Debutanții în afaceri au creat peste 400 de locuri de muncă
01 July
03:23
2015
Sunt la început de drum, iar afacerile pe care le deţin sunt mici, în cele mai multe cazuri, dar aportul lor în economie are un impact semnificativ. Este vorba despre antreprenorii care se află la prima afacere pe care o înfiinţează. În Neamţ, numărul acestora este de 209, iar potrivit statisticilor tendinţa de creştere continuă. Practic, în fiecare lună mai apar câteva, conform datelor furnizate de Oficiul Naţional pentru Registrul Comerţului.
Ținând cont de faptul că o prevedere obligatorie pentru înfiinţarea unei companii de tip SRL-D este crearea a cel puţin două locuri de muncă, în total, de la debutul programului au fost angajate cel puţin 420 de persoane. Angajările au fost făcute şi pentru a putea accesa suma de 10.000 de euro care este acordat de stat pentru dezvoltarea afacerii. Afacerile debutante au fost făcute, în mare parte, în domenii ca: transporturi rutiere de mărfuri, lucrări de construcţii, întreţinerea şi repararea autovehiculelor, comerţ cu amănuntul prin Internet, restaurante, coafură, panificaţii şi IT.
De exemplu, un tânăr din Pildeşti strânge bani virtuali într-un joc numit Metin2, pe care, apoi, îi vinde doritorilor, pe sume cât se poate de reale, iar cei care se interesează nu sunt puţini. Acesta îşi desfăşoară activitatea legal, prin propria firmă, care este făcută cu ajutorul statului, intrând în categoria “societate cu răspundere limitată – debutant”. “Eu fac tranzacţiile prin firma mea şi am precizat în anunţ acest lucru, tocmai ca să fie cât mai credibil. Fac totul legal, deoarece nu vreau să am probleme. Am societate cu răspundere limitată – debutant, şi pentru veniturile declarate plătesc 3%. În momentul de faţă, sunt în tratative cu mai mulţi clienţi. Zilele astea trebuie să-mi depună cineva în cont aproape 200 de lei. Am şi multe conturi de vânzare, aşa că oferta este variată”, a spus Florin Marian Hazi.
În vederea sprijinirii tinerilor şi încurajarea acestora spre deschiderea unor noi afaceri, SRL-D-ul vine cu o serie de avantaje faţă de un SRL normal sau un PFA. În primul rând, înfiinţarea este gratuită. Este nevoie, totuşi, de un timbru de 4 lei la Registrul Comerţului şi de capitalul social minim de 200 de lei, ce se poate ulterior retrage. Mai mult, aceste firme beneficiază de garanţii acordate de Fondul Naţional de Garantare a creditelor pentru IMM-uri, până la 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 de euro. De asemenea, societatea beneficiază de scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale (pensia, 15,8% din brut) datorate de angajatori pentru patru angajaţi, în limita salariului mediu brut pe economie din anul anterior.
Menţionăm că societăţile debutante nu pot avea ca obiect de activitate intermedierile financiare şi asigurări, tranzacţii imobiliare, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, substanţe aflate sub control naţional, plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope, precum şi activităţile excluse de normele europene pentru care nu se poate acorda ajutor de stat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu