joi, 31 decembrie 2015

Fostul cinema Unirea, reabilitat cu aproape zece milioane de lei

Fostul cinema Unirea, reabilitat cu aproape zece milioane de lei

Fostul cinema Unirea, reabilitat cu aproape zece milioane de lei
30 December
12:37 2015
Unul dintre proiectele înscrise de administraţia locală în portofoliul de proiecte strategice prioritare pentru următorii ani este cel referitor la reabilitarea fostului cinematograf Unirea.
cinema 02Pentru reintroducerea în circuitul cultural, administraţia locală a preluat de la RADEF “România Film” cinematograful Unirea şi intenţionează să găsească soluţii pentru reabilitarea lui. Un prim demers va fi accesarea fondurilor europene din POR 2014-2020, axa 5.1 “Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural”. Reabilitarea clădirii cinematografului “Unirea” va însemna amenajarea şi dotarea cu spaţii moderne pentru proiectarea de filme 3D şi organizarea de evenimente culturale (dezbateri, lansări de carte, expoziţii etc.). Prin acest proiect, administraţia locală doreşte creşterea atractivităţii municipiului Roman pentru locuitori şi turişti
Proiectul va fi un pilon important în elaborarea strategiei de promovare a imaginii municipiului şi în dezvoltarea de programe culturale ca resurse generatoare de dezvoltare locală: festivaluri, târguri şi evenimente culturale.
“Centrul multicultural Unirea” are deja studiul de fezabilitate realizat, iar investiţia a fost estimată la 9.266.807 lei.
Discuţii despre reabilitarea fostului cinematograf au fost numeroase în ultimii ani. Romaşcanii au spus, cu diferite ocazii, că şi-ar dori o asemenea investiţie în oraşul lor, dar şeful administraţiei locale nu părea prea convins de eficienţa investiţiei. Cea mai recentă afirmaţie în acest sens a fost făcută în luna martie. “Eu am fost la cinema, în Bacău, şi erau şase oameni în sală la film. Mulţi spun că merg oamenii la mall în Bacău sau Iaşi, dar câţi dintre romaşcani merg acolo? Câteva zeci. Ori, cu câteva zeci de romaşcani nu se ţine o activitate economică”, spunea, atunci, primarul Leoreanu.
Cu toate acestea, proiectul a fost inclus printre proiectele prioritare ale municipiului pentru următorii ani. Imobilul din centrul oraşului nu este monument istoric şi nu are nevoie de avize speciale pentru reabilitare, fapt care uşurează munca proiectanţilor şi scade costurile de implementare, în cazul în care se vor găsi bani pentru finanţarea acestui obiectiv.

Comentarii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu