Premierul David Cameron a declarat, luni, în Camera Comunelor, că nu va declanşa art. 50 din Tratatul de la Lisabona, care ar însemna o începere a negocierilor privind ieşirea Marii Britanii din UE.
Cameron a reiterat faptul că Marea Britanie are nevoie de un nou premier, care să conducă negocierile cu UE, după votul de joi privind ieşirea din spaţiul comunitar. Totodată, el a respins organizarea unui al doilea referendum.
Cameron declarase vineri că viitorul premier va trebui să înceapă procedura de ieşire din UE. El şi-a anunţat demisia, dar aceasta va deveni efectivă abia în octombrie.
De altfel, un înalt oficial UE a precizat, potrivit Reuters, că Uniunea Europeană nu se așteaptă ca premierul britanic să declanșeze acest mecanism la summitul liderilor europeni de marți și miercuri de la Bruxelles.
Cum art. 50 din Tratatul de la Lisabona nu prevede şi un interval privind începerea negocierilor, Bruxellesul nu poate obliga în niciun fel Londra să declanşeze procedura, iar liderii britanici, inclusiv dintre cei care au sprijinit campania, precum Boris Johnson, nu prea se grăbesc în acest sens.
Liderii europeni au cerut Londrei să declanşeze mecanismul cât mai curând posibil.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat, luni, că înţelege faptul că Londra are nevoie de timp pentru a analiza lucrurile, dar a subliniat că UE nu-şi permite "o lungă perioadă de incertitudine".