeile au preferinte pentru barbatii dominanti ca parteneri sexuali si mai putin dominanti ca prieteni. Barbatii cu caracteristici intermediare ar putea fi lasati pe dinafara jocului de imperechere.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu