PUBLICITATE
La un calcul simplu, fără a pune la socoteală ”gustările”, la o singură masă, de sărbători, românii înghit cam 2.500-2.700 de calorii. Asta în condițiile în care, în mod normal, doza zilnică recomandată pentru un bărbat cu greutate normală și care nu face prea multă mișcare fizică este de 2.000-2.200 de calorii, iar pentru o femeie, în jur de 1.700-1.800. La acestea se adaugă și colesterolul care ajunge în organism de sărbători – în jur de 7-800 de mg, deși ar trebui să consumăm de trei ori mai puțin.
Dacă ne gândim că în 30 de minute de alergare ușoară se consumă aproximativ 200 de calorii, înseamnă că o singură masă de Crăciun poate fi dată jos în șase ore de jogging, în patru-cinci ore de patinat sau într-o noapte întreagă de dansat la o petrecere. Asta dacă nu se mai consumă niciun pahar de alcool.
Chiar dacă pare surprinzător, masa românească de Crăciun nu e cea mai plină de calorii din lume. Potrivit unui top făcut de site-ul treated.com, țara noastră se află abia pe locul 13 în clasamentul celor mai bogate mese de sărbători, cu 2702 calorii, față de 3291 cât consumă un american, de exemplu.
Câte calorii au mâncărurile tradiționale de Crăciun
O sarma - 300 calorii.
100 de grame de piftie - 250 calorii.
100 grame de caltaboș - 300 calorii.
1 cârnat de casă - 300 calorii.
100 de grame tobă - 200 calorii.
100 de grame de salată beouf - 150 calorii.
1 felie de cozonac - 330 calorii
Alternative la mâncărurile pline de calorii
Masa de Crăciun nu trebuie să fie neapărat atît de încărcată de calorii. Nutriționiștii au câteva sfaturi simple, pentru a înlocui unele dintre alimentele cele mai sățioase. Un prim exemplu este carnea. Carnea de porc este bogată în grăsimi și calorii, dar poate fi înlocuită cu cea de curcan, care are mai puțin de 75% grăsimi saturate. Dacă vreți să alegeți varianta cea mai sănătoasă, înlocuiți carnea cu ciupercile. Acestea vă oferă proteine și au mult mai puține calorii.
Puteți face economie de calorii și în cazul desertului. Dacă nu puteți renunța la cozonacul tradițional de Crăciun, încercați măcar să înlocuiți celelalte prăjituri cu o budincă raw din semințe de chia sau una de ”ciocolată fără ciocolată”, care se prepară ușor din avocado, banane și pudră de roșcove.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu