marți, 29 decembrie 2015

Uniforma şcolară ar putea redeveni obligatorie

Uniforma şcolară ar putea redeveni obligatorie

de Carla Dinu     HotNews.ro
Marţi, 29 decembrie 2015, 9:25 Actualitate | Esenţial

Elevii din invatamantul prescolar si preuniversitar de stat si privat ar putea fi obligati sa poarte uniforme, potrivit unei initiative legislative depuse de un grup de deputati PSD care spun ca vor evitarea situatiilor "in care fetitele care poarta fuste scurte atrag privirile baietilor". Proiectul de lege modifica Legea nr. 35/2007 privind cresterea sigurantei in unitatile de invatamant, scrie Mediafax.
Potrivit initiativei, modelele uniformelor si semnele distinctive se stabilesc de consiliul de administratie al unitatii de invatamant impreuna cu consiliile profesorale, cu acordul consiliului reprezentativ al parintilor si cu consultarea reprezentantilor elevilor.

Elevilor care provin din familii cu venituri reduse li se pot acorda, la cerere, burse de ajutor social pentru achizitionarea acestor uniforme, stipuleaza proiectul.

In expunerea de motive, initiatorii argumenteaza ca implementare acestei masuri conduce la prevenirea si combaterea violentei in scoli, la impunerea "unei anumite discipline, respect si bun gust", la evitarea ''discriminarii dintre elevii saraci si cei care provin din familii instarite'', la promovarea egalitatii de sanse si la "mentinerea decentei, evitandu-se situatiile in care fetitele care poarta fuste scurte atrag privirile baietilor din clasa sau din scoala".

Un alt "beneficiu" invocat de parlamentari este "aspectul uniform al clasei prin faptul ca elevii poarta acelasi model si culoare indiferent de sex".

"In ultimii 25 de ani s-au amplificat discrepantele intre cetateni, respectiv elevi prin situatia lor financiara. O parte din cetateni, putini la numar, avand o stare materiala buna si foarte buna, care le permite sa le ofere conditii deosebite copiilor lor, iar cealalta parte, in majoritate, au saracit, fiind saraci si foarte saraci", mai afirma initiatorii in expunerea de motive. Proiectul a fost inaintat conducerii Camerei Deputatilor de deputatul PSD de Arges Catalin Marian Radulescu, fiind semnat de alti 13 alesi. Senatul este prima camera sesizata.


Citeste mai multe despre   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu