vineri, 27 noiembrie 2015

De ce sa-l calcam in picioare pe Raed Arafat?

Atunci cand in 1990 proaspatul absolvent al Facultatii de Medicina din Cluj Raed Arafat punea bazele unei actiuni de voluntariat in care a investit personal mii de ore neplatit, folosind alti voluntari selectati dintre student ai Facultatii de Medicina, marea majoritate a criticilor lui de azi flecareau despre orice altceva, necontribuind nici macar cu un pai la sistemul medical de urgenta. Sunt acei lideri de opinie care astazi, daca ar fi calcati de o masina ar fi culesi de pe jos, fara SMURD, de acele ambulante albe, Dacia, cu girofar mov din care ar mai pica cate un surub pe drum. Sunt aceeasi cetateni si aceeasi politicieni care daca s-ar afla – Doamne pazeste! – intre niste fiare contorsionate intr-un accident nu ar putea fi scosi de acolo eficient, pt. ca serviciul de descarcerare la pachet cu serviciul de ambulanta a pornit prin SMURD si a fost o “inventie” pentru care omul nostru si-a dedicat 25 de ani din viata. Dar, desigur, sa folosim doar 25 de minute sa il jucam in picioare, cate un minut pentru fiecare an investit de om in sistemul de urgenta, si sa il terfelim prin mocirla – huooo, criminalule! Sa ii aruncam la gunoi nu pe cei care nu au ridicat, repet, un singur pai pentru a imbunatati concret sistemul de urgenta ci pe cel care s-a straduit sa-l imbunatateasca, dupa cum s-a putut. Cu o astfel de atitudine, Romania nu se mai face bine. Vom deveni Romania omului bine linsat si nu Romania lucrului bine facut!
Atunci cand toata lumea vroia sa ajute Romania in anii ‘90 – plus medicul voluntar Arafat si voluntarii care i-au stat ani de zile alaturi – Romania nu vroia sa se ajute singura. Atunci cand Crucea Rosie Norvegiana, Brigada de Pompieri din Strathclyde, Royal Hospital din Edinburgh donau, datorita increderii extraordinare voluntarilor din jurul lui Arafat echipamente cu care sa isi imbunatateasca munca de a salva zeci de vieti omenesti in Romania, trancanitorii natiunii isi dadeau mana cu niste gusati penibili care vroiau ca Sistemul de Ambulanta sa ramana intact, ca pe vremea lui Nea Nicu. Nexam reforma! Atunci cand in 1993 spitalul din Targu Mures reducea mortalitatea cu 50% prin camera de reanimare create de precursorul SMURD si partenerii acuzatorii de azi tineau discursuri inflacarate, intrau in politica, unii incepeau sa ia spagi sau intrau in solda unui serviciu secret . Atunci cand SMURD a aniversat de curand 25 de ani care inseamna sute de mii de urgente adunate (peste 100.000 de interventii doar in Bucuresti) toti flecarii de care aminteam nu au catadixit nici macar sa trimita doua randuri formale de felicitare, pe blog macar, in conditiile in care, matematic, e aproape imposibil sa nu fi avut pe cineva din familia mai apropiata sau mai indepartata salvat de SMURD in perioada respectiva.
Poate ar trebui sa stiti, domnilor care il vreti dat afara ca omul a fost dat afara din prima de sistem si ejectat scurt– SMURD-ul si sistemul lui a fost propus pentru Cluj si respins, a prins cheag abia la Targu Mures. Chiar cand a fost declarat “pilot national” proiectul a fost de multe ori amenintat cu disparitia. Imi amintesc de veselul puscarias Sorin Oprescu cum spunea cand inca era primar, tunand si fulgerand despre “Ayatollah-ul medicinei de Urgenta”, cu referire la Raed Arafat. Imi amintesc si de Basescu cu “ghici ghicitoarea mea” cand il trimitea acasa pt. ca se opunea unui sistem de urgenta privat care ar fi privat de resurse sistemul public integrat pe care l-a avut ca model preluat din vest.
Poate inainte sa vreti a-l da afara sa luati in considerare ca este singurul om in 25 de ani care a demonstrat ca un intreg sistem national poate fi reformat de la “meandrele concretului romanesc” la nivelul la care exportam expertiza in alte tari, prin misiuni NATO, in materie de medicina de urgenta (ar mai fi si o semi-reforma reusita la CNAS cu sistemul informatic – dupa 10 ani de taraganari – dar lucrurile inca nu functioneaza 100% inca). Si poate totusi primim si niste CV-uri (si poze in chiloti, eventual) cu cine anume isi propune sa il inlocuiasca pe Raed Arafat si ce anume ar recomanda persoana respectiva, in afara de voce si talent, evident. Unii imi reproseaza ca sistemul nu ar trebui sa stea intr-un singur om – e just, insa in acest caz vorbim de cel care a fondat sistemul de urgenta in ansamblul sau, asa cum e el construit in prezent.
Imi spune un cititor pe blog care reuseste sa vada politica si intre fiarele contorsionate , si in medicina de urgenta asa: “Domnu’ Orasanu, lasa ca stim noi dom’le ca il sustii pe Arafat ca a fost anti-Basescu”. Rad Arafat a cooperat cu Guvernul Boc in functie, la fel cum a continuat si cu urmatorul (Ponta), la fel cum continua si cu urmatorul (Ciolos). In al doilea rand, macar la subiectul medicina sa nu judecam lucrurile cu anti si pro-Basescu, ca ajungem intr-o fundatura. Arafat nu trebuie judecat fata de un standard ideal pe care niciun muritor nu l-ar putea atinge , trebuie judecat fata de ce era inainte si mai ales ce putem pune in loc pentru Romania daca pleaca (sa ne intelegem, ar fi un consultant platit in strainatate cu un zero in plus, in euro pentru ceea ce stie si pentru stiinta lui). Iar noi vrem sa il aruncam pe scari.
Da, am fost foarte deranjat cand era foarte mandru ca e roman Victor Ponta si cand Arafat a aparut, la fel ca Radu Beligan si alti cativa, intru sustinere pe bannere online. Premierul care a ajuns in calitate de inculpat trimis de DNA in instanta, invinuit de sifonarea unor bani publici, a ajuns sa cuvante in numele Romaniei la o conferinta anti-coruptie din Mexic, cel care era atat de mandru ca e roman incat dupa ce a fost invins si-a incecat amarul in Dubai, cel care inainte de alegeri scria literele de pe afisele electorale sa semene cu modelele de ie romaneasca si dupa alegeri dadea fuga la un spital din Turcia aratand limpede ce parere are despre sistemul medical romanesc. Dar fiecare are dreptul la optiune si Arafat si-a facut treaba de tehnician si nu poate fi acuzat de partizanat in exercitarea functiei publice. Daca a comis erori – ca nu avem roboti NASA care pot conduce sistemul de urgenta – atunci el trebuie sa isi ceara, eventual, cel mult, scuze public si sa continue eforturile de reforma, indiferent de ce spune corul de bocitoare profesioniste starnite impotriva lui, care sarind din boscheti, care de dupa bloguri.
Marturisesc sincer ca da, sunt tulburat de descoperirile exceptionalului jurnalist de investigatie Catalin Tolontan si ca are marele merit de a merge pe firul adevarului indiferent unde duce acesta, demonstrand pe drum ca tipul asta de anchete nu au murit de tot, in Romania. Insa nu e implicat personal Arafat, care a fost informat si el destul de tarziu.
Sa ne intelegem, nu il idealizez pe omul Arafat – are niste sponsorizari SMURD care, purecate, ar putea fi gasite eventual ca nu au basca, apoi nu a pus 100% ordine intr-un sistem de urgenta care si-a dovedit limitele si cu accidental din Apuseni, si la Siutghiol si in ultimul incident cu acel planor. In cazul Colectiv, ar trebui o ancheta detaliata despre interventie si daca se pot invata lectii pentru viitor – in mod cert nu a functionat totul cum trebuia. Ceea ce detest insa este sa ne amestecam cu totii intr-un noroi balcanic in care terfelim si oamenii care au facut ceva in toate felurile, la fel ca talharii dovediti de DNA, indiferent de ce au facut in ultimii 25 de ani, nedeosebind neghina de grau si reforma autentica in politicile publice de flasnetarii de vita noua pentru care “progresul” si “dreptatea” inseamna inca un scalp calcat in picioare de o cireada televizata.
Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu