miercuri, 30 septembrie 2015

Opt vaccinuri ar putea deveni obligatorii

Opt vaccinuri ar putea deveni obligatorii

Opt vaccinuri ar putea deveni obligatorii
29 September
15:42 2015
Potrivit unui proiect de lege care va fi pus în dezbatere publică, vor deveni obligatorii vaccinurile administrate la copii împotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului şi rubeolei.
În România ar putea deveni obligatorii opt vaccinuri administrate împotriva unor boli care pot produce complicaţii grave la copii sau, chiar, moartea. Proiectul Legii vaccinării, care urmează să fie pus în dezbatere publică, apare pe fondul scăderii acoperirii vaccinale la nivel naţional.
Potrivit acestui proiect, vor deveni obligatorii vaccinurile administrate la copii împotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului şi rubeolei.
Părintele care nu va fi de acord cu vaccinarea va trebuie să semneze o declaraţie prin care refuză să-şi vaccineze copilul, în caz contrar considerându-se din oficiu că este de acord.
Înscrierea copiilor în grădiniţe şi şcoli se va putea face doar după prezentarea de către părinţi a dovezii vaccinării copilului cu vaccinurile care previn bolile mai sus precizate. Sunt exceptaţi doar copii “care fac dovada contraindicaţiilor medicale definitive pentru anumite vaccinări”.
Dacă, la înscrierea la grădiniţă sau la şcoală, părintele nu va putea prezenta dovada vaccinării complete, atunci va trebui să aducă de la Comisia Judeţeană de Vaccinare un document în care să fie precizate clar datele de recuperare, în următorul an, a vaccinării cu vaccinurile care previn bolile de mai sus. Dacă nici după un an vaccinarea nu va fi completă, grădiniţa ori şcoala nu-l mai poate înscrie pe copil.
Proiectul de lege prevede explicit ca o responsabilitate a părinţilor “asigurarea vaccinărilor complete corespunzătoare vârstei pentru vaccinările obligatorii, în scopul asigurării dreptului la sănătate”. Cu toate acestea, la capitolul amenzi, părinţii nu sunt vizaţi deloc, amenzi fiind prevăzute doar pentru instituţiile care au responsabilităţi în procesul vaccinării. De exemplu, amenzi de la 5.000 la 10.000 de lei vor primi grădiniţele şi şcolile care acceptă înscrierea copiilor fără adeverinţă din partea medicului, care să ateste vaccinarea corespunzătoare vârstei (exceptaţi sunt copiii cu o contraindicaţie medicală definitivă).

Comentarii

1 comentarii

Despre autor

Alina Mihaes

Alina Mihaes

Articole similare

0 comentarii

Nici un comentariu There are no comments at the moment, do you want to add one?
Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.
Campurile marcate sunt obligatorii *

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu