Fenomenul incalzirii globale si crestere nivelului marilor au amplificat considerabil posibilitatea ca imprejurimile New Yorkului si New Jersey sa fie acoperite de ape la fiecare 25 de ani, nu la 500 de ani, cum s-a estimat pana acum, sustin oamenii de stiinta intr-un articol publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences.
"Sporirea riscului de inundatii in urmatoarele decenii pune in pericol locuitorii din New York si New Jersey, regiuni dens populate, puternic industrializate si cu o infrastructura dezvoltata. Studiul nostru arata ca este nevoie de masuri concrete pentru gestionarea acestor riscuri si, in special, pentru protejarea populatiei de consecintele inundatiilor", a atras atentia Benjamin Horton, unul dintre autorii raportului
Horton si colegii lui au ajuns la aceasta concluzie deloc imbucuratoare dupa ce au analizat modul in care s-a modificat nivelul marii in ultimii 2000 de ani in respectivele zone. Datele astfel obtinute au fost comparate ulterior cu evolutia din ultimul mileniu a gradului de intensitate a uraganelor in Oceanul Atlantic.
Pornind de la aceste informatii, echipa lui Horton au pus la punct un model computerizat al climei din New York si imprejurimi, care a permis o estimare a frecventei cu care se vor produce marile uragane in acest colt al Statelor Unite. Astfel, s-a constatat ca, daca in epoca preindustriala aceste fenomene se intamplau o data la 500 de ani, in ultimele cinci decenii situatia s-a schimbat, astfel ca asemenea potopuri ar trebui sa aiba loc la fiecare 25 de ani.