1. Petrolul urca la 100 de dolari
Se succed o serie de evenimente nefaste: Statul Islamic lanseaza atacuri impotriva infrastructurilor petroliere cheie; productia mondiala este, de asemenea, bulversata de o explozie a violentelor in delta Nigerului, o lovitura de stat in Venezuela si de moartea lui Abdelaziz Bouteflica in Algeria. OPEC nu mai poate majora cotele de productie pentru a contracara aceste efecte. Petrolul sare la 100 de dolari, China intra in recesiune.
2. Marea Britanie paraseste Uniunea Europeana.
Premierul David Cameron anunta pentru luna iunie un referendum privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana. Boris Johnson, ultra-popularul primar al Londrei, decide sa demareze o campania in favoarea retragerii tarii sale din marea familie a UE, pentru a-l inlatura pe Cameron si reuseste. Cameron demisioneaza. Bancile si fondurile de investitii parasesc Marea Britanie, activitatea economica se prabuseste.
3. O serie de atacuri cibernetice impotriva sistemului financiar.
O alianta de hackeri rusi si iranieni lanseaza, ca raspuns la sanctiunile internationale impuse tarilor lor, un atac coordonat impotriva sistemului financiar american. Este distrusa credibilitatea tuturor pietelor financiare, a caror functionare este intrerupta. Dolarul si valorile financiare se prabusesc, activele refugiu, precum aurul si imobiliarele de lux explodeaza.
4. Sfarsitul Uniunii Europene.
Europa este lovita de o serie de atacuri dupa modelul celui din 13 noiembrie de la Paris, in timp ce fluxul de refugiati din Orientul Mijlociu continua sa creasca. Cancelarul Angela Merkel este obligata sa demisioneze din cauza deciziei de a gazdui refugiati. In Franta, Frontul National se apropie de putere, la fel ca alte miscari populiste in Europa. Criza reaprinde teama legata de euro. Moneda unica si Schengen urmate, progresiv, de alte institutii europene, se destrama.
5. Criza economica si politica in China.
Se dovedeste ca economia chineza este considerabil mai vulnerabila decat s-a crezut. Somajul masiv  conduce la revolte in zonele industriale ale tarii. Guvernul raspunde prin represiune, cenzura si cauta o cauza populista. In paralel, Statele Unite, sub conducerea unui presedinte mai autoritar, intra in confruntare cu China pe tema Marii Chinei de Sud si a Taiwanului. Armata chineza preia puterea, declansand, practic, o criza geopolitica internationala.
6. Israel ataca Iranul
Benjamin Netanyahu decide sa atace Iarnul, convins ca Teheranul a reusit sa se doteze cu arma atomica. Hotararea duce la o conflagratie in Orientul Mijlociu. Iranul contraataca prin intermediul miscarii Hezbollah din Liban.
7. Vladimir Putin isi atinge obiectivele
Presedintele Rusiei preia controlul asupra Siriei organizand o tranzitie care consolideaza regimul Assad, in cadrul unei coalitii internationale impotriva Statului Islamic condusa de Moscova. Statele Unite sunt eliminate din joc si decredibilizate. Fluxul de refugiati spre Europa se atenueaza, iar Angela Merkel, sub presiunea factorilor economici, suspenda sanctiunile occidentale impuse Kremlinului pentru implicarea in criza ucraineana si anexarea Crimeei. Putin obtine ceea ce a dorit: Ucraina este a lui fara consecinte negative, Rusia isi extinde influenta dincolo de fostele frontiere ale Uniunii Sovietice si marginalizeaza Statele Unite in jocurile internationale.
8. Schimbarile climatice se agraveaza.
Cum era de asteptat, ultima conferinta mondiala dedicata incalzirii globale nu rezolva nimic. 2016 devine alt cel mai calduros an din istorie. Dereglarile climatice se accentueaza. Numeroase incendii in Asia de Sud-Est afecteaza puternic situatia economica, sociala si politica din regiune. O criza a apei zguduie Africa, iar cel mai mare rezervor construit de om, cel de la frontiera dintre Zimbabwe si Zambia, nu mai poate produce electricitate. Agricultura Europei se clatina. Seceta cuprinde Statele Unite, iar o iarna deosebit de geroasa il determina pe presedintele SUA sa instaureze stare de urgenta.
9. Un deceniu pierdut in America Latina.
Dilma Rouseff este demisa de la conducerea Braziliei, tara care devine, astfel, neguvernabila, alunecand in marasm, criza sociala si politica. In Venezuela, situatia economica si politica se degradeaza, in timp ce Argentina stagneaza pe fondul contextului regional. In zona dobanzile bancare explodeaza, antrenand un val de falimente, concedieri si lupte sociale.
10. Donalt Trump, presedinte al SUA
Donald Trump castiga alegerile si devine presedinte al Statelor Unite. El incearca sa aplice promisiunile din campanie, respectiv de a construi un zid urias intre SUA si Mexic, de a lansa un razboi economic impotriva Chinei si sa ridice bariere vamale.
Nici unul dintre aceste scenarii inchipuite de analistii Bloomberg nu are sanse reale sa se realizeze anul viitor.