Cu toţii aşteptăm perioada sărbătorilor de la finele lunii decembrie
când, pe lângă cadouri, avem un alt motiv de a ne strânge împreună: masa
de Crăciun. 2015 ne găseşte aşezaţi în faţa unui meniu variat, însă
puţini ştiu că şi "pe vremuri" românii se bucurau de bucate pe cinste.
În 1937, oamenii sărbătoreau Naşterea Domnului prin mese festive, unde
erau invitaţi apropiaţii şi oamenii de seamă din acea perioadă. Conform
unui jurnal de bal din 1937, descoperit de către Ion Coja, mesenii
începeau să apară la casa gazdei în jurul prânzului, unde erau
întâmpinaţi cu cele mai frumoase tacâmuri şi farfurii.
Conform regulilor nescrise ale vremurilor respective, oamenii nu se
aşezau direct la masa, ci socializau o perioadă. Domnii aveau la
dispoziţie "alune sărate şi ţuică de Văleni", în timp ce doamnele îşi
retuşau machiajul, iar copiii deschideau cadourile de Crăciun.
În tot acest timp masa se umplea de bunătăţi, printre care ouă
umplute cu o pastă făcută din ficat de pasăre, roşii umplute cu brânză,
caşcaval (cel mai bun era de la oierii sibieni), kaizer, măsline
naturale marinate, salam de Sibiu, murături şi piftie de porc şi
curcan.
După ce invitaţii luau câte puţin din fiecare (erau îndemnaţi de gazde
să nu mănânce prea mult pentru a păstra loc următoarelor bunătăţi), urma
un fel de mâncare aşteptat de toată lumea: salata de boeuf "făcută din
maioneză pregătită în casă cu ouă de la Săruleşti şi cu un ulei special
adus din Albania, nu, nu ulei de măsline, altceva, dar nu se mai ştie
calitatea în ziua de astăzi ! Cu o cruce mare, roşie, din murături
roşii, gogoşari, peste maioneză strălucitoare", notează Ion Coja pe
ioncoja.ro.
Aceasta era prima parte a festinului, astfel că mesenii făceau o pauză
de la mâncare şi se ridicau de la masă pentru a relua discuţiile despre
societate şi politică, timp în care doamnele ajutau la strânsul
farfuriilor şi la înlocuirea platourilor cu alte bunătăţi pe bază de
peşte.
"Iarăşi doamnele se ridicau de la masă, evacuau farfuriile şi platourile
folosite, ca să apară cu alte bunătăţi: icre şi pescărie.
Icre de Manciuria şi Beluga (negre) şi autohtonele icre de ştiucă . Cu lămâi frumos tăiate, în spirale şi la icrele negre se mai adăuga unt de Sinaia şi gălbenuş tare de ou. Pâine prăjită, de la cuptorul de pe Zece Mese ", completează lingvistul pe site-ul său. La toate acestea se adăuga şi un platou mare, pe care se afla un şalău cu maioneză, sos alb de lămâie şi somn la grătar.
Icre de Manciuria şi Beluga (negre) şi autohtonele icre de ştiucă . Cu lămâi frumos tăiate, în spirale şi la icrele negre se mai adăuga unt de Sinaia şi gălbenuş tare de ou. Pâine prăjită, de la cuptorul de pe Zece Mese ", completează lingvistul pe site-ul său. La toate acestea se adăuga şi un platou mare, pe care se afla un şalău cu maioneză, sos alb de lămâie şi somn la grătar.
Urma iarăşi o pauză de discuţii pentru a se face loc pe masă felurilor
de mâncare tradiţionale. Abia acum urmau să apară ciorba de perişoare
sau supa de pui şi sarmaluţele cu mămăligă, confirmând avertismentul
gazdei de mai devreme.
"Apoi fără întrerupere, apăreau fripturile de porc, curcan şi vânat,
cartofii prăjiţi pai-franţuzeşte, murăturile de multe feluri, gogonele,
castraveţi, gogoşari. Apoi mici bucăţele de cârnat , ficat , rinichi ,
şorici , lebăr , caltaboş , mititei , POMANA PORCULUI ! Două feluri de
vin roşu sec , Băbească şi Pietroasele . Pentru copii se făcea un meniu
separat, cu piure şi şniţel vienez", notează lingvistul Ion Coja,
conform unui jurnal de bal din 1937.
După masa copioasă musafirii erau invitaţi să se relaxeze la o cafea în
salon, după care urmau piesele la patefon, ce aveau să ridice oamenii la
dans. Nu lipseau în tot acest timp fructele exotice şi cozonacii
pufoşi, umpluţi cu stafide, nucă şi cacao (nu se punea rahat).
La final, mesenii erau invitaţi să servească din cele două torturi cu
mere (unul pentru Prunc şi celălalt pentru fecioara Maria), iar vinul se
schimba cu unul dulce, de Cotnari. Nu se servea şampanie de Crăciun,
aceasta fiind păstrată pentru Revelion.
Masa de Crăciun din 1937 se întindea până spre miezul nopţii, asta
pentru că unii oameni uitau să mai plece acasă. Drept urmare, pe la ora
22:00 musafirii erau serviţi cu a doua cafea, numită "sictir caffe",
semn că invitaţii ar trebui să-şi ia rămas bun de la gazde.
A doua zi, gazdele primeau scrisori de mulţumire din partea musafirilor,
semn că masa de Crăciun a fost una apreciată de toată lumea.
Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă
republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea
MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la
adresa vanzari@mediafax.ro.
Un
tânăr din Iaşi s-a urcat în tramvai şi s-a aşezat pe scaun. Scena
ULUITOARE care a urmat după ce vatmanul a venit la el. Totul FILMAT
GANDUL.INFO
GANDUL.INFO
Una
dintre cele mai profitabile investiţii, dezvăluită de Ţiriac: ”În
ultimii zece ani valoarea investiţiei a sărit de aproape zece ori”
ZF.RO
ZF.RO
La 27 ani avea 50 de cafenele şi afaceri de 15 milioane de euro. Acum este falimentar şi nu îl mai cunoaşte nimeni
BUSINESSMAGAZIN.RO
BUSINESSMAGAZIN.RO
FABULOS
| Acest bărbat din Botoşani a câştigat un Logan, dar nu îşi poate primi
premiul. Reacţia GENIALĂ când a aflat că a pierdut maşina: "Oricum...
PROSPORT.RO
PROSPORT.RO
CITEȘTE ȘI...
comentează și tu
Momentan sunt 2 comentarii
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu