miercuri, 23 decembrie 2015

Afacerile dubioase din Internetul Întunecat

Autor: Paul Barbu 21 Dec 2015 - 16:42
Afacerile dubioase din Internetul Întunecat


Partea Întunecată a Internetului (DarkNet sau DeepNet) este locul în care se fac businessuri, dar nu genul cu venituri impozitabile sau cifre de afaceri prezentate în sedinţe. Aici sistemele de plată sunt susţinute prin monedele virtuale precum Bitcoin, C-Gold, Pecunix.

Produse medicamentoase, arme, droguri şi pornografia sunt printre cele mai numeroase afaceri care se fac Internetul Întunecat. Aceste afaceri se fac prin specularea diferenţelor din legislaţiile naţionale care guvernează dreptul de proprietate şi comercializare.

„Site-urile Darknet sunt vizitate, de regulă, de utilizatori de Internet cu un nivel peste medie de cunoștințe, care știu cum să “sape” mai adânc după informații online. De asemenea, mai există posibilitatea să le fie recomandate de un prieten, drept surse pentru anumite informații”, ne-a spus Stefan Tanase, oficial al Kaspersky Lab.

Tot aici, intermediarii folosesc internetul pentru a alimenta infractorii şi grupurile de crimă organizată sau să ofere servicii de criminalitate fizică sau cibernetică.

„Forumurile şi blogurile online sunt folosite pentru a genera contacte şi a face schimb de cunoştinţe în domeniul sistemului comercial de produse și servicii ilegale, cât şi referitor la asamblarea completă a armelor de foc din părţi componente şi kituri de transformare”, ne-a declarat Liviu Arsene, Analist Senior pe Ameninţări Online, Bitdefender.

Vânzătorii şi cumpărătorii se folosesc de creşterea numărului de mijloace de comunicare şi sisteme de plată anonime oferite de aşa-numitul “internet ascuns” pentru a coordona comerţul ilicit cu arme de foc în toate aspectele sale, variind de la arme de mână până la arme de asalt.

România este şi ea vulnerabilă

86 de arme de foc deținute în mod ilegal de cetățeni români au fost confiscate în 2013 de către poliție, majoritatea cumpărate de pe site-uri din dark web, pagini de internet ascunse motoarelor de căutare tradiționale utilizate de infractori, potrivit celui mai recent raport al Biroului ONU pentru Droguri si Criminalitate (UNODC). Există suspiciuni rezonabile conform cărora majoritatea armelor procurate ilegal sunt achiziționate prin intermediul site-urilor din dark web, având în vedere evoluția rapidă a fenomenului la nivel internațional.

O analiză asupra ameninţărilor referitoare la traficul ilegal de arme de foc, realizată de către EUROPOL, arată că internetul devine un mediu intens utilizat pentru comerţul ilegal de produse și servicii, inclusiv cu arme de foc, ca urmare a caracterului anonim al tranzacțiilor.

„Infractorii pot fi depistați cu dificultate de autoritățile competente, întrucât aceștia își pot ascunde cu usurință adresele IP în spatele mai multor servicii de tip proxy. Mai exact, își pot lua una sau mai multe identități online, acestea neputând fi atribuite unei persoane reale ușor de localizat și identificat”, a mai spus Liviu Arsene.

Cum folosesc DarKNet-ul

Traficanții de arme folosesc sisteme menite să le protejeze identitatea reală și să le ofere acces la website-urile din dark web, cum ar fi prin intermediul TOR (The Onion Router) şi deși browser-ul TOR poate fi descărcat și instalat în mod gratuit de către orice utilizator, accesul la website-urile care distribuie astfel de mărfuri ilegale se face doar printr-un sistem de referință și este limitat unui număr restrâns de oameni care cunosc adresele acelor website-uri. Astfel de website-uri nu sunt active pe perioade mari de timp, deoarece autoritățile încearcă în permanență să le împiedice funcționarea. Cu toate acestea, astfel de pagini sunt create în permanență.

„În concluzie, site-urile Darknet pot fi un mediu periculos pentru utilizatorii de Internet, pentru că există posibilitatea ca, din greșeală, să acceseze un link care duce către activitatea unui grup infracțional”, ne-a spus Stefan Tanase. , oficial al Kaspersky Lab.

Experții Kaspersky Lab au identificat în februarie 2014 primul troian pentru Android care utiliza un domeniu din pseudo-zona onion ca centru de control și comandă. De atunci au fost detectate și alte programe malware, ca Zeus sau ChewBacca.









Citeşte mai multe despre:   darknet,   dark net,   internetul intunecat,   deepnet,   net,   internet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu