miercuri, 25 noiembrie 2015

Decizie bomba la Tribunalul Iasi! Un renumit politician iesean, supravegheat de SRI pentru coruptie!



• Decizia de ieri a judecatorilor a luat prin surprindere pe toata lumea • Procurorii s-au bazat inclusiv de informatii furnizate de SRI in acest dosar •"Vreau sa afirm foarte clar ca in spatele acestor acuzatii nu exista nicio proba. Exista doar niste suspiciuni ale DNA", a declarat avocatul Marius Striblea • Ieri la ora 13:00, judecatorii au respins cererea formulata de procurorii de la DNA Iasi si l-au lasat sa plece acasa pe Victor Chirila, copresedinte ALDE Iasi • Procurorii au explicat in fata instantei toata povestea acestui dosar care a dus la caderea unora dintre cei mai cunoscuti politicieni ieseni

Victor Chirila, copresedintele ALDE (Alianta Liberalilor Democrati) Iasi a fost lasat in libertate, ieri, de judecatorii de la Tribunalul Iasi. Acesta a petrecut o noapte in spatele gratiilor, dupa ce a fost retinut de procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie Iasi (DNA), in urma cu doua zile, la ora 13:46. Initial, propunerea de arestare preventiva a lui Victor Chirila ar fi trebuit sa fie judecata in urma cu doua seri, insa, judecatorul desemnat initial s-a abtinut. Astfel, a fost adus in fata judecatorilor ieri dimineata la ora 9:00. In fata instantei de judecata, a sustinut ca este nevinovat si ca nu are nicio implicare in savarsirea infractiunilor de complicitate la abuz in serviciu si complicitate la fals intelectual.

"Se pot face multe speculatii in legatura cu acest dosar, dar am sa fiu rezervat cu privire la acest lucru. Pot sa va spun ca nu exista nicio persoana care sa afirme ca l-a vazut pe Victor Chirila semnand acele acte. In acest dosar, nicio persoana nu a fost arestata vreodata, fac trimitere la un dosar mai vechi 33/P/2015. Este anormal sa vii dupa o perioada de sapte luni sa ceri arestarea preventiva a vicepresedintelui Victor Chirila pentru o semnatura, in conditiile in care toti ceilalti implicati, trimisi deja in judecata, nu au fost supusi niciodata masurii arestului preventiv. Din punctul meu de vedere, este o masura abuziva a DNA, o cerere abuziva, care sunt convins ca va fi respinsa. De asemenea, vreau sa afirm foarte clar ca in spatele acestor acuzatii nu exista nicio proba. Exista doar niste suspiciuni ale DNA", a declarat avocatul Marius Sebastian Striblea la iesirea din sala de judecata. Instanta a amanat lurea unei decizii pentru ora 13:00. Surpriza a fost destul de mare, mai ales pentru procurorii de la DNA: cererea de arestare a lui Victor Chirila a fost respinsa. Acesta a fost eliberat de indata si a plecat acasa rasufland usurat. "Decizia instantei confirma ceea ce am spus de la inceput: acuzatiile se bazeaza pe presupuneri si nu pe probe. Libertatea persoanei, ca drept fundamental, nu poate fi restransa decat exceptional si fara ca aceasta limitare sa reprezinte o constrangere psihica a celui arestat", a suspus Marius Striblea dupa aflarea hotararii luate de judecatori.

Arestarea lui Chirila asigura o buna desfasurare a procesului

Pe de alta parte, procurorii sustin ca au probe suficiente pe baza carora Victor Chirila ar trebui sa se afle in spatele gratiilor. "Pentru a se asigura buna desfasurare a procesului penal, este necesara, in interesul urmaririi penale, luarea masurii arestarii preventive fata de inculpatul Chirila Victor, fiind îndeplinite conditiile prevazute de art. 202 al.1-3 din Cod proc. Penala", au sustinut procurorii. Tot acest scandal, in urma caruia a cazut inclusiv presedintele Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, a pornit de la un control efectuat de Camera Judeteana de Conturi Iasi. "In vara anului 2014, pe fondul iminentei unui audit efectuat de catre Camera Judeteana de Conturi Iasi la Consiliul Judetean Iasi, numita Jinga Cristina Teodora i-a pus in vedere inculpatei (…) necesitatea ca toate documentele privind contractul respectiv sa fie in regula, pentru eventualitatea in care ar fi fost solicitate pentru verificare de catre auditorii Camerei Judetene de Conturi. Inculpata (…) a întocmit doua draft-uri ale procesului verbal de receptie a materialelor, însa a fost necesara rezolvarea unei probleme pe care autorii planului infractional nu o prevazusera: actul trebuia înregistrat in luna ianuarie, însa inculpatul Chirila Victor nu mai îndeplinea functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean Iasi", au precizat procurorii in referatul cu propunerea de arestare preventiva. Avand in vedere ca ancheta vizeaza si alte persoane, au fost sterse anumite nume din acest referat. In acest context, cel care trebuia sa semneze era Alin Aivanoaie, noul vicepresedinte al CJ Iasi.

A fost pus sub acuzare si actualul vice-presedinte

Problema era ca, acesta nu avea cum sa semneze un document datat inainte de a fi el vicepresedinte la CJ. Astfel, a fost pus sub acuzare in acest dosar si Alin Aivanoaiei. Pana in prezent, nu s-a luat nicio masura preventiva impotriva lui. Potrivit referatului de arestare a lui Victor Chirila, Aivanoaie are deja calitatea de inculpat in dosar. "Noul vicepresedinte, inculpatul Alin Aivanoiei nu putea semna actul, intrucat in luna ianuarie nu avea calitatea de vicepresedinte, iar celalalt vicepresedinte nu cunostea situatia reala si nu facea parte din anturajul numitei Jinga Cristina Teodora. In aceste conditii, la solicitarea acesteia, inculpatul Chirila Victor, desi nu mai îndeplinea functia de vicepresedinte, a semnat actul, in locul presedintelui. Procesul verbal a fost astfel semnat doar de catre Chirila Victor, fara a fi semnat si de catre ceilalti membri ai comisiei de receptie. Înscrisul a fost pastrat, dar nu a mai fost semnat de membrii comisiei si nu a mai fost înregistrat, fiind întocmit, in luna decembrie 2014, un altul, care continea un paragraf suplimentar, in chiar cuprinsul primei pagini", au detaliat procurorii.

"In aceste conditii, fiind introdus un nou paragraf chiar pe prima pagina, era necesar, pentru reusita planului infractional, ca inculpatul Chirila Victor sa semneze si acest nou înscris, care trebuia datat tot din luna ianuarie 2014, astfel incat inculpatul a semnat si acest înscris fals, desi nu mai avea vreo atributie in acest sens, ajutându-i astfel pe cei implicati in activitatea infractionala sa ateste, in mod nereal, receptionarea tuturor materialelor in luna ianuarie 2014 si sa îsi încalce atributiile de serviciu, înlesnind astfel transferarea ilicita a fondurilor publice in patrimoniul SC Laser CO SRL. Astfel, în data de 07.01.2014, în baza procesului verbal de predare-primire nr. (…) din 19.12.2013 a fost întocmit „Procesul verbal de receptie cantitativa si calitativa prestare servicii de tiparire materiale de promovare a judetului lasi" nr. 30, document încheiat de o comisie de receptie, numita prin dispozitia Presedintelui Consiliului Judetean Iasi. Procesul verbal de receptie a fost aprobat, prin semnatura, de catre numitul Chirila Victor, care a îndeplinit functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean Iasi pana in ziua de 14 martie 2014. In realitate însa, procesul verbal de receptie a fost întocmit si semnat, de catre membrii comisiei de receptie si de catre inculpatul Chirila Victor, in luna decembrie 2014, fara întrunirea comisiei si fara derularea vreunei activitati de receptie propriu-zisa (verificare detaliata cantitativa si calitativa a tuturor materialelor)", au completat procurorii in referatul prin care s-a cerut arestarea lui Chirila. Chirila trebuia sa semneze acele documente retroactiv, pentru ca altfel nu se putea face plata catre firma Laser Co SRL. Plata era cuprinsa in bugetul pe anul 2014 de la CJ. Desi documentul era datat cu 7 ianuarie 2014, Chirila a semnat in decembrie 2014, cand era simplu consilier. Pentru strangerea probelor si pentru efectuarea filajelor, procurorii s-au folosit de ajutorul celor de la Serviciul Roman de Informatii (SRI).

Urmareste BZI.ro pe FACEBOOK.COM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu