luni, 28 septembrie 2015

"Directorul Fiscului mi-a cerut 10.000 euro spaga". DNA a ratat flagrantul



• Dezvaluiri incredibile despre un director la stat, care se comporta cu institutia pe care o conduce ca un grof pe propria mosie • O familie de mici intreprinzatori acuza ca afacerea le-a fost falimentata de Fisc, deoarece au refuzat sa-l mituiasca pe director • "Din momentul in care am refuzat sa dam spaga, au inceput problemele...", sustin cei doi intreprinzatori

Aceasta este povestea unei familii de intreprinzatori din Moldova, a carei afacere a fost distrusa de birocrati care au facut abuz de functie. Aceasta este si povestea familiei de intreprinzatori Prisecaru din Bacau, adusa la disperare de lacomia unui director de la o institutie de stat, care in loc sa le rezolve problemele conform prevederilor legale si a fisei postului sau, a preferat sa profite de situatia in care se aflau acestia, pentru prosperitatea sa materiala. Atragem atentia, pe aceasta cale, institutiilor statului care au menirea sa apere statul de drept si sa combata coruptia ca, din data de 17 septembrie 2015, cand cotidianul BUNA ZIUA IASI a publicat articolul cu titlul "Sotia directorului a fost surprinsa intrand in apartament. Un scandal urias zguduie Fiscul iesean", in care se arata ca un apartament din Bacau, pe care Fiscul instituise sechestru, a ajuns in proprietatea sotiei directorului Dragos Badioiu, am primit la redactie mai multe sesizari legate de abuzurile care se petrec la Administratia Finantelor Publice din acest judet. De precizat ca, Fiscul bacauan se afla in subordinea Directiei Regionale de Finante Iasi, institutie care, de asemenea, ar trebui sa-si faca curatenie in propria ograda. Acuzatiile pe care familia Prisecaru i le aduce directorului Fiscului de la Bacau sunt foarte grave. Familia Prisecaru sustine ca i-a dat, in mai multe randuri, lui Badioiu cantitati insemnate de pastrav, in cadrul unei intelegeri tacite prin care intreprinzatorii, administratori ai SC Danoralex SRL din Bacau ii cumparau bunavointa directorului Fiscului de la Bacau. Au facut acest compromis, deoarece erau hartuiti de ani de zile de functionari aflati in subordinea lui Badioiu, care le-au calculat impozite in mod arbitrar, in conditiile in care puteau oricand dovedi cu documente ca firma lor nu are datorii catre bugetul statului.

Cand a inceput cosmarul

Cosmarul inceput in jurul anului 2010, cand reprezentantii firmei Danoralex SRL au solicitat de la Administratia Finantelor Publice Bacau o "fisa a platitorului". Stiau ca nu au datorii fata de bugetul statului, mai ales ca societatea nu mai avea activitate din luna decembrie a anului 2004. Atunci, au aflat cu stupoare ca Fiscul bacauan solicitase instantei sa aprobe insolventa firmei Danoralex SRL, pentru datorii neplatite catre bugetul statului. Informatia primita de la Fisc i-a socat, in conditiile in care stiau ca nu aveau datorii catre buget. Au fost suprinsi cu atat mai mult, cu cat suma revendicata de Fisc era foarte mare, adica 56.168 lei. De precizat ca, Fiscul a impus aceasta suma in urma unor decizii de corectie si asta dupa ce ani de zile a transmis administratorilor firmei ca nu inregistreaza datorii. Bineinteles, din acel moment, cele doua parti au intrat intr-un conflict, iar familia Prisecaru a deschis mai multe procese in justitie, pentru a-si cauta dreptatea. Astfel, intr-unul din procese au contestat decizia prin care Fiscul a calculat firmei un impozit pe profit de 7.892 lei, la care s-au adaugat 9.291 lei-dobanzi si 1.899 lei penalitati de intarziere. Un proces similar a fost deschis si cu privire la TVA. Fiscul bacauan a transmis, prin decizia de corectie din 2010, ca Danoralex ar avea de platit 19.184 lei, la care s-au adaugat penalitati de intarziere de 66.110 lei si penalitati de intarziere de 1.693 lei, asta in conditiile in care, din anul 2001 si pana in anul 2010, conform fisei platitorului si a instiintarilor trimise de Administratia Finantelor Publice Bacau, societatea nu avea datorii la plata TVA, ci dimpotriva, avea de recuperat TVA in suma de 75.872 lei. Danoralex SRL a inceput sa castige o parte din procesele deschise in justitie impotriva Fiscului.

Are balta peste, domnule director

Intre timp, familia Prisecaru l-a cunoscut pe Badioiu la o petrecere organizata de oamenii de afaceri din Bacau. "Badioiu ne-a fost prezentat de un prieten, care i-a spus atunci lui Badioiu ca ii prezinta familia Prisecaru, care are un iaz de peste si asa mai departe. Dupa aceea, timp de peste un an, in perioada 2011-2012, Dragos Badioiu mi-a solicitat in repetate randuri sa-i pregatesc pachete cu pastravi din iazul pe care il administram. Vreau sa spun ca niciodata nu platea pentru pestele pe care il lua de la noi. De multe ori, venea personal cu masina sa ridice pestele, chiar cu masina institutiei. In alte randuri isi trimetea prietenii sa-i aduca pestele. Este vorba despre un anume Tinu Augustin, un afacerist Neculai Acrasmaritei. Acestia veneau si spuneau ca au venit sa ia pestele de care avea nevoie domnul Badioiu, pentru a organiza vreo petrecere, cand isi organiza ziua de nastere si asa mai departe", a spus Gabriela Prisecaru, administratorul firmei Danoralex.

Dupa aceea, la data de 6.06.2011, SC Danoralex SRL a castigat procesul cu Administratia Finantelor Publice a municipiului Bacau, instanta dispunand anularea datoriilor invocate de Fisc. In luarea acestei decizii, magistratii bacauani au tinut cont de faptul ca expertizele judiciare realizate in acest dosar au dat dreptate familiei Prisecaru, in sensul ca expertii au demonstrat faptul ca SC Danoralex SRL nu datoreaza statului sumele reprezentand impozit pe profit sau TVA. Vazand ca SC Danoralex SRL si familia Prisecaru castiga batalii in justitie, Badioiu s-a hotarat sa impinga lucrurile ceva mai departe. Nu se mai multumea doar cu cantitatile de peste pe care le primea in mod regulat.

Sunt martori ca s-a cerut spaga. A sifonat cineva din ancheta?

Intr-una din zile, familia Prisecaru s-a trezit la poarta cu Badioiu, care venise impreuna cu sotia si copii. Daniel Prisecaru spune ca Badioiu a venit neinvitat, cu scopul de a discuta despre bani. "Era in luna iunie 2011, dupa ce castigasem procesul cu Finantele. L-am invitat in curte, bineinteles, pentru ca mi-a spus ca vrea sa vorbim. Ne-am asezat la o masa unde se mai afla sotia mea si vecinul meu, deoarece se servea pranzul.

Dupa ce ne-am asezat, Badioiu a inceput sa vorbeasca despre procesele pe care le aveam cu Finantele. Stia ca am castigat un proces hotarator si mi-a spus ca daca ii dau o anumita suma institutia, adica Finantele, nu vor face recurs. Mi-a cerut 10.000 euro si a adaugat ca situatia se poate intoarce impotriva mea, chiar daca am castigat un proces si expertizele judiciare sunt in favoarea mea. La un moment dat a intervenit in discutie si sotia lui care a spus ca familia Badioiu are cheltuieli mari, avand de intretinut o casa in afara orasului. I-am spus ca nu am de ce sa-i dau banii, deoarece voi castiga cu siguranta procesele cu Finantele. Atunci, el a spus ca ar trebui sa ma mai gandesc, ca are relatii la Curtea de Apel Bacau", a spus Daniel Prisecaru, care dupa aceea a depus si un denunt la Directia Nationala Anticoruptie-Serviciul Teritorial Bacau.

Dupa cateva zile de la depunerea denuntului, politistii si procurorii bacauani l-au chemat pe martorul care a asistat la discutie, adica pe Costel Vasiliu, vecinul familiei Prisecaru. In fata anchetatorilor, acesta a spus ca a asistat la momentul in care Badioiu a discutat cu Daniel Prisecaru si ca a auzit o discutie legata de bani, dar isi aminteste foarte vag totul.

Declaratia acestuia nu i-a ajutat foarte mult pe anchetatori. Familia Prisecaru crede ca acest martor a fost cumparat. "Daca pana in momentul respectiv, domnul Vasiliu se plangea ca are probleme cu banii, dupa aceea si-a cumparat o alta masina si a plecat in strainatate", a observat Daniel Prisecaru.

De precizat ca, DNA Bacau nu a organizat un flagrant. Un aspect demn de mentionat este ca, la cateva zile dupa depunerea denuntului la DNA, familia Prisecaru a fost atentionata ca nu a procedat in mod corect. "Dupa cateva zile de l-a depunerea denuntului, m-am intalnit cu o persoana din anturajul lui Badioiu, care mi-a reprosat faptul ca am depus plangere la DNA. Acesta a folosit urmatoarele cuvinte: «L-ai dat pe Dragos la DNA. Nu-i bine», a adaugat Daniel Prisecaru.

Povestea familiei Prisecaru va continua si in numerele urmatoare ale cotidianului BUNå ZIUA IASI. Si asta deoarece mai sunt alte aspecte socante de relatat. Jurnalistii cotidianului BUNå ZIUA IASI au luat legatura cu Dragos Badioiu, trimitand prin e-mail o serie de intrebari legate de acuzatiile familiei Prisecaru. Aceasta procedura de comunicare a fost stabilita de comun acord. Pana la inchiderea editiei, Dragos Badioiu nu a trimis raspunsurile la intrebarile adresate.

Urmareste BZI.ro pe FACEBOOK.COM

Galerie foto

 
Libertatea.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu