miercuri, 23 decembrie 2015

Istoricul romaşcan Liviu Brătescu, premiat de Academia Română

Istoricul romaşcan Liviu Brătescu, premiat de Academia Română

Istoricul romaşcan Liviu Brătescu, premiat de Academia Română
22 December
13:00 2015
Istoricul romaşcan Liviu Brătescu a primit din partea Academiei Române premiul “Mihail Kogălniceanu” – unul dintre premiile Academiei în domeniul Ştiinţe istorice şi arheologie -, pentru lucrarea “I. C. Brătianu şi politica externă a României (1866-1888)”. Această distincţie i-a fost acordată lui Liviu Brătescu vineri, 18 decembrie, în cadrul unui eveniment ce a avut loc în Aula Academiei Române.
bratescu 02Premiile Academiei Române, cu o istorie de peste un secol şi jumătate, se acordă oamenilor de ştiinţă şi litere, artiştilor români, din ţară sau din străinătate, pentru meritul de a fi contribuit, prin activitatea şi opera lor, la dezvoltarea culturii şi ştiinţei româneşti. Bilanţul anului 2013 – întrucât premiile de vineri s-au acordat pentru activitatea din anul 2013 – se concretizează în 68 de premii.
“Academia Română este cel mai înalt for ştiinţific al acestei ţări şi este un premiu care mă onorează, cu atât mai mult cu cât cartea a fost expresia tezei mele de doctorat. După o muncă de şase ani şi, apoi, de încă trei ani, în care am lucrat la cizelare, este important, mai ales că există nişte rigori ale Academiei Române potrivit cărora un istoric poate primi un astfel de premiu o singură dată în viaţă”, a spus Liviu Brătescu.
Istoricul recunoaşte că este deranjant pentru cei care muncesc să vadă cum alte persoane etalează teze de doctorat preluate de la alţi autori. “Avem o problemă, la nivel de societate, cu modul în care ne raportăm la valori, la anumite criterii profesionale şi e deranjant să vezi că doctoratul devine o floare de pus la butonieră de către unii sau alţii. Dar, până la urmă, e vorba tot despre modul în care e construit sistemul universitar, care ar trebui să fie ceva mai riguros şi mai atent la selecţii şi la promovări”, consideră Liviu Brătescu.
Conform descrierii Editurii Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, lucrarea “I. C. Brătianu şi politica externă a României (1866-1888)” realizează o analiză “asupra evoluţiei pe care statul român o înregistrează în planul relaţiilor internaţionale în intervalul de timp precizat, precum şi clarificarea contribuţiei reale a lui I.C. Brătianu la modificarea statutului juridic internaţional al României. Datorită rolului determinant avut de I.C. Brătianu în acţiunile de politică externă ale României în intervalul 1866-1888, autorul a fost interesat să identifice dacă se poate vorbi în cazul său de o viziune asupra evoluţiei României pe scena internaţională încă de la primele sale manifestări ca om politic, sau a existat o anumită maleabilitate în reaşezarea priorităţilor şi tacticilor pe măsură ce se schimba şi raportul de forţe dintre puterile care formau celebrul «concert european»”.
Liviu Brătescu este cercetător ştiinţific în cadrul Institutului de Istorie “A.D. Xenopol” Iaşi, doctor în Istorie al Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”. În anul 2011, a fost bursier post-doctoral în cadrul proiectului Ştiinţele socio-umaniste în contextul evoluţiei globalizate – dezvoltarea şi implementarea programului de studii şi cercetare postdoctorală, cu tema “Liberali versus conservatori: monumente publice şi memorii concurente în România modernă (1866-1914)”. Este autor a numeroase lucrări, studii şi articole de specialitate cu privire la istoria politică şi socială în epoca modernă.

Comentarii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu