joi, 26 noiembrie 2015

Boala ii ataca fara sa-i avertizeze. Tinerii ajung la spital in coma, cu sechele greu de recuperat



• In trecut, aceasta boala aparea la o anumita categorie de persoane • Medicii sunt ingrijorati de numarul mare de cazuri • Boala are urmari devastatoare si nu toti pacientii se pot recupera • Exista o serie de factori favorizanti, dar, din pacate, majoritatea tinerilor ii ignora • O asistenta medicala a fost gasita in casa in coma

Medicii neurologi sunt ingrijorati de faptul ca incidenta accidentului vascular cerebral a crescut in randul tinerilor. Specialistii sustin ca aceasta boala neurologica ar putea fi prevenita, daca tinerii ar acorda o atentie marita factorilor de risc. De cele mai multe ori, tinerii nu dau importanta urmarilor pe care le pot avea acesti factori de risc.

"Este adevarat ca exista o crestere a numarului de tineri diagnosticati cu accident vascular cerebral (AVC). Exista factori favorizanti care determina aparitia unui AVC in randul tinerilor, care sunt neglijati de catre acestia. Este vorba in principal de fumat, consumul de alcool, droguri, sedentarism, dieta, dar si stresul, surmenajul. Tinerii nu dau importanta la cat alcool consuma, cate tigari fumeaza zilnic, ca lipsa activitatii fizice este daunatoare. O metoda eficienta de preventie este si prezentarea periodica la medic, control in urma caruia se poate depista si trata aparitia unor boli neurologice. Bineinteles ca exista si alte cauze, cele legate de boli de inima, fibrilatie atriala si accident embolic. Sunt tineri care fac un AVC si spun ca nu au fost niciodata bolnavi si nu isi explica cum au ajuns in aceasta situatie. Exista afectiuni care nu prezinta simptome si pot provoca complicatii severe. De aceea, controalele periodice sunt extrem de importante", a declarat medicul neurolog Doru Baltag, director medical la Spitalul de Recuperare din Iasi.

Asistenta medicala gasita in coma in casa, dupa un AVC

In urma cu cateva zile, o asistenta medicala de la un spital din Iasi a fost gasita in casa, in stare de inconstienta de unul dintre copii. Femeia, in varsta de 43 de ani, a fost transportata in coma la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu (Neurochirurgie) din Iasi, unde a fost diagnosticata cu accident vascular cerebral. Starea de sanatate a asistentei este stabila, dar a ramas cu sechele, hemiplegie, paralizie care afecteaza o jumatate a corpului, si va avea nevoie de o perioada lunga de recuperare pana isi va putea relua activitatea. Deocamdata, medicii neurologi nu se pot pronunta asupra evolutiei motorii a pacientei. Este posibil ca, in cazul asistentei medicale, accidentul vascular cerebral sa se fi produs pe fond de stres.

Perioada de recuperare este de durata

Sansele de a avea o viata normala dupa un AVC depind de cat de mult se refac functiile deteriorate. Recuperarea poate dura luni de zile si poate fi totala sau partiala, in functie de localizarea si dimensiunea leziunii cerebrale. Multi dintre pacienti raman cu diverse grade de dizabilitate. "Accidentul vascular cerebral inseamna infundarea sau ruperea unei artere sanguine. Daca este vorba de un vas mare, atunci deficitul motor va fi mare si pacientul nu isi va mai putea relua activitatea. Daca este un vas de sange mic, atunci recuperarea este totala si pacientul isi poate relua activitatea fara probleme. Perioada de recuperare este de durata si depinde de severitatea AVC. Nu toti bolnavii reusesc sa redobandeasca toate functiile afectate", a precizat medicul neurolog Doru Baltag. O intreaga echipa de specialisti se ocupa de recuperarea unui astfel de pacient, iar bolnavul trebui sa constientizeze ca, dupa externarea din spital, trebuie sa continue la domiciliu exercitiile de recuperare.

Urmareste BZI.ro pe FACEBOOK.COM

Galerie foto

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu