luni, 21 noiembrie 2016

Beizadelele regimului PDL s-au lansat în afaceri noi

Autor: Ion Alexandru 21 Noi 2016 - 11:50
Perspectiva puşcăriei nu-i sperie pe apropiaţii fostului regim al lui Traian Băsescu. Trei protagonişti ai unora dintre cele mai mediatizate dosare instrumentate de DNA şi trimise în judecată îşi văd în continuare de afacerile vechi, ba, mai mult, ei deschizându-şi unele noi sau reorientându-le pe cele pe care le deţin deja. Tudor Breazu, omul de încredere al Elenei Udrea, implicat în dosarul “Gala Bute”, şi-a transformat firma de editare de cărţi, prin intermediul căreia a fost transferată de la CNI Vila Săbărel, din Eforie Sud. Andrei Rudeanu, ginerele penal al fostului lider PDL-PNL, Vasile Blaga, şi-a deschis, în această vară, o nouă afacere în domeniul consultanţei pe piaţa IT. Nu în ultimul rând, Alin Cocoş, trimis în judecată în dosarul ANRP şi fiul vitreg al Elenei Udrea, a intrat, împreună cu sora lui Dorin Cocoş, celebra deja Anca Dinu, în afaceri cu restaurante.

Trei beizadele, toate penale şi toate implicate în cele mai răsunătoare dosare instrumentate de DNA împotriva reţelelor fostului PDL, îşi văd în continuare de afaceri. “Jurnalul Naţional” prezintă, astăzi, ultimele mişcări de business ale acestor personaje.

Editura implicată în afacerea Săbărel a devenit agenţie imobiliară
Tudor Liberiu Breazu a fost mâna dreaptă a Elenei Udrea la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, fost administrator al SC Agro Green Nana SRL, companie care a lucrat în arendă moşia lui Traian Băsescu de la Nana şi co-inculpat al Elenei Udrea în dosarul “Gala Bute”.
Cu câteva luni înainte ca DNA să declanşeze urmărirea penală împotriva fostei sale şefe pentru modul în are a pus mâna pe Vila Săbărel, din staţiunea Eforie Sud, societatea comercială în patrimoniul căreia imobilul a intrat şi-a schimbat domeniul de activitate în “agenţii imobiliare”. Astfel, potrivit unei notificări de la ONRC pe 22 iunie 2015, asociatul unic şi administratorul SC Romlit Spectrum SRL, Tudor Liberiu Breazu, a luat decizia de a completa obiectul principal de activitate al societăţii cu cel al agenţiilor imobiliare. A modificat, totodată, şi domeniul principal de activitate al companiei, care a devenit, începând de atunci, “activităţi imobiliare pe bază de comision sau de contract”, în timp ce activitatea principală a firmei a fost schimbată cu cea a agenţiilor imobiliare. Până în vara anului trecut, SC Romlit Spectrum SRL a avut drept activitate principală “editarea cărţilor”, care, odată cu ultimele modificări aduse, a fost inclusă în obiectul secundar de activitate al societăţii.
Un aspect important al acestor modificări este acela că publicarea în Monitorul Oficial al României referitoare la preschimbarea obiectului de activitate a avut loc în data de 29 octombrie 2015, în condiţiile în care, cu doar nouă zile înainte, DNA a început urmărirea penală împotriva Elenei Udrea în afacerea Vilei Săbărel, din staţiunea Eforie Sud, afacere aflată în strânsă legătură cu Tudor Liberiu Breazu şi cu firma SC Romlit Spectrum SRL.

Vânzarea vilei i-a adus Elenei Udrea încă un dosar penal
Astfel, în 20 octombrie 2015, procurorii au acuzat-o pe Elena Udrea că a cerut, pe vremea când conducea Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, vânzarea imobilului, în suprafaţă de 270 de metri pătraţi, aflat în patrimoniul Companiei Naţionale de Investiţii, prin intermediul companiei SC Carmen Silva 2000 SA. Cumpărătorul a fost exact firma Romlit Spectrum SRL, deţinută de Tudor Breazu. Vânzarea s-a făcut prin negociere directă, Udrea cerând să fie scăzute din preţ aşa-zisele investiţii făcute de societatea lui Breazu, în cuantum de 7.284 de euro, care nu au fost realizate în realitate. Pentru că firma nu avea nici măcar banii necesari cumpărării vilei, Udrea a creditat societatea Romlit Spectrum, prin intermediul unei rude, fără să declare oficial acest lucru.
Mai mult, vânzătorul vilei, administratorul SC Carmen Silva 2000 SA, a fost constrâns de Udrea, prin intermediul lui Breazu, să încheie un act adiţional la contractul de vânzare-cumărare, cu încălcarea unei hotărâri AGA şi a condiţiilor stabilite prin mandatul emis de Ministerul Dezoltării Regionale, deşi nu se efectuase încă plata, prin care a confirmat transmiterea în patrimoniul Romlit Spectrum SRL a dreptului de proprietate. Udrea și-a exercitat influenţa asupra primarului din Eforie Sud pentru a obţine cumpărarea de către aceeaşi firmă a lui Breazu a terenului de 386 de metri pătraţi, aferent vilei, prin negociere directă, la jumătate din preţul pieţei. Tot potrivit anchetatorilor, Vila Săbărel a fost renovată pe şpagă (520.000 de lei), constând în materiale de construcţii de la o firmă ce derula contracte cu Compania Naţională de Investiţii. Şpaga reprezenta garanţia pentru firma plătitoare că va primi finanţare pentru contractele aflate în execuţie.

A ocupat mai multe imobile, toate de la stat
SC Romlit Spectrum SRL a luat fiinţă în anul 2005, fiind fondată de către două avocate din Baroul Bucureşti. Este vorba despre Marioara Racz şi Gabriela Sucioaia. Actele de înființare a societăţii au fost redactate şi întocmite de o altă avocată, Laura Elena Vrabie. Numele Gabrielei Sucioaia şi al Laurei Elena Vrabie fac legătura cu Elena Udrea şi cu dosarul „Gala Bute”, în care atât fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, cât şi Tudor Liberiu Breazu au calitatea de inculpaţi.
În 2006, fondatoarele firmei au vândut societatea unei alte persoane, Nina Andrei, care, tot în 2006, a vândut-o Cristinei Podaru, care, la rândul ei, tot în 2006, i-a vândut-o lui Tudor Liberiu Breazu.
Afacerea Vilei Săbărel nu este însă singura în care firma lui Breazu a avut legături cu imobile de la stat. Potrivit unor acţiuni, depuse de  R.A.-A.P.P.S., SC Romlit Spectrum SRL a ocupat nu unul, ci două imobile aflate în patrimoniul Guvernului, din care a fost evacuată în anii 2007 şi 2008, la scurt timp după ce societatea a intrat pe mâna lui Tudor Breazu.
Astfel, în data de 5 iulie 2007, R.A.-A.P.P.S. a cerut Judecătoriei Sectorului 2 din Bucureşti admiterea cererii de evacuare a SC Romlit Spectrum SRL dintr-un imobil al statului, situat într-un bloc din strada Mihai Eminescu nr. 82-88. În 5 decembrie 2007, Judecătoria Sectorului 2 a declinat competenţa materială a judecării cauzei în favoarea Tribunalului Bucureşti. Noua instanţă a fost sesizată în data de 21 ianuarie 2008. În 29 februarie 2008, magistraţii au soluţionat cererea R.A.-A.P.P.S., admiţând cererea statului şi dispunând evacuarea firmei lui Breazu din imobilul Guvernului. Mâna dreaptă a Elenei Udrea nu a fost, însă, uşor de evacuat. Breazu a atacat soluţia cu apel, respins, însă, de către Curtea de Apel Bucureşti, în data de 18 aprilie 2008.
Un alt imobil al statului pe care firma lui Breazu l-a ocupat, până când a fost evacuată, este amplasat pe strada Muzeul Zambaccian, la numărul 17, din Sectorul 1 al Capitalei. R.A.-A.P.P.S. a cerut Tribunalului Bucureşti, încă din 4 iulie 2007, evacuarea SC Romlit Spectrum SRL din acest imobil. Dosarul s-a finalizat în data de 10 septembrie 2007, când instanţa a admis şi de această dată cererea.
În 2013, firma lui Breazu şi-a mutat sediul în strada Intrarea Valului, în clădirea în care a fost înfiinţată societatea Agro-Green Nana SRL, a Elenei Udrea, care a lucrat în arendă moşia lui Traian Băsescu de la Nana, firmă administrată, până anul trecut, de acelaşi Tudor Breazu.


Andrei Ioan Rudeanu, ginerele lui Basile Blaga, a înfiinţat, în această vară, o firmă care dă consultanţă în tehnologia informaţiei
“Ginerică” Rudeanu a schimbat şi el aria de interes: afacerile cu IT
Un al doilea personaj pe care nu-l sperie faptul că este judecat pentru evaziune fiscală se numeşte Ionuţ Andrei Rudeanu, ginerele fostului co-preşedinte al PNL, Vasile Blaga. Cunoscut pentru afacerile derulate cu CNADNR, reprezentând contractele privind patrularea şi paza unor sectoare din autostrăzile A1 şi A2, Rudeanu îşi face planuri de viitor.
Astfel, în această vară, ginerele lui Blaga a intrat într-o afacere nou-nouţă ce activează pe piaţa informaticii şi tehnologiei informaţiei. Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în data de 21 iulie 2016, a luat fiinţă compania SC R & B IT Consulting Services SRL, cu sediul în Municipiul Deva, judeţul Hunedoara, societate care are ca obiect de activitate consultanţa în tehnologia informaţiei. Capitalul social, în valoare de 1.000 de lei, a fost subscris şi vărsat de asociaţii George Gabriel Iorgulescu, Andrei Bostan, Cristian Nedelcu şi Ioan Andrei Rudeanu, ginerele lui Blaga, acesta din urmă fiind trimis în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti pentru evaziune fiscală în cuantum de 600.000 de euro.

Fiul lui Dorin Cocoş, Alin, şi-a lichidat toate afacerile vechi şi, împreună cu mătuşa sa, a deschis firma Klandestin, ce va activa în domeniul restaurantelor

Clanul Cocoş vrea să activeze în domeniul restaurantelor
“Jurnalul Naţional” a dezvăluit, în urmă cu două luni, faptul că un al treilea personaj din “familia” extinsă a regimului Băsescu s-a reorientat în afaceri. Mai exact, familia lui Dorin Cocoş a schimbat domeniul de activitate, după ce liderii informali, Dorin Cocoş şi Elena Udrea, s-au ales cu multiple dosare penale, unele dintre ele fiind deja judecate, cu hotărâri definitive, în instanţele de judecată. Reamintim că, potrivit unei notificări de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în data de 4 noiembrie 2015, fiul lui Cocoş, Alin Cocoş, şi Anca Dinu, sora fostului soţ al Elenei Udrea, au decis să se asocieze şi să înfiinţeze o societate comercială având ca obiect de activitate “restaurantele”. Atât afacerea, cât şi denumirea companiei aruncă un aer conspirativ asupra acestei operaţiuni. Firma se numeşte SC Klandestin Public Caffe SRL, are un capital social de 200 de lei, împărţit în mod egal între fiul şi sora lui Dorin Cocoş. Anca Dinu a fost numită, chiar de la înfiinţare, administratorul companiei, pe termen nelimitat. De remarcat  în acest caz este şi faptul că sediul social al acestei companii nu se află la niciunul dintre domiciliile celor doi acţionari sau la al altor societăţi pe care aceştia le-au deţinut în trecut. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, SC Klandestin Public Caffe SRL funcţionează, din punct de vedere administrativ, la aceeaşi adresă unde îşi desfăşoară activitatea Cabinetul de Avocatură Răzvan Teodorescu. Avocatul Teodorescu este nimeni altul decât apărătorul lui Dorin şi al lui Alin Cocoş în dosarul în care au fost trimişi în judecată pentru fraudele de la ANRP (Bica 2) şi cel care i-a reprezentat, totodată, şi la Curtea Constituţională, la momentul în care inculpaţii au ridicat o excepţie de neconstituţionalitate.

Cu fosta protectoare implicată în nenumărate cauze penale, fostul consilier al Elenei Udrea şi-a transformat firma de editare cărţi în agenţie imobiliară. Este vorba despre compania deţinută de Tudor Breazu, în patrimoniul căreia a intrat, în condiţii verificate de DNA, Vila Săbărel, din Eforie Sud.

Breazu nu este singurul pion al fostului regim care îşi face planuri de viitor în business, în ciuda dosarelor penale deschise pe numele lui. Ginerele lui Vasile Blaga a intrat, în această vară, în afaceri cu IT, în timp ce fiul lui Dorin Cocoş şi-a înfiinţat, împreună cu mătuşa lui, o firmă care activează în domeniul restaurantelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu