Cresterea temperaturilor globale poate spori transferul particulelor de praf si cenusa vegetala din Kamciatka si alte regiuni ale Asiei in Groenlanda, dar si in alte zona ale calotei glaciare polare, ceea ce va grabi topirea ei, sustin expertii britanici intr-un articol publicat in Scientific Report.
"Am reusit sa refacem istoria schimbarilor climatice din ultimii 450 de ani gratie particulelor organice din mostrele de gheata din Kamciatka si Groenlanda, particule care, inainte de a ajunge acolo, au strabatut mii de kilometri duse de vant. Asemanarile acestor particule, din punctul de vedere al compozitiei lor, este uluitoare, avand in vedere distanta uriase care le departe, demonstrand ca, din pacate, povestea se va repeta", a declarat James Bendle, de la Universitatea Birmingham.
El si colegii lui au ajuns la concluzia ca incalzirea globala ar putea antrena o intensificare a "transportului" de particule de cenusa vulcanica si alte nanoparticule in Arctica. Ceea ce inseamna ca intre Kamciatka si Groenlanda exista o "comunicare aeriana" directa, care influenteaza atat clima polara, dar si schimbarile atmosferice din Orientul Indepartat si America de Nord.
Oamenii de stiinta au stabilit, de asemenea, pe baza datelor obtinute din analiza mostrelor de gheata, ca viteza de transfer a respectivelor particule a crescut in perioadele cant pe Pamant a fost cald.