luni, 28 septembrie 2015

Cea mai mare bomba ecologica din Iasi! Sanatatea iesenilor, in pericol iminent - FOTO

• Un dezastru ecologic este gata sa loveasca in orice moment • Autoritatile care conduc cel mai poluat oras din Romania au dat mana libera la ceea ce ar putea deveni cel mai mare dezastru pentru oras - incineratorul de pe Drumul Hotilor • Mii de tone de substante periculoase ar urma sa fie arse sub nasul cetatenilor, iar riscurile la care se expun iesenii sunt extrem de mari • Incendiul de proportii de zilele trecute a starnit un val imens de ingrijorare

Orasul Iasi este cel mai poluat din tara, insa autoritatile din administratia publica locala au aprobat recent ceea ce ar putea deveni cel mai mare dezastru pentru oras - incineratorul de pe Drumul Hotilor. Este un pericol iminent pentru toata populatia judetului, un dezastru care ii paste pe ieseni si nu numai, pentru ca aproximativ 11.300 tone de deseuri industriale si medicale urmeaza sa fie depozitate si distruse anual la doar 3 kilometri oras.

Daca pana acum au aparut multe semne de intrebare legate de siguranta acestuia, un dezastru ecologic in care a fost implicata recent firma Demeco Bacau (noul proprietar al incineratoriului), aduce un val urias de ingrijorare. Mai exact, duminica, 20 septembrie, la ora 14:00, deseurile periculoase si nepericuloase din interiorul unei hale de 2.000 mp din Buhusi, judetul Bacau, au luat foc si au raspandit un nor negru si gros de fum timp de 3 ore, resturile de materiale fiind proiectate la o distanta de peste 250 m. Pentru  stingerea focului au fost necesare nu mai putin de 13 masini de pompieri. De remarcat ca, conform surselor, hala nu era prevazuta nici macar cu hidrantii elementari pentru astfel de situatii.

Cum au reusit sa obtina autorizatiile de functionare

Groaza este cu atat mai mare, cu cat gurile rele sustin ca astfel de firme prefera sa dea foc la deseurile periculoase, decat sa asigure transportul la incineratoare specializate, sau sa nu plateasca costurile necesare achizitionarii solutiilor pentru realizare mixajelor necesare neutralizarii. Pentru incidentul de la Buhusi, firma respectiva risca, conform legii, o amenda de, atentie, doar 5.000  lei, in timp ce transportul si neutralizarea deseurilor respective i-ar fi costat cateva miliarde lei. De altfel, camerele de luat vederi ale firmei au fost facute scrum, iar autoritatile incerca sa obtina inregistrari video realizate prin satelit.

Astfel, Iasul este pus in fata celei mai dure provocari din punct de vedere ecologic, care pana acum se pare ca nu starneste deloc ingrijorare pentru autoritatile din Iasi, pentru deschiderea incineratoriului fiind eliberate toate autorizatiile necesare. "Noi ne-am opus inca de la inceput construirii acestui incinerator, insa nu am mai putut face nimic, deoarece firma respectiva a obtinut deja toate autorizatiile si documentele necesare. Terenul a fost pentru o perioada de timp in administrarea Municipiului Iasi si exact atunci au fost eliberate si toate documentele necesare pentru deschiderea incineratorului. Intre timp, noi am castigat inapoi terenul, insa autorizatiile erau deja eliberate de Primaria Iasi. Am fost pusi in fata faptului implinit, cu toate documentele legale deja obtinute de aceasta firma", a declarat Stefan Timofte, primarul comunei Tomesti.

Locuinte aflate in apropierea incineratoriului

Incineratorul cumparat de Demeco Bacau a fost contestat de Primaria Tomesti si locuitorii comunei, de mai multe ori, acestia temandu-se de noxele ce ar putea fi eliminate la nu mai putin 600 de metri de casele din zona. In urma analizarii dosarului, Agentia de Protectia Mediului a luat insa decizia emiterii acordului de mediu pentru investitia Demeco din zona Vladiceni. "Distanta pana la primele locuinte ar fi trebuit sa fie de minimum 500 de metri, insa sunt case care se afla la o distanta mai mica. Problema este ca aceste case nu au fost ridicate cu autorizatie de construire. Exista o singura locuinta, construita legal cu toate autorizatiile, care se afla la o distanta de 400 si ceva de metri, insa firma care se ocupa de incineratoriu a reusit, prin metode doar de ei stiute, sa obtina autorizatiile de functionare", a mai spus Stefan Timofte, primarul comunei Tomesti.

Mai mult decat atat, cei care se impotrivesc incineratorului mai spun ca acesta este bun de dat la fier vechi, asta desi noii propietarii sustin ca s-au facut investitii majore. Chiar si asa, in lipsa unor specialisti care sa faca mixajele de substante in asa fel incat incineratorul sa neutralizeze toate toxinele, bomba ecologica este gata sa explodeze in orice moment.

Urmareste BZI.ro pe FACEBOOK.COM

Galerie foto

 
Libertatea.ro
Realitatea.net
Din aceeasi categorie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu