miercuri, 30 septembrie 2015

Astra Film Festival 2015: 7 zile de evenimente cinematografice, teatru, concerte şi dezbateri la Sibiu

În premieră, Astra Film Festival se deschide luni, 5 octombrie 2015 (ora 18:00, Sala Thalia) nu cu un film, ci cu spectacolul de teatru documentar Double Bind de Kincses Réka şi Alina Nelega al Teatrului Naţional din Târgu Mureş. Double Bind este un spectacol cu 11 actori români şi maghiari despre minoritate şi majoritate în Târgu Mureş. Teatrul realizat cu tehnicile specifice filmului documentar este un teatru în care butaforia şi ficţiunea lipsesc cu desăvârşire făcând loc realităţii care performează cu forţa unui bisturiu în mentalul tuturor celor prezenţi.

De-a lungul celor 22 de ani de existenţă, Astra Film Sibiu a devenit un festival mondial de referinţă unde anual, timp de 7 zile, doar prin vizionarea filmelor din selecţie publicul se poate conecta la realităţi din toată lumea. Programul festivalului din 2015 gravitează în jurul preocupării constante a documentariştilor şi nu numai: realitatea şi modalităţile de a o transpune în filmul documentar, dar şi în cel de ficţiune, teatru şi desen. În acest sens, prin intermediul filmelor din competiţie şi din programele tematice, masterclass-urilor şi sesiunilor de discuţie, se deschid 350 de ferestre către lume şi oameni pentru a explora realitatea care ne înconjoară.

Ca în fiecare an, filmele din cele 4 secţiuni competiţionale vor fi evaluate de un juriu de prestigiu format din regizori şi experţi în domeniu: John Appel, regizor, trainer şi membru al juriului la festivaluri ca IDFA, Karlovy Vary şi Visions du REEL; Manuela Cernat, critic de film; Géza Csákvári, critic de film şi director artistic Cinefest; Roberto Cueto, programator la Festivalul San Sebastian şi Documenta Madrid; Christine Dollhofer, director fondator al festivalului de film Crossing Europe din Linz; Thierry Garrel, fost director al departamentului de film documentar la ARTE Franţa; Cíntia Gil, director Doclisboa; Virgiliu Mărgineanu, directorul festivalului de film documentar Cronograf din Chişinău; Vintilă Mihăilescu, profesor de antropologie şi directorul Departamentului de Sociologie de la SNSPA; Cristi Puiu, regizor român; Tania Rakhmanova, regizoare distinsă cu premiul Emmy; René Wolf, director de achiziţii şi programe la EYE Film Institute din Amsterdam.

Astra Film Sibiu va găzdui o serie de programe speciale: Neorealism şi New Realism, o colecţie de 9 filme clasice de referinţă care reflectă modul în care regizori de geniu precum Luchino Visconti, Vittorio De Sica, Teresa Villaverde sau Ritwik Ghatak au încercat să transpună realitatea în filmul de ficţiune. Din culise prezintă making-of-ul unuia dintre cele mai premiate filme româneşti - Moartea domnului Lăzărescu, urmat de o discuţie la care vor participa Cristi Puiu, Andreea Păduraru şi Oana Giurgiu. Sub standardul de înălţime se focusează pe câteva aspecte mai puţin cunoscute din comunitatea piticilor: cum se adaptează la infrastructura societăţii de azi, exploatarea lor în spectacole de teatru şi de circ în China şi povestea a 7 fraţi pitici din Maramureş care au ajuns cobai în regimul nazist pentru experimentele doctorului Mengele.

Programul AFF 2015 include şi discuţii panel: Politica comunicării: desenul, artistul Dan Perjovschi va vorbi despre rolul caricaturii în comunicarea politică. Viaţa în comunism încearcă să răspundă la 2 întrebări: Cum se trăia cu adevărat în regimul ceauşist? - vor fi expuse documente vizuale semnate de Slavomir Popovici şi Ioan Agapi şi comentate de fiicele lor - şi cum a luat sfârşit regimul comunist? - va fi proiectat filmului 1989 urmat de o discuţie cu Judith Urban, Consul al Republicii Federale Germane la Sibiu, martor direct al evenimentelor redate de film.

O noutate a ediţiei din 2015 este că seară de seară, trupe renumite vor susţine concerte care vor întregi atmosfera de sărbătoare din săptămâna 5 - 11 octombrie. Roots Revival, Blue Nipple Boy, Surorile Oşoianu, Tiptil, Taraful din Clejani, Fanfara Transilvania, HolddalaNap, Fanfara 10 Prăjini, Trei Parale, Peste Pădure au pregătit spectacole live pentru toate gusturile, mozaicul de genuri muzicale potrivindu-se perfect cu diversitatea programului AFF.

Programul oficial AFF 2015: http://astrafilm.ro/program-oficial.aspx
Bilete şi săli: http://astrafilm.ro/bilete-si-sali.aspx



Astra Film Festival 2015, Festivalul Internaţional de Cinema de la Sibiu este organizat de Astra Film - CNM Astra şi Fundaţia Astra Film.
Cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, Uniunii Europene - prin programul Creative Europe - Media
Acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu şi Primăria Municipiului Sibiu
În colaborare cu Universitatea Lucian Blaga
Partener principal: Institutul Cultural Român
Parteneri: Consulatul Republicii Federale Germania, Ambasada Spaniei, Ambasada Elveţiei, Centrul Ceh
Sponsori: Takata, Marquardt, HBO, Autohaus Huber
Parteneri media: HBO, HotNews, Revista 22, Decât O Revistă, Dilema Veche, Caţavencii, Cotidianul, Zile şi Nopţi, Film New Europe, Cineuropa, Magic FM, Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, Radio Cluj, Radio Antena Sibiului, Radio Târgu Mureş, RFI România, LiterNet, CinemaRX, Port.ro, Cinemagia, CineFan, Sub25, All About Romanian Cinema, Think Outside the Box, Cooperativa Urbană, ÎnFestival, Tribuna, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Ora de Sibiu
Astra Film Festival 2015 se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu