marți, 30 iunie 2015

Prezența la medic va fi obligatorie, din toamnă

Prezența la medic va fi obligatorie, din toamnă

Prezența la medic va fi obligatorie, din toamnă
01 July
03:03 2015
Cei care nu merg regulat la medicul de familie pentru a fi consultaţi riscă să fie sancţionaţi. Iniţiativa aparţine ministrului Sănătăţii, care speră că, meargțnd mai des la doctor, românii vor preveni și vor depista din timp bolile cronice. 
Odată cu intrarea în vigoare a noului pachet de servicii medicale, a apărut şi obligativitatea cetăţenilor de a se prezenta la medicul de familie pentru o consultaţie de prevenţie. Este vorba despre consultaţii periodice anuale, pentru persoanele până la 18 ani, consultaţii de monitorizare a evoluţiei sarcinii, consultaţii preventive pentru persoanele cuprinse între 18 şi 39 de ani, o dată la trei ani de zile, şi, de asemenea, consultaţii preventive anuale la toate persoanele asimptomatice care au vârsta peste 40 de ani.
Problema cea mai mare pe care o au medicii de familie este cu acele persoane active, între 18 şi 39 de ani, care nu se înghesuie la uşa cabinetului. “Adolescenţilor de până în 18 ani este uşor să le facem consultaţia de prevenţie, deoarece îi prindem atunci când vin la cabinet pentru diferite adeverinţe medicale. Persoanele în vârstă vin oricum la medic, pentru că au diferite probleme de sănătate, deci nu avem probleme cu ei, însă cel mai greu este cu pacienţii asimptomatici, cei cu vârste între 18 şi 39 de ani. Ei nu sunt învăţaţi să vină la medic dacă nu au nicio problemă, aşa că ne este greu să îi convingem. Adesea, medicii din mediul rural apelează la preotul din sat sau la autorităţile locale, ca să mai vorbească ei cu oamenii şi să îi trimită la cabinet”, a precizat medicul Mihaela Covrig, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Neamţ.
Situaţia a ajuns şi la urechile ministrului Sănătăţii. Din acest motiv, Nicolae Bănicioiu ia în calcul introducerea unor sancţiuni pentru persoanele care nu se prezintă la consultaţiile preventive.
“Ne gândim, într-un termen relativ scurt, înainte de toamnă, să introducem obligativitatea consultului medical periodic. Va fi una dintre obligaţiile pacientului, să meargă periodic la consult. Judecând pe datele de anul trecut, la un an distanţă de la introducerea pachetului de bază, e clar că nu există un imbold al cetăţeanului român de a merge periodic la medicul de familie sau la un control. Proporţia este covârşitoare în a nu te duce la medic şi descoperim patologiile în stadii avansate, când nu se mai poate face mare lucru. Dorim ca, din toamna lui 2015, să introducem măsura controalelor obligatorii, dar care să includă şi sancţiuni pentru neprezentare”, a spus ministrul Bănicioiu.
Măsura are ca scop aflarea stării de sănătate generale a populaţiei, prevenirea unor boli din stadiul incipient şi reducerea costurilor mari de tratament.

Comentarii

0 comentarii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu