duminică, 7 februarie 2016

Tratamente naturiste. Rubarba-planta care protejează împotriva cancerului

Tratamente naturiste. Rubarba-planta care protejează împotriva cancerului

Cunoscută încă din Antichitate drept element de bază pentru multe tratamente naturiste, această plantă are numeroase beneficii pentru organism și conține vitamine, minerale și antioxidanți puternici.
Reventul sau rubarba, este o plantă ierboasă perenă, înaltă de 1-2 m. În pământ posedă un rizom dezvoltat și numeroase rădăcini cărnoase, lungi, galben-portocalii la interior.
Frunzele sunt toxice, conțin acid oxalic, care poate provoca moartea. În medicina populară se folosesc pețiolurile și rizomii. Pentru preparatele culinare, de la rubarbă se folosesc numai pețiolurile frunzelor. Pețiolurile de rubarbă au o culoare care poate să varieze de la roz deschis până la roșcat-violaceu. Cu cât este mai închisă la culoare, cu atât este mai acrișoară.
Deşi este o legumă, a fost catalogată drept fruct în Statele Unite ale Americii în 1947 în scopuri economice. Asemănătoare cu tijele de ţelină, însă de culoare roz, este consumată în principal în deserturi sau pentru acrirea ciorbelor, deşi poate fi folosită fără probleme şi crudă. Cu un conţinut bogat de minerale, vitamina C, calciu, fier şi fosfor, rubarba are, pe lângă calităţile culinare, importante proprietăţi curative. Substanțele active din rubarbă ajută la întărirea sistemului imunitar și prevenirea infecțiilor.
O cană plină de cuburi de rubarbă furnizează 1/3 din doza zilnică recomandată de Vitamina K. Unele studii subliniază faptul că Vitamina K ajută la menținerea oaselor puternice în cazul oamenilor vârstnici. Rubarba este o sursă excelentă de vitamina C, care este un nutrient important pentru sistemul imunitar. Conține fibre alimentare care ajută la reglarea sistemului digestiv. Este și o sursă importantă de calciu, care este esențială pentru oase și dinți puternici. Mai mult decât atât, rubarba este săracă în calorii-are doar 16 Kcal la 100g pețiol, contribuind la reglarea greutății corporale.
Compușii care conferă rubarbei culorea intensă sunt antioxidanții puternici care îmbunătățesc sănătatea și previn îmbolnăvirile. Acestea sunt afecțiunile pe care medicina naturistă le previne și tratează cu rubarba:
1. Previne cancerul
Licopenul și antocianinele, antioxidanții foarte puternici care se găsesc în rubarbă, au proprietăți anti-cancer care reduc riscul de dezvoltare anormală a celulelor. De asemenea, rubarba este recomandată în protecţia anticanceroasă a sistemului digestiv şi a plămânilor. Pe de altă parte, luteina neutralizează radicalii liberi care sunt periculoși și pot duce la apariția cancerului.
2. Protejează ficatul
Studiile au arătat că persoanele care au consumat rubarbă sau suplimente alimentare pe baza acesteia au eliminat toxinele din organism mai eficient, iar funcţiile hepatice li s-au îmbunătăţit. Potrivit cercetărilor, rubarba este un bun tonic şi regenerator al celulelor hepatice. Rubarba reduce inflamațiile ficatului, fiind astfel ideală pentru persoanele care suferă de hepatită.
3. Reduce colesterolul rău
Consumul de rubarbă proaspătă este indicat persoanelor care suferă de hipercolesterolemie (colesterol mare). Un studiu efectuat pe 10 pacienţi cu colesterol ridicat a arătat că tulpinile de rubarbă consumate zilnic, timp de patru săptămâni, pot scădea colesterolul total cu 8%, iar colesterolul LDL (colesterolul rău) cu 9%.
4. Scade tensiunea arterială
Rubarba este săracă în sare și grăsimi saturate, fiind recomandată în prevenirea afecțiunilor cardiace. Aceasta are efect reglator asupra tensiunii arteriale.
5. Previne diabetul
Planta este bogată în vitamina K, care previne diabetul. Această vitamină, extrem de importantă pentru organismul uman, reduce rezistența organismului la insulină, ceea ce previne diabetul, în special în rândul bărbaților.
6. Are grijă de sănătatea pielii și a ochilor
Rubarba este o sursă importantă de luteină, un compus natural cu o serie de beneficii pentru organismul uman. Alimentele bogate în luteină îmbunătățesc sănătatea pielii și a ochilor. Ochii și pielea sunt singurele organe ale corpului care sunt expuse la factorii din mediul înconjurător.
Contraindicații:
Rubarba nu este recomandată persoanelor care suferă de afecțiuni precum gută, reumatism sau epilepsie.
Te-ar mai putea interesa si:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu