marți, 30 iunie 2015

A NAIBII GRESEALA – Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a scapat de controlul judiciar din cauza unei erori a DNA. Procurorii au facut prea tarziu contestatie impotriva hotararii ICCJ prin care lui Videanu ii fusese revocat controlul judiciar. Este ciudat cum DNA a comis o asemenea gafa fix in cazul unuia dintre liderii regimului Basescu. O alta coincidenta: in februarie Videanu a iesit din arest la cateva zile dupa ce sotia sa, Miorita, l-a vizitat pe Basescu


Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a scapat si de ultima masura preventiva ce fusese dispusa impotriva sa, cea a controlului judiciar. Decizia a fost luata, marti 30 iunie 2015, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde s-a judecat contestatia DNA impotriva hotararii aceleasi instante, prin care fusese revocat controlul judiciar in cazul lui Adriean Videanu. Extrem de interesant este insa cum a scapat Videanu de controlul judiciar.
Astfel, in 18 iunie 2015, Inalta Curte a dispus revocarea masurii controlului judiciar in cazul lui Adriean Videanu, in urma unei solicitari formulata de acesta: „In temeiul art.242 alin.1 C.pr.pen. raportat la art.202 alin.1 si 3 C.pr.pen., revoca masura preventiva a controlului judiciar dispusa fata de inculpatul Videanu Adriean”. Hotararea a fost atacata de parchetul anticoruptie cu contestatie.
Contestatia DNA s-a judecat, luni 29 iunie 2015, decizia fiind anuntata de instanta suprema a doua zi. ICCJ a hotarat respingerea actiunii DNA, iar, potrivit unor surse, motivul incredibil ar fi acela ca procurorii au facut contestatia prea tarziu. Mai exact, DNA ar fi intarziat cu cateva ore depunerea contestatiei.
Este tare ciudat cum brusc rigurozitatea dispare de la DNA chiar intr-un caz in care este implicat unul dintre oamenii de baza ai regimului Basescu. Este tare ciudat cu DNA face o asemenea gafa chiar in cazul lui Adriean Videanu, cel care iata scapa de orice masura preventiva chiar cu ajutorul parchetului anticoruptie, in timp ce alti inculpati stau chiar si peste un an de zile in arest preventiv, fara sa se gandeasca macar ca procurorii vor face vreo gafa care sa ii elibereze.
Miorita l-a vizitat pe Basescu, Videanu a iesit din arest
Adriean Videanu a fost trimis in judecata in 26 februarie 2015, intr-un dosar in care inculpata este si ex-sefa DIICOT Alina Bica. Videanu este acuzat de complicitate la abuz in serviciu, in timp ce Bica de abuz in serviciu. Procurorii DNA sustin ca Alina Bica ar fi dispus nelegal ridicarea sechestrului asigurator pus pe actiuni detinute de Videanu la o firma, in urma unei solicitari facute in acest sens de ex-ministrul Economiei:
La data de 24.09.2013, intr-un dosar instrumentat de catre DIICOT – Structura Centrala, procurorul de caz a dispus luarea masurilor asiguratorii prin instituirea unui sechestru asupra unui numar de 80 actiuni, detinute la o firma de catre inculpatul Videanu Adrian.
La data de 25.02.2014, pentru a-l favoriza pe Videanu Adriean, inculpata Bica Alina Mihaela, in calitate de procuror sef al DIICOT, a dispus printr-o ordonanta, cu incalcarea prevederilor legale de competenta (dispozitiile art. 250 alin. 1 Cod Procedura Penala), admiterea solicitarii inculpatului Videanu Adriean si a ridicat sechestrul asigurator. Potrivit CPP, solutionarea cererii era de competenta judecatorului de drepturi si libertati si nu cea a procurorului sef al DIICOT.
Astfel, Bica Alina Mihaela a facilitat inculpatului Videanu Adriean, reintroducerea in circuitul economic a celor 80 de actiuni, creand posibilitatea instrainarii lor catre persoane interpuse si sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a si intamplat.
In acel dosar, inculpatul Videanu Adriean este cercetat alaturi de alte persoane pentru crearea unui prejudiciu de 11.000.000 USD si punerea in pericol a sistemului energetic national pe segmentul gazelor naturale. La cererea de ridicare a ridicare a sechestrului, inculpatului Videanu Adriean a depus inscrisuri cuprinzand date si informatii conform carora nu mai detinea actiunile din august 2012, imprejurarea care nu era reala”.
In acest dosar, Adriean Videanu a stat chiar si in arest preventiv sase zile. Arestat la sfarsitul lunii ianuarie 2015, Videanu a fost pus in libertate de judecatorii ICCJ Rodica Aida Popa si Marius Foitos. In 6 februarie 2014, cei doi au decis inlocuirea arestului preventiv cu masura controlului judiciar.
Coincidenta, decizia a fost luata la cateva zile dupa o vizita pe care sotia lui Adriean Videanu, Miorita, a facut-o la Vila Lac 3 unde locuia la acea vreme Traian Basescu.
Accesari:388

Comentarii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu