joi, 24 decembrie 2015

Daca DNA-ul nu incepea ancheta oare unde se ajungea? Tun de milioane dat de o firma din Iasi sub nasul tuturor



• DNA-ul a stricat combinatiile de zeci de mii de euro ale unor afaceristi din Iasi • Scandalurile in care a fost implicata aceasta firma au scos la iveala mai multe nereguli facute de catre patroni si partenerii acestora • Fiscul a descoperit datorii de sute de mii de euro ale acestei firme catre stat • Un cantaret celebru a fost implicat intr-unul dintre proiectele cu finantare europeana pe care aceasta firma le-a incheiat la Iasi

Banii europeni folositi dupa bunul plac, datoriile catre stat si munca la negru sunt la ordinea zilei in aceasta firma din Iasi. Expert Instal SRL cu sediul pe strada Splai Bahlui care are ca obiectiv executarea lucrarilor de instalatii sanitare, de incalzire si de aer conditionat, a fost supusa unei inspectii fiscale, iar rezultatul a scos din nou la iveala un intreg lant de nereguli. Nu de mult, aceasta firma a fost implicata in mai multe scandaluri cu iz penal, din cauza unor contracte semnate in judet. Fiscul a descoperit ca aceasta firma a facut tot posibilul pentru a nu declara toate impozitele pe care trebuia sa le achite bugetului statului. Astfel, un control recent finalizat de Fisc a scos la lumina faptul ca firma "a ascuns" vreo 11 miliarde lei mai precis 1.132.199 de lei apeland la tot felul de smecherii contabile pentru a dosi venituri si in consecinta pentru a plati mai putin catre bugetul statului.

Citeste si: O ieseanca l-a vrajit pe cel mai popular cantaret roman. Idila s-ar putea sfarsi la puscarie

In urma verificarilor facute, a reiesit faptul ca o diferenta suplimentara de 777.515 lei trebuie achitata la contributiile sociale aferente salariilor. Astfel, echipa de inspectie fiscala a constatat ca pentru veniturile salariale realizate de salariatii pe care Expert Instal SRL i-a detasat in Germania, societatea datoreaza suplimentar la bugetul de stat contributii sociale datorate de angajator si de angajat. In perioada 2011-2012, SC Expert Instal SRL a solicitat la Casa Nationala de Pensii eliberarea atestatului privind legislatia aplicabila, necesar pentru activitatea in domeniul constructiilor. Totodata inspectorii au descoperit ca la TVA exista o diferenta suplimentara in valoare de 738.823 lei, deoarece taxa pe valoare adaugata a fost dedusa eronat de pe facturi emise de asa numitele "firme fantoma" cum sunt Clar Professional SRL si Marage SRL. Neregulile facute de aceasta firma sunt de ordinul zecilor, sute de mii de lei au fost obtinuti fie din achizitionarea materialelor consumabile, fie din inregistrarea eronata a cheltuielilor. In urma acestor controale inspectorii au stabilit ca pentru suma de 1.437.089 lei sa intocmeasca masura de instituire a masurilor asiguratorii, iar pentru prejudiciul de aceeasi valoare au intocmit sesizarea penala.

DNA a trimis aceasta firma in judecata

In urma cu doi ani, Camera de Conturi Mures a efectuat un control la Primaria Band si a constatat ca in cadrul contractului de infiintare a retelei de canalizare firma Expert Instal SRL a incasat in mod nejustificat suma de 2.258.858 de lei. Firma primise banii, desi nu efectuase lucrarile la care se angajase. Raportul Curtii de Conturi a ajuns la serviciul teritorial din Mures al DNA care, de asemenea, a demarat propriile cercetari. Potrivit rezolutiei procurorilor anticoruptie care au inceput urmarirea penala in luna martie 2014, din cele 2.258.858 de lei, platite ilegal, suma de 1.799.803 de lei reprezinta echipamente si utilaje nelivrate, 416.699 lei - lucrari neexecutate, 92.453 lei - amenajari interioare neefectuate etc. Procurorii i-au acuzat pe cei implicati de abuz in serviciu, fals si uz de fals etc.

Citeste si: Nici DNA n-a putut sa-i opreasca definitiv. Firma unor smecheri a facut ravagii in bugetul unei comune

Acuzatiile de abuz se indreaptau in special impotriva primarului Mircea Rus si a viceprimarului Bartha Domokos, iar cele de fals si uz de fals se indreptau impotriva reprezentantilor firmelor care au fost implicate in efectuarea lucrarilor, respectiv Nicoleta Pascal manager al SC Expert Instal SRL etc. De asemenea, procurorii DNA au extins urmarirea penala si impotriva reprezentantilor firmelor care au subcontractat lucrarile de la Expert Instal SRL toate fiind din Iasi. Este vorba despre societatile comerciale Ami's Business Construct SRL, Clean Total SRL si CITCO SRL. Asta deoarece si acestia au prezentat devize de lucrari neconforme cu realitatea pentru ca firma care a contractat lucrarile Expert Instal SRL sa incaseze nejustificat banii. In final au fost trimisi in judecata insa numai conducerea comunei Band in frunte cu primarul Mircea Rus si reprezentantii Expert Instal.

Frauda similara si intr-o comuna din Iasi

Firma Expert Instal SRL se afla in insolventa, iar intr-o intampinare depusa la dosarul de insolventa reprezentantii firmei se apara sustinand ca situatia de la Band se datoreaza unei intelegeri avute cu firma cu care se incheiase contract pentru furnizarea statiei de epurare, respectiv Klarin ALP SRL din Sibiu. Expert Instal SRL sustinea ca livrarea nu a fost insotita de certificat de conformitate. Pe de alta parte, firma Klarin este cea care a solicitat insolventa Expert Instal SRL, sustinand ca si-a indeplinit obligatiile contractuale. Klarin sutine ca are de recuperat de la Expert Instal suma de 1.120.410 lei.
Dupa ce a fost trimisa in judecata de procurorii DNA Targu Mures, s-a constatat ca aceasta firma a creat unele probleme similare si intr-o comuna din judetul Iasi. Problemele aparute in comuna Belcesti din judetul Iasi sunt similare cu cele constatate de procurorii anticoruptie in judetul Mures fiind vorba, de asemenea, de un proiect de aductiune de apa. In anul 2009, firma Expert Instal a incheiat cu Primaria Belcesti un contract in valoare de 24 milioane lei pentu realizarea retelei de aductiune de apa in satele Liteni si Ulmi. Societatea comerciala a incasat in avans o buna parte din bani, adica circa 1,2 milioane lei, dar nu a realizat decat o mica parte din lucrare. In urma unui control efectuat de Camera de Conturi in cursul anului trecut, au iesit la lumina toate neregulile savarsite in implementarea acestui proiect.

Urmareste BZI.ro pe FACEBOOK.COM
Stiri despre: +splai bahlui

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu