luni, 30 noiembrie 2015

Impresionant! Am SIDA, dar sunt un om normal! Asa gandeste acest tanar din Iasi



• Viata l-a intarit si a reusit sa treaca peste toate obstacolele pe care le-a avut • Este constient ca mereu va avea aceasta povara pe umeri, insa este resemnat si traieste viata din plin • Pentru ca a dorit ca totul sa ramana sub anonimat, a dorit sa il numim la intamplare, doar Andrei

Problemele de sanatate apar, uneori, in viata unor persoane, fara sa existe un motiv bine intemeiat si fara sa existe precedent. Intr-o astfel de situatie este si un tanar, care, pentru a nu fi pus intr-o lumina proasta, a preferat sa isi pastreze anonimatul si sa fie numit simplu, Andrei. Baiatul, in varsta de 27 de ani, este una dintre persoanele trecute in evidenta Spitalului de Boli Infectioase "Sf. Parascheva"din Iasi, cu prezenta infectiei HIV. Ani la rand a incercat sa gaseasca un raspuns pentru faptul ca are aceasta infectie, insa niciodata medicii nu i-au putut raspunde. A fost diagnosticat la o varsta frageda, iar de atunci se lupta cu schemele de tratament si cu controalele periodice, lucru ce il va face toata viata.

"Nimeni nu stie cum am luat exact infectia, o am de cand sunt mic. Se presupune doar ca as fi luat-o dintr-un spital din Galati, acolo unde traiam cu familia cand eram mic, dar conditiile exacte nu se stiu si probabil nu se vor afla niciodata. Am fost diagnosticat cu infectia HIV la varsta de trei ani, povestindu-mi ceilalti mai tarziu. Asta se intampla in 1990-1991. Probabil infectia a avut loc in anul 1990. O am si atat, nu am ce face", povesteste Andrei, resemnat ca trebuie sa poarte pe umeri povara ce i-a fost data.

Andrei s-a nascut in perioada de varf a infectiei HIV

Face parte din categoria copiilor nascuti la sfarsitul anilor '80, cand au fost probleme in ceea ce priveste transfuziile sanguine, din cauza carora multe persoane s-au imbolnavit si de hepatita cronica C. "Acesta e lotul romanesc, specific lui. El face parte din copiii nascuti in perioada 1988-1991, sunt un capitol aparte, marea pare a cohortului romanesc", povesteste dr. Liviu Prisecariu, medic primar boli infectioase si directorul medical al Spitalului de Boli Infectioase din Iasi. De-a lungul anilor, Andrei a parcurs pe rand, mai multe spitale din tara, pentru a putea face analize si controale sub aripa medicilor specialisti. Dupa Constanta, Bucuresti si Galati, tanarul a ajuns la Iasi, unde a ramas si in prezent. Chiar daca a avut parte de mai multe scheme de tratament, in prezent, pastilele pe care trebuie sa le ia le are prescrise de peste patru ani si totul este in regula.

"Tratamentul presupune doar pastile, am trecut prin mai multe scheme de tratament, toate se personalizeaza pentru fiecare caz in parte, ce functioneaza la un pacient poate sa nu functioneze pentru altcineva si tot asa. Cand o schema nu mai functioneaza, se decide schimbarea si se urmaresc efectele. Am avut probleme, cel putin primele scheme nu am putut sa le duc mai mult de cateva luni, ori nu aveau efect, ori aveau efecte adverse. Era mai rau decat daca nu le luam. Schema asta de acum o am de vreo patru ani. Inainte am avut una de zece ani", marturiseste tanarul.

A ajuns acolo unde si-a dorit

Nu stie multa lume de infectia pe care o are, pentru a nu crea situatii stanjenitoare de ambele parti, iar acest lucru a facut ca el sa poata urma o viata normala si sa treaca prin toate etapele prin care trece orice tanar de varsta lui. A terminat o facultate in Bucuresti si un masterat, iar acum a gasit o oportunitate sa lucreze in domeniul in care a studiat, astfel ca s-a stabilit la Iasi.

 "Acum lucrez la Iasi, am o viata normala, dar prefer sa nu zic nimanui nimic concret, pentru a nu crea suspiciuni. La control trebuie sa vin de doua ori pe an, m-am obisnuit", spune Andrei. Pentru ca a intalnit mai multe persoane in tot acest timp cat a stat internat, Andrei a reusit sa creeze legaturi cu cei care trec prin aceeasi situatie si impartasesc aceleasi probleme. "Am cunoscut si altii care s-au infectat exact ca mine, din cauze necunoscute, cand erau mici. Am ajuns pana aici si suntem egali. Cei cu HIV se intalnesc mereu, am cunoscut la Bucuresti in spital mai multi si cu cativa am mai pastrat legatura, dar in Iasi nu cunosc pe nimeni", continua Andrei.

Familia l-a ajutat foarte mult emotional pe tot parcursul timpului, reusind astfel sa treaca mai usor prin tot ceea ce a avut de infruntat. Acum tanarul nu are o iubita, insa spera ca pe viitor sa isi poata intemeia o familie. "El stie exact riscurile la care se expune, respecta normele. Modul normal de a trai nu te imbolnaveste, sexul neprotejat te imbolnaveste. La el nu e nicio problema. Faptul ca a avut suport extraordinar din partea familiei l-a ajutat foarte mult. Aici e marea noastra problema. Cei cu suport familial nu au nicio problema, cei fara suport au fost ajutati doar de stat, cu pensia de invaliditate si atat", a conchis si dr. Liviu Prisecariu.

Urmareste BZI.ro pe FACEBOOK.COM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu