marți, 24 noiembrie 2015

INCENDIAR! Director de spital dat disparut odata cu banii de reparatii. A fost vazut la un hotel de 4 stele

• Zilele petrecute in afara unitatii medicale sunt mult mai numeroase decat cele in care a stat efectiv in biroul de director • In timp ce spitalul inregistreaza lipsuri importante de materiale sanitare, doamna director se plimba pe banii unitatii medicale si cere sa i se deconteze cazarea numai la hoteluri de 4 stele • Managementul dezastruos a dus la pierderea unor importante fonduri de reparatii

Ori este prea mare palaria si prin urmare nu poate face fata functiei, ori aceasta femeie nu constientizeaza totusi ca are de condus unul dintre cele mai importante spitale din regiunea Moldovei. Situatia de la Spitalul de Boli Infectioase Sfanta Parascheva va fi cat de curand una tragica daca autoritatile judetene, cele care patroneaza unitatea medicala, nu vor interveni. Spitalul se confrunta periodic cu lipsa unor de materiale sanitare de maxima necesitate pentru procesul curativ, iar directoarea afla de la presa care sunt problemele unitatii medicale.

"Trebuia sa ma anuntati, sa ma pregatesc sa intreb", a fost rectia socanta a directoarei spitalului, Daniela Leca, in momentul in care a fost informata, in urma cu o luna, ca unitatea medicala nu mai are reactivi pentru efectuarea analizelor. Situatia se agraveaza pe zi ce trece si asta deoarece Spitalul de Boli Infectioase nu are practic un manager, nu este condus de nimeni. Nu este deloc o exagerare. Personalul administrativ, dar in egala masura si personalul medical, a ajuns sa vaneze practic un moment in care Daniela Leca se afla in biroul de manager, pentru a semna o hartie, un document necesar desfasurarii activitatii. Asta deoarece, din momentul in care a fost numita manager al spitalului, zilele in care a fost plecata sunt mai numeroase decat cele in care s-a prezentat in biroul de manager, pentru a-si face datoria.

Mai mult plecata. Deconteaza hoteluri de 4 stele

Astfel, Daniela Leca a fost numita manager la Infectioase pe data de 15 iulie. De atunci si pana in prezent au trecut 104 de zile lucratoare. Din cele 104 zile, Daniela Leca a lipsit din spital 55. Unde a fost plecata? Imediat raspundem. In primul rand, la vreo saptamana, maxim doua, dupa ce a fost numita, a plecat intr-un binemeritat concediu. Activitatea de manager a solicitat-o atat de mult, chiar daca a exercitat-o numai vreo doua saptamani, incat in august si-a luat un concediu de 3 saptamani. Cand a revenit in biroul de manager, a gasit adunate un teanc de invitatii la cursuri de perfectionare si specializare in domeniul medical. Nu a ratat niciuna dintre invitatiile primite. A fost plecata la cursuri, seminarii etc. Ieri, a revenit dupa o absenta de 10 zile, cauzata de participarea sa la un curs de management al calitatii in spitale, organizat in statiunea montana Busteni. Cu toate acestea, Daniela Leca isi doreste cu ardoare sa conduca in continuare spitalul. Din aceste motive, incepand cu data de 1 octombrie, s-a inscris la un curs de management organizat de Scoala Nationala de Management Sanitar. Dupa ce s-a inscris la acest curs, in fiecare saptamana, incepand cu ziua de joi si pana luni, nu mai putea fi gasita in spital. Si Daniela Leca sustine ca inscrierea la acest curs este principala cauza a lipsei sale indelungate din spital. Totusi, aceasta a admis ca si-a completat ultimul sejur cu participarea la cursul de management de la Busteni.

"M-am inscris la cursul de management al Scolii Nationale de Management Sanitar, deoarece fara acest curs nu pot fi in continuare director al spitalului. De aceea plec in fiecare saptamana incepand de joi. Ieri, m-am intors de la un curs de management al spitalelor de la Busteni", a spus Daniela Leca. Problema este ca, plimbarile directoarei se fac si pe banii spitalului. Revenita din aceste deplasari, Daniela Leca a solicitat decontarea unor cheltuieli de deplasare si a cazarii. Dar doamna directoare nu se cazeaza oriunde. A prezentat facturi de cazare la un hotel de 4 stele din Bucuresti. Avand in vedere ca din luna octombrie a lipsit si cate 4 zile, abia asteptam sa vedem, la sfarsit de an, cat va deconta spitalul in total pentru plimbarile directoarei.

Spitalul a pierdut fonduri importante

Dupa cum s-a precizat mai sus, acest stil de management, patentat intr-un mod personal de Daniela Leca, afecteaza grav activitatea Spitalului de Boli Infectioase, cu consecinte dramatice asupra surselor de finantare ale unitatii medicale. Astfel, zilele trecute, Consiliul Judetean Iasi a anuntat conducerea spitalului ca a retras fondurile de 150.000 lei pentru realizarea izolatiei termice la doua corpuri de cladire, motivul principal al deciziei fiind incapacitatea spitalului de a consuma banii. Adica, nu s-au realizat la timp procedurile de achizitie, iar firmele de constructii care s-ar angaja la o astfel de lucrare nu ar mai avea timp sa o finalizeze.

"Nu se poate spune ca banii sunt pierduti, nu mai putem face lucrarile anul acesta. Noi am facut licitatie in luna septembrie, a castigat o firma, dar dupa aceea am avut vizita celor de Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor. Nu puteam sa avem schele pe ziduri, in timp ce aveam inspectie de la Comisie. Ulterior, la 1 noiembrie, cei de la firma ne-au transmis ca nu mai pot demara lucrarile, deoarece vremea nu o permite", a precizat Daniela Leca.

Explicatiile directoarei nu pot fi calificate decat ca fiind hilare. Cum adica sa nu demarezi lucrari de modernizare pentru ca ai avut o vizita de evaluare de la Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor (CONAS). Cei de la CONAS nu aveau decat sa aprecieze ca se imbunatateste infrastructura unitatii medicale. In plus, chiar si dupa data de 1 noiembrie, vremea a fost destul de calduroasa si se putea lucra si la exterior.

Daca te musca vreun caine turbat, Dumnezeu cu mila

Nu putem sa incheiem bilantul pe 104 zile al directoarei, fara sa spunem ca, de peste doua saptamani, spitalul nu are vaccin antirabic. Niciodata in istoria spitalului nu s-a intamplat ca acest vaccin sa lipseasca o perioada atat de lunga de timp. Asta in conditiile in care, Spitalul de Boli Infectioase Sfanta Parascheva este singurul din Moldova care administreaza acest vaccin. In concluzie, daca se intampla ca vreun locuitor din cele 6 judete ale Regiunii Nord-Est sa fie muscat de vreun animal turbat, exista sanse foarte mari ca acesta sa nu poata fi salvat. Bineinteles, Daniela Leca a gasit si de aceasta data o explicatie. "Stiti, recent, vaccinul antirabic a fost trecut de Ministerul Sanatatii de la categoria vaccinuri la medicamente si nu a fost stabilit pretul. Am facut mai multe adrese catre Ministerul Sanatatii sa ne spuna pretul. Dupa aceea vom porni din nou achizitia", a adaugat Daniela Leca.

Urmareste BZI.ro pe FACEBOOK.COM

Galerie foto

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu