luni, 28 decembrie 2015

Mai puţină durere, mai puţină fericire. O nouă descoperire despre paracetamol

Mai puţină durere, mai puţină fericire. O nouă descoperire despre paracetamol

sâmbătă, 12:56 Ziarul Financiar
Data viitoare când vă confruntaţi cu o durere de cap, încercaţi să vă gândiţi şi dacă sunteţi dispuşi să faceţi acest schimb: aţi mai lua un medicament care nu doar că vă alina durerea, dar vă şi „amorţeşte” fericirea?
Un studiu recent sugerează că paracetamolul, pe care îl găsim în multe dintre medicamentele de uz constant, reuşeşte să atenueze şi să înăbuşe o serie întreagă de sezanţii puternice. Urmele de durere, respingerile suferite, imposibilitatea de a te decide asupra unui lucru, şi chiar stările de plăcere şi de euforie - toate par a fi doborâte de acest medicament, scrie The Wall Street Journal.
Pentru cei mai mulţi oameni, tipul acesta de analgezic nu cere prea mult timp de gândire: iei doza corectă, iar durerea dispare. Cu toate acestea, lucrurile ar putea să nu mai fie chiar atât de simple.
În 2010, psihologii Naomi Eisenberger şi Nathan DeWall au descoperit că o cură de trei săptămâni cu paracetamol a condus la stări de „durere socială”, precum sentimente de excludere sau ridicol. Mai mult, anul acesta, Dr. DeWall a descoperit că medicamentul accentuează chiar şi stările de indecizie. Pe baza acestei cercetări, un nou studiu, publicat în luna iunie, în jurnalul de Ştiinţă Psihologică, sugerează că paracetamolul afectează nu doar modul în care percepem durerile fizice şi psihologice, ci chiar modul în care creierul procesează durerile puternice în general. Deşi studiul a fost unul de dimensiuni mici realizat doar cu ajutorul studenţilor pe post de subiecţi, cercetătorii l-au proiectat pentru a satisfice cele mai înalte standarde de testare farmaceutică.
Condus de doctorandul la Universitatea din Ohio, Geoffrey Durso, studiul a avut la bază compararea reacţiilor pe care subiecţii le-au avut, fiind puşi în faţa a 40 de imagini diferite. Unele dintre ele normale, altele plăcute, iar altele extrem de deranjante - incluzând lupte în oraşe devastate sau copii subnutriţi.
Ştiind că o fotografie poate să provoace stări chinuitoare, dar şi să încânte şi să captiveze, scopul cercetătorilor a fost să testeze efectele pe care le-ar putea avea calmantul asupra acestor reacţii. Jumătate din cei 85 de subiecţi au luat 1000 de miligrame de paracetamol- doza standard pentru dureri puternice. Celorlalţi li s-a administrat un medicament placebo. Niciunul dintre participanţi sau dintre cercetători nu avea voie să ştie cine ce a luat. După ce au lăsat să treacă timpul necesar pentru ca medicamentul să-şi facă efectul, cercetătorii le-au cerut apoi participanţilor să  evalueze cele 40 de imagini folosindu-se de un test standard.
„În comparaţie cu placebo-ul, paracetamolul a estompat reacţiile,” a declarant Durso. Cu cât emoţiile erau mai intese, cu atât paracetamolul le reducea la tăcere. Cu cât a reuşit, deci, calmantul să reducă reacţiile participanţilor? „Pentru stimulii extrem de plăcuţi, paracetamolul a „tăiat” din emoţii cu aproximativ 20%,” a explicat Durso, „în vreme ce pentru fotogafiile foarte neplăcute reacţiile au fost reduse cu circa 10%.”
Dacă paracetamolul poate să înăbuşe toate tipurile de experienţe emoţionale, multe dintre ipotezele legate de distincţiile minte-corp şi cât de diferit se tratează ele pot fi greşite. „Se învaţă de mult că emoţiile pozitive funcţionează după un sistem, iar cele negative după un altul,” a explicat psihologul Baldwin Way, unul dintre autorii studiului. „Dar dacă paracetamolul le poate reduce atât pe cele negative, cât şi pe cele pozitive în egală măsură, atunci s-ar putea ca ele să lucreaze totuşi pe aceleaşi căi.”
Funcţionând în creier exact ca un buton de control al volumului, paracetamolul alterează circuitele neuronale care ne guvernează răspunsurile la stimuli emoţionali în general. Acolo unde ibuprofenul şi aspirina inhibă durerea acţionând exact în zona inflamată, profesorul Way spune că paracetamolul acţionează global, modificând reacţiile la stimulii dureroşi cu care ne confruntăm. „Dacă iei un analgezic înainte de a alerga, ibuprofenul îţi va ameliora durerea de genunchi, pe când paracetamolul va reduce doar modul în care creierul tău răspunde la durere,”a explicat Way.
Fiind conţinut de cele mai multe dintre analgezice şi devenit deja extrem de utilizat, cercetătorii vor acum să studieze şi efectele psihologice pe care le-ar putea avea ibuprofenul.  Ceea ce vor afla însă, ne-ar putea modifica modul reflex în care ne-am obişnuit să consumăm medicamentele.



 
Intră în comunitatea Facebook Ziarul Financiar, locul unde ziarul vorbeşte cu tine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu