marți, 30 iunie 2015

Medicamente pentru care s-a dat alertă de risc în ultimul an


Medicamente pentru care s-a dat alertă de risc în ultimul an

Autor: Dan Radu 30 Iun 2015 - 10:49
Efectele adverse ale medicamentelor sunt constatate, de multe ori, după eliberarea lor pe piaţă. În ultimul an, autorităţile au emis avertismente în privinţa mai multor medicamente de uz comun. Specialiştii atrag atenţia că pacienţii, dar mai ales medicii, trebuie să anunţe orice reacţie adversă.

În ultimul an, o serie de medicamente sau substanţe des folosite de pacienţi au primit avertizări privind gradul de periculozitate, după ce s-a constatat că produceau efecte secundare care nu erau prevăzute pe prospect.

Medicamentele sunt încă disponibile pe piaţă, însă modul de administrare trebuie schimbat, pentru siguranţa pacientului.

Protelos şi Osseor, medicamente pentru osteoporoză, ce conţin ranelat de stronțiu, prezintă risc de infarct miocardic, tromboembolii venoase şi iritaţii ale pielii, potrivit ultimului avertisment.

Utilizarea lor este recomandată doar dacă nu există înlocuitori şi dacă pacientul nu suferă şi de boli cardiace.



Domperidona este ingredient activ în medicamente folosite în tratarea simptomelor de greaţă şi vărsături. Utilizarea domperidonei poate prelungi intervalul QT (activitatea electrică a inimii) şi provoca tulburări de ritm cardiac. Avertizarea a dus la micşorarea dozelor şi la renunţarea tratamentului pentru cardiaci.

Ambroxolul şi Bromhexinul
sunt substanţe găsite în siropuri şi pastile pentru tuse, vândute des în sezonul rece. Substanţele pot produce reacţii alergice, chiar anafilactice. Recomandarea este de oprire a tratamentului la primul semn de alergie.

Codeina – folosită în mai multe medicamente la ameliorarea durerii – se transformă în morfină, în urma metabolizării. În cazul în care procesul are loc prea repede, pot apărea probleme respiratorii. Codeina nu mai poate fi administrată copiilor sub 12 ani şi adulţilor care o metabolizează prea repede.

Ibuprofenul – substanţă activă în mai multe medicamente analgezice – poate creşte riscul de infarct sau accident vascular (ACV), dacă este luată în doze de peste 2.400 mg pe zi. Medicii au fost avertizaţi să evite prescrierea unui tratament de lungă durată cu ibuprofen cardiacilor.

Reevaluarea profilului de siguranţă al unui medicament poate fi cerută, în UE, de Comisia Europeană, de oricare din statele membre sau de către compania care deţine autorizaţia de punere pe piaţă. În caz de risc, alerta se dă în toată Europa.

"Medicul trebuie să completeze o fişă de farmaco-vigilenţă şi să notifice ANM cu privire la acele efecte adverse cu frecvenţă mai mare. Trebuie stabilit dacă la un medicament efectele sunt mai frecvente ca la altul" - Vasile Cepoi, președintele CNAS.

Cum apar avertizările de risc


Avertizările privind riscurile potenţiale ale medicamentelor aflate pe piaţă sunt emise de Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM), care colaborează cu instituţiile similare din UE. ANM avertizează că studiile clinice de dinainte de autorizarea unui medicament sunt limitate în timp şi din cauza numărului de voluntari pe care se face testarea.

„Acesta este motivul pentru care raportarea reacţiilor adverse este esenţială pentru posibilitatea monitorizării siguranţei unui medicament după autorizarea de punere pe piaţă, când are loc adevăratul impact al medicamentului cu pacienţii”, subliniază ANM.


Vasile Cepoi, președintele CNAS

Monitorizarea reacţiilor adverse la medicamente de către medici este şi un criteriu în urma căruia, de acum înainte, un spital va obţine autorizaţie de funcţionare, spune preşedintele Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor, Vasile Cepoi.

Potrivit ANM, pacienţii nu trebuie să întrerupă tratamentul cu un medicament aflat sub revizuire, dacă nu acuză reacţii adverse. Dacă medicamentul e retras, pacienţilor li se recomandă analize amănunţite în urma tratamentului.

20.354 de pacienţi români au fost trataţi cu Osseor, înainte de a apărea temeri legate de riscuri.

Citeşte mai multe despre:   vasile cepoi,   medicamente,   alerta de risc,   anm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu