miercuri, 10 februarie 2016

Bolnavii cronici rămân fără încă 123 de medicamente

Autor: Monica Cosac 10 Feb 2016 - 12:45
Circa 800.000 de pacienți cu afecțiuni cronice ar putea să rămână fără tratament, în acest an, după ce sute de medicamente esenţiale pentru 10 arii terapeutice vor fi scoase de pe piaţa autohtonă. Cei mai afectaţi vor fi pacienţii cu boli cardiovasculare, neurologice, dar şi cei cu anumite tipuri de cancer.

Potrivit unui studiu realizat de o firmă de avocatură, la solicitarea Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), începând cu 1 iulie, 123 de medicamente originale vor fi retrase de la comercializare, ca urmare a implementării unei noi metodologii de calcul al preţurilor la medicamente.

Reprezentanţii ARPIM spun că 44% dintre acestea au fie alternative generice limitate, fie nu au nicio alternativă disponibilă pe piața din România.

„Din aceste 123 de medicamente, 55 sunt fie medicamente care ar urma să aibă un număr de maximum două generice disponibile, fie absolut deloc. Acest ordin (n.n. - Art. 8 din Ordinul Ministerului Sănătăţii 703/2015) stipulează că medicamentele care au ieșit de sub patent ar trebui să scadă cu 35%”, spune Călin Gălășeanu, președintele ARPIM.

Practic, „propune să reducă preţurile pentru medicamente inovative, care deja sunt cele mai mici din Europa. Cum firmele de profil nu vor putea produce la costuri și mai mici decât acum, vor renunţa la producerea acestor medicamente”, a explicat reprezentantul ARPIM.

Cei mai afectați de aplicarea acestor măsuri vor fi pacienții care suferă de boli cardiovasculare, principala cauză de deces în România, deoarece 28 dintre medicamentele la risc sunt destinate acestor afecțiuni.

De asemenea, bolnavii cu afecţiuni neurologice pot rămâne fără 19 dintre medicamentele din schemele lor de tratament, iar cei cu afecţiuni oncologice nu vor mai avea acces la șase dintre medicamentele utilizate până în prezent. Totodată, studiul arată că vor mai fi retrase de la comercializare opt medicamente pentru boli endocrinologice, șapte dintre cele destinate afecţiunilor respiratorii și șase tratamente dermatologice.

O nouă criză pe piaţa farmaceutică

„Pacienții vor suferi direct o nouă limitare a accesului la tratament. Este încă o măsură făcută de autorități fără o analiză de impact a acesteia”, a declarat Cristina Munteanu, director executiv al Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR). Ea susţine că cel puțin 25% din farmaciile existente pe piață sunt în stare de faliment.

Companiile farmaceutice vor fi obligate nu doar să-și restrângă portofoliul de produse din România, dar și să elimine ţara noastră de pe lista potenţialelor noi investiţii, a ţinut să precizeze Călin Gălășeanu. Potrivit acestuia, ARPIM i-a propus ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaș-Cadariu, să modifice metodologia de calcul, astfel încât România să cumpere medicamentele, fie că sunt originale sau generice, la prețul minim care reiese dintr-o analiză comparativă a 12 țări europene.

Producătorii de medicamente atrag atenţia că există câteva categorii de pacienţi care au foarte puţine alternative terapeutice generice, aceştia riscând să-şi întrerupă tratamentul. Este vorba despre cei cu boli imunologice, afecţiuni hematologice sau cei care au suferit un transplant.
 
Citeşte mai multe despre:   medicamente

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu