miercuri, 23 decembrie 2015

Calendar fiscal pentru 2016

Autor: Daniela Ivan 23 Dec 2015 - 09:26
Calendar fiscal pentru 2016 POZIUMSCHI.*


Românii care au o locuinţă, o maşină sau cei care obţin bani din contracte de comision, din închirieri de apartamente sau care lucrează ca liber-profesionişti sunt obligaţi să respecte un calendar de plată pentru taxele şi impozitele pe care le datorează statului. Orice zi de întârziere înseamnă penalităţi de 0,01% şi dobânzi de 0,02%.

Primăriile percep taxe locale pentru toţi proprietarii de locuinţe, terenuri (intravilane sau extravilane), posesorii de autovehicule şi de locuri de parcare. Plata acestora se poate face fără majorări, în două tranşe, până pe 31 martie, respectiv 30 septembrie, dar cine achită anticipat toată suma datorată până pe 31 martie beneficiază de o reducere cu 10%. Taxele locale se pot plăti la direcţia de impozite şi taxe locale din primării, precum şi la unităţile CEC sau la oficiile poştale din toată ţara. Românii care obţin venituri din activităţi independente impuse pe bază de norme de venit sau în sistem real (pe baza datelor contabile) trebuie să meargă o dată la doi ani la secţiile financiare unde sunt arondaţi pentru a opta pentru varianta de plată pe care o aleg. La fel şi proprietarii care închiriază locuinţe, terenuri, spaţii comerciale sau industriale sau cine câştigă bani din activităţi agricole. În funcţie de asta, trebuie să achite sumele datorate la datele stabilite în Codul Fiscal. Plata se poate face numai la casieriile secţiilor financiare unde fiecare contribuabil este arondat, nu şi cu cardul sau online.

Regimul veniturilor din străinătate
Persoanele care obţin venituri din străinătate, altele decât cele din salarii, trebuie să depună la secţia financiară din România, unde sunt arondate, Formularul 201. Fiscul stabileşte impozitul datorat şi emite decizii de impunere, iar diferenţele de venit pe care cetăţenii le datorează în România se plătesc în termen de 60 de zile de la data comunicării. Cine lucrează în străinătate mai mult de 183 de zile pe an poate să opteze să aibă rezidenţa fiscală în ţara unde realizează veniturile sau în România, însă trebuie să comunice această decizie la Administraţia Fiscală din România.

Cum puteţi face sponsorizări pentru activităţile nonprofit
Contribuabilii pot alege şi în acest an să sponsorizeze, în limita a 2% din impozitul datorat statului, entităţile nonprofit care funcţionează legal, unităţile de cult, precum şi acordarea de burse private. Banii se opresc din impozitul anual datorat de contribuabil statului. Cum angajaţii care realizează numai venituri din salarii nu mai au nimic de dat bugetului de stat, ei trebuie să anunţe, completând Formularul 230, unitatea fiscală din localitatea unde sunt arondaţi.

Salariaţii nu trebuie să plătească sau să depună vreo declaraţie la unităţile fiscale unde sunt arondaţi, chiar dacă au mai multe salarii. Aceste venituri se impozitează la sursă, cu 16% la fiecare loc de muncă, impozitare care este finală.

Proprietatea intelectuală intră în normalitate
Cine obţine bani din drepturile de proprietate intelectuală (scriitori, artişti plastici, ziarişti, muzicieni, arhitecţi, inventatori etc.) poate să răsufle uşurat, nu are prea multe drumuri de făcut la secţiile financiare. Plătitorii de venituri (firmele cu care colaborează) au obligaţia să calculeze şi să reţină la sursă 10% din venitul brut, pe care-l şi plătesc lunar la Fisc. Restul de 6%, diferenţa de la 16% la 10%, se plăteşte o singură dată pe an. Pentru asta, cei care obţin bani din aceste drepturi trebuie să completeze şi să trimită la Fisc, până pe 25 mai, Declaraţia privind venitul estimat. Banii trebuie achitaţi în termen de 60 de zile de la primirea acasă a deciziei de impunere.

Totodată, creatorii pot stabili cu firmele cu care colaborează ca acestea să reţină la sursă tot impozitul de 16%, caz în care nu mai au nicio treabă cu Fiscul.

Ce zile nu trebuie uitate
31 ianuarie Românii care obţin venituri din închirieri de locuinţe, din activităţi independente sau agricole impuse pe bază de normă de venit au obligaţia să depună Declaraţia privind venitul estimat.

25 martie Efectuarea plăţilor anticipate (trimestrul unu) pentru cei care realizează venituri în sistem real din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor (peste 5 contracte) şi din activităţi agricole.

31 martie Prima tranşă de plată (50%) a impozitelor locale şi data-limită până la care se acordă reducerea de 10% pentru plata integrală.

25 mai Toţi contribuabili care realizează venituri în sistem real din profesii liberale, proprietate intelectuală sau din activităţi agricole au obligaţia să depună o Declaraţie privind venitul realizat în anul trecut. Inclusiv cei care realizează bani în străinătate.

25 iunie Efectuarea plăţilor anticipate (tr. 2) pentru veniturile în sistem real din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor şi din activităţi agricole.

25 iulie Persoanele care obţin bani din închirierea bunurilor şi au până la 5 contracte plătesc 50% din impozitul anual datorat.

25 septembrie Efectuarea plăţilor anticipate (tr.3) pentru veniturile în sistem real din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor şi din activităţi agricole.

30 septembrie Ultima tranşă (50%) din impozitele locale.

25 octombrie Plăţi anticipate în valoare de 50% din impozitul pe venit (calculat pe baza normelor de venit) efectuate de către persoanele care obţin bani din activităţi agricole.

25 noiembrie Persoanele care realizează venituri din închirierea bunurilor şi au până la 5 contracte plătesc 50% din impozitul anual datorat (tranşa 2)

15 decembrie Plăţi anticipate în valoare de 50% din impozitul pe venit efectuate de către persoanele care obţin bani din activităţi agricole. Efectuarea plăţilor anticipate (tr. 3) pentru veniturile în sistem real din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor şi din activităţi agricole.


Citeşte mai multe despre:   impozite

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu