joi, 30 iunie 2016

Cum să slăbești sănătos. 5 sfaturi de la doctor Menci

Cea mai mare greșeală pe care o puteți face când vreți să slăbiți este să alegeți dietele minune. Vă rog mult să mă credeți pe cuvânt: de la Iisus încoace, minunile nu există! Sau sunt extrem de rare. De asta s-a și inventat un cuvânt special pentru ele. Deci, vă implor: fără prafuri, batoane, chimicale, înlocuitori sintetici de zahăr și alte prostii de genul ăsta!
Când vreți să slăbiți trebuie, mai întâi, să vă concentrați să mâncați sănătos. Cheia pentru a fi și frumos și sănătos, și să nu vă îngrășați după, este să vă schimbați stilul de viață. Cel mai sigur este să faceți mai multă mișcare. Nu doar că veți pierde kilograme dar veți slăbi armonios. Știu! Sfatul ăsta vi-l dă oricine și este greu de aplicat.
sursa: bodyforwife.com
sursa: bodyforwife.com
Din punctul meu de vedere, orice dietă trebuie să urmeze câteva principii:

1. Să fie completă

Adică să conțină toate elementele: carbohidrați, grăsimi și proteine. Găsiți AICI o listă de alimente grupate pe aceste categorii.

2. Să conțină 3 mese și 2 gustări

Rutina este esențială pentru organism. Deci primul lucru pe care trebuie să-l faceți ca să slăbiți este să vă puneți ordine în programul de masă. Apoi să vi-l structurați în așa fel încât să mâncați mai mult la începutul zilei și mai puțin în a doua parte și seara. Exemple de meniu pentru fiecare masă găsiți pe acest blog. Mic dejun AICI, prânz AICI, cină AICI.
Gustările pot fi formate din fructe sau nuci. Atenție însă la cantități.

3. Diferența dintre dieta zilnică și cea de slăbire stă în cantitate

Dar să nu scădeți sub 1.000 de kcal pe zi. În general, necesarul zilnic de kcal este de 2.000 pentru femei și 2.500 pentru bărbați. Nu spune nimeni să începeți să vă numărați caloriile zilnic. La început trebuie să fiți mai atenți la etichete. Cu timpul vă veți crea anumite structuri de meniuri și nu va mai trebui să vă concentrați. Orice se învață și doar începutul este mai greu.
sursa: facebook.com
sursa: facebook.com
De fapt, cel mai greu este să creați rutina. Cu timpul vă veți întreba cum ați putut trăi altfel.

4. Învață să faci diferența între foame și sete

Veți spune că sunt arogantă. Cum să nu știți să faceți diferența între ele?! Ei, bine, aflați că organismul vă poate păcăli și le puteți confunda. Cea mai simplă metodă: când simțiți senzație de foame, mai întâi beți un pahar cu apă și așteptați. Este foarte probabil ca, de fapt, să fi fost deshidratați. Dacă peste o oră tot vă este foame, înseamnă că trebuie să mâncați. Dar nu mai devreme ca să nu vă stricați digestia. De asta rutina celor 3 mese și 2 gustări este atât de importantă.

5. Nu mâncați cu 4-5 ore înainte de culcare

Dacă v-ați făcut rutina celor 3 mese și 2 gustări, nu veți avea nicio problemă în acest sens. După cină, până la culcare, nu trebuie decât să beți apă.

6. Limitați consumul de sucuri din comerț

Cel mai simplu ca să slăbiți este să eliminați sucurile carbogazoase și pe cele din fructe din comerț. Cel mai sigur este să beți doar apă sau ceaiuri.

7. Cheia – produsele exotice

Toate alimentele exotice sunt adevărate minuni pentru organism. De la fructe (papaya, ananas, banane etc), neasociate cu pâine, desigur, și mâncate pe același principiu care se aplică tuturor fructelor, adică la distanță de 2 ore de orice masă. Dar și sursele exotice de grăsimi, cum ar fi uleiul de palmier nehidrogenat, bun pentru prăjit, uleiul sau untul de nucă de cocos. Toate sunt foarte indicate în alimentație. Populațiile indigene le consumă de mii de ani și au incidența cea mai mică de boli cardiovasculare și obezitate.
sursa: pinterest.com
sursa: pinterest.com

8. Apelați la medic

Dacă sunteți supraponderali atunci nu mai puteți slăbi așa cum am făcut-o eu, adică doar eliminând alimentele și obiceiurile nocive, deci doar schimbându-mi stilul de viață. Dar apelați la medici specializați în boli metabolice. Este vorba despre sănătatea voastră! Nu culegeți diete minune de pe internet, oricât de poleite sau de vizitate ar fi site-urile sau de celebri cei care vi le vând. Și, tocmai pentru că este sănătatea voastră în joc, când vi se prescrie o dietă, fiți atenți să respecte principiile despre care v-am vorbit.
Sfatul meu este să cumpărați cărțile profesorului Mencinicopschi. Acolo le găsiți pe ale dumnealui, în care eu am mare încredere deci sunt singurele pe care vă recomand să le urmați. Iată 5, extrase din cartea “Și noi ce mai mâncăm… ca să slăbim?”:
  • Evitaţi consumul de alimente care conţin mai mult de 10 g grăsimi la 100 g produs
  • Fără adaos de zahăr nu înseamnă fără zaharuri (glucoză, fructoză, sirop de porumb), deseori fiind asociate cu prezenţa edulcoranţilor de sinteză (aspartam, ciclamaţi, zaharină, sucraloză, acesulfam-K). Acestea pot îngrăşa la fel de mult ca alimentele obişnuite.
  • Chiar dacă pe eticheta alimentelor citim că acestea conţin vitamine, minerale, simpla lor prezenţă chimică nu înseamnă că pot fi utilizate de către organism şi că sunt folositoare.
  • Orice dietă din care grăsimile sunt complet excluse şi în special cele care conţin acizi graşi esenţiali este periculoasă pentru sănătate. Să ne ferim de grăsimile nocive şi să le alegem pe cele bune: grăsimi de peşte, nuci, seminţe de in, ulei de măsline, etc.
  • Un consum zilnic de 40 de g de alcool pe zi, de către persoanele sănătoase, nu este periculos. Acestă cantitate înseamnă 100 ml băutură alcoolică tare (palinca, whisky, coniac, vodcă), 350 – 400 ml vin sau 800 ml bere. Extrem de nociv este obiceiul de a nu bea în timpul săptămânii, pentru ca în weekend să consumăm deodată întreaga cantitate de alcool aferentă acesteia.
5
La final, dacă vă decideți să vă schimbați stilul de alimentație, puteți citi AICI lista de alimente și reguli pe care le folosesc eu. Sunt alegerile mele, desigur, și NU, nu sunt nutriționist. Documentările, însă, m-au condus la aceste concluzii și cred în ele pentru că, altfel, nu le-aș aplica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu