sâmbătă, 28 noiembrie 2015

Spovedanie EXPLOZIVA! Declaratie SOC intr-un dosar de coruptie. Complicele primarului a recunoscut totul - FOTO



• In aceasta afacere de coruptie sunt implicati atat fostul primar, cat si actualul edil • Fostul viceprimar care le-a fost complice a recunoscut faptele

Intorsatura suprinzatoare intr-un dosar de coruptie in care, atat fostul primar, cat si actualul primar al unei comune, dar si functionari din administratia publica locala sunt acuzati de DNA Iasi, de fraudarea unor fonduri europene in valoare totala de 641.746,38 lei. Desi cei 6 acuzati si-au sustinut ani de zile nevinovatia, recent, unul dintre inculpati a decis sa recunoasca faptele, solicitand de asemenea sa primeasca o reducere a pedepsei, conform Legii. Este vorba despre dosarul de coruptie de la Primaria comunei Ion Neculce, in care atat fostul primar al comunei, Vasile Rusu (decedat la 1 decembrie 2014, dupa ce a fost trimis in judecata), dar si actualul primar, Constantin Stefan, sunt acuzati ca au folosit documente false pentru a baga ilegal in buzunare fondurile europene. Pentru ca si-a dat seama ca a fost doar folosit de alte persoane, care au tras toate beneficiile in urma savarsirii acestei fraude, fostul viceprimar al comunei Ion Neculce, Neculai Musat, a recunoscut totul in fata anchetatorilor. Acesta le-a povestit judecatorilor cum a fost trimis de fostul primar Vasile Rusu sa depuna la Agentia de Plati pentru Interventie in Agricultura (APIA) o hotarare falsa a Consiliului Local, cu scopul de a incasa subventiile europene pentru pasunea comunala.

 "Ei, cei din familia fostului primar Vasile Rusu, au cheltuit banii, iar eu am acum sechestru pe casa. Nu este corect. Fostul primar Rusu a coordonat singur aceasta afacere penala. Am recunoscut totul in fata judecatorilor. Am povestit cum m-a trimis Vasile Rusu cu acea hotarare a Consiliului Local, care era un fals. Se luase un numar de inregistrare de la o hotarare a Consiliului Local care se referea la acordarea unui ajutor social unei familii nevoiase. Numarul respectiv l-am trecut in hotararea falsa, prin care am vrut sa demonstram ca la noi toti consilierii locali au fost de acord cu concesionarea pasunii comunale", a spus Neculai Musat.

Acesta si-a amintit si un moment in care i-a predat lui Vasile Rusu o transa din subventia acordata de APIA pentru intretinerea pasunii de la Ion Neculce. "Odata, i-am adus intr-o punga 600 de milioane lei vechi. Mi-a spus sa pun banii intr-un fiset: «Lasa-i acolo Neculai, ca mai departe ma ocup eu». Asa mi-a spus. Dupa aceea a plecat in Germania sa-si cumpere doua tractoare noi", a mai povestit Neculai Musat.

Citeste si: Jaf la o primarie in numele unui demnitar mort. Pretul unei masini de lux, platit ca ajutor de deces

Cele doua tractoare se afla si acum in proprietatea familiei Rusu. De precizat ca, in cele 4 mandate de primar, Vasile Rusu a reusit sa acumuleze o avere considerabila, inclusiv terenuri agricole. Familia Rusu cultiva si in prezent cateva zeci de hectare de teren situate langa orasul Targu Frumos, o mare parte din suprafata reprezentand proprietate acumulata in cele 4 mandate. Acesta este motivul pentru care Vasile Rusu si-a cumparat tractoare. Avand in vedere ca fostul viceprimar a recunoscut faptele, este putin probabil ca se va da o decizie de achitare in acest dosar. In aceste conditii, prejudiciul adus statului si implicit bugetului Uniunii Europene se va recupera inclusiv din executarea mostenirii lasate de Vasile Rusu.

Urmeaza sentinta

De altfel, in cursul acestei saptamani, la Tribunalul Iasi a avut loc un nou termen de judecata in acest dosar. Magistratii ieseni au fost la un pas de pronunta o sentinta, insa decizia a fost amanata ca urmare a unei cereri speciale, depuse de avocatul familiei Rusu, dar si a actualului primar Constantin Stefan, care are de asemenea calitatea de inculpat in acest dosar. Si Constantin Stefan va ramane fara avere in cazul in care se va da o hotarare de condamnare. Procurorii au stabilit ca Stefan s-a implicat activ in falsificarea hotararii Consiliului Local cu ajutorul careia au fost obtinute fondurile europene. De asemenea, in acest dosar a mai fost trimis in judecata si Mihai Iftimiei, fost secretar al comunei. In rechizitoriul intocmit de procurorii DNA Iasi, se arata ca fostul primar Vasile Rusu si fostul viceprimar Neculai Musat au arendat pasunea comunala fara sa aiba acordul Consiliului Local. Banii incasati ilegal au reprezentat subventiile pentru pasune, pentru
anii 2007, 2008, 2009.

"În scopul de a obtine si de a folosi, netransparent, subventia pe suprafata acordata de APIA, pentru suprafetele de pasune aflate în domeniul public al comunei Ion Neculce (Iasi), inculpatii Rusu Vasile, Iftimiei Mihai si Musat Neculai au întocmit, fara a avea acordul prealabil al Consiliului Local, doua contracte de arenda (în cursul anilor 2007 si 2009) si un proces verbal de concesiune (în cursul anului 2008), prin care acesta din urma primea în arenda, consecutiv, suprafata de 1.371,55 ha, 1.123 ha si, respectiv, 1.168, 72 ha pasune comunala", au aratat procurorii DNA.

Procurorii au mai aratat in rechizitoriu ca Vasile Rusu si complicii sai au incercat sa ascunda frauda, incheind in mod fictiv un contract cu o firma de constructii din orasul Targu Frumos. Astfel, acestia au vrut sa fabrice documente pentru a demonstra ca au fost facute unele lucrari de intretinere la pasunea comunala. Desi nu a realizat niciun fel de lucrari, firma respectiva a incasat o buna parte din bani. "În vara anului 2008 (dupa încasarea subventiei aferente campaniei pentru anul 2007), la initiativa lui Rusu Vasile, inculpatul Musat Neculai a încheiat cu o firma (fara negocieri) un contract de prestari servicii de decolmatare si regularizare pâraie, în vederea întretinerii pasunilor de pe raza comunii Ion Neculce. Desi niciuna dintre aceste lucrari nu a fost receptionata de Musat Neculai la momentul executarii, acesta a consimtit, la solicitarea lui Rusu Vasile, sa achite sumele de bani facturate, semnând/avizând documentele justificative întocmite ulterior de catre angajatii acestei firme", au explicat procurorii.
Dupa cum s-a precizat mai sus, procurorii sustin ca valoarea totala a prejudiciului creat este 641.746,38 lei. Din acesti bani, firma a obtinut doar 100.000 lei pentru lucrarile facute.

Urmareste BZI.ro pe FACEBOOK.COM

Galerie foto

 
Libertatea.ro
Realitatea.net
Din aceeasi categorie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu