marți, 29 noiembrie 2016

Eveniment în fața Gării Roman: statuia Sf. Andrei a fost sfințită în prezența a sute de romașcani

Eveniment în fața Gării Roman: statuia Sf. Andrei a fost sfințită în prezența a sute de romașcani

poza stire inaugurare statuieMarți, 29 noiembrie 2016, primarul Laurențiu Dan Leoreanu și viceprimarul Lucian Ovidiu Micu au participat la ceremonialul de dezvelire a Complexului Statuar reprezentând pe Sfântul Apostol Andrei, Apostolul românilor, realizat în fața Gării Roman.
La manifestare au participat oficialități, preoți din Protopopiatul Roman, elevi ai școlilor romașcane și credincioși.
Slujba de sfințire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului împreună cu un sobor de preoți.
Monumentul „Sf. Apostol Andrei” este o lucrare de sculptură în bronz, cu înălțimea de 3,80 m, realizată de artistul plastic Constantin Crengăniş, absolvent al Academiei de artă „George Enescu” Iaşi, secția sculptură, cu fonduri alocate de Protopopiatul Roman și de managerul Societății Marsat, domnul Vasile Balcan, pe terenul pus la dispoziție de Primăria municipiului Roman.
Astăzi, aici, în piațeta Gării se ridică un monument care vă dăinui peste ani. Ne bucurăm că, împreună, uniți, venim și punem încă o piatră de temelie în Roman și dăm un exemplu de succes, cum că am reușit un parteneriat public privat – Primăria, în colaborare cu Arhiepiscopia și societatea MARSAT.
Am dus la bun final un proiect și nu va fi cel din urmă, este doar virgula la ceea ce urmează. Am purtat discuții cu directorul general al celui de-al doilea angajator al României, Dedeman și, dincolo de donațiile în terenuri, pentru construirea sensului giratoriu, ne va acorda un sprijin și pentru construirea unui monument închinat lui Alexandru cel Bun, care a întemeiat Episcopia Romanului, astfel încât vom pune definitiv pe Roman pecetea Mușatinilor: statuia din centrul orașului – a lui Roman Mușat, la Poarta Sud – statuia lui Ștefan cel Mare, statuia lui Sf. Andrei și statuia lui Alexandru cel Bun, care va fi amplasată anul viitor la Poarta de Nord a municipiului. Mergem înainte să clădim și să lăsăm o cetate cu oameni demni”, a spus Laurențiu Leoreanu, primarul municipiului Roman.poza stire inaugurare statuie 1
În anul care, în curând, apune, a poposit întruchiparea unui personaj biblic, ca cel ce binecuvântează drumeţia, acel continuu „te du şi vino”, fie „per pedes”, fir „moto”. E vorba de acel apostol al preadivinului Iisus, blagoslovit a se preocupa şi proteja pe „Homo viator” – Sfântul Andrei. În Gara Roman, ca cea mai importantă „Răscruce de drumuri” a Urbei. E-n faţa Gării ca simbol complex şi ca intrare şi ieşire din oraş.
Având ca autor pe ieşeanul Constantin Crengăniş monumentul statuar ne impresionează prin verticalismul său, deşi în sine, drumeţia e orizontală. De data aceasta s-a impus estetica proporţiilor, amplasarea fiind într-o piaţă largă, Gara şi clădirile din jur fiind cu câte două nivele, iar în faţa ei întinzându-se „montan”, impunătorul „cadru”, rămas până azi, cu străvechea denumire de „Grădina mare”. Alăturând pe ultimele două – Apostolul şi parcul – ne duce gândul la acea întruchipare cu valoare de model sacru, rămasă legendară – Daniil Sihastru.
Nu e icoană, ci sculptură, deci e subordonată canonului adiacent acestei arte: tridimensionalism, realitate figurativă, singularitate, ca şi înaltul soclu amplificând-o, deşi în jur, noapte şi zi, o continuă forfotă umană. Sculptura Sfântului Apostol priveşte spre departe, către pădurea fără pereche şi ea ca un rod al Genezei.
Cu gesturi sacre, se-nalţă, nu ca o cariatidă-coloană, cu funcţie fizică, ci binecuvântează, ca un apostol uman, rugând Cerul să proteguiască pe cei ce pleacă la drum. Iar locul ales spre binecuvântare, e tocmai la o mare răscruce cu oameni”, a scris într-o frumoasă prezentare profesorul Gheorghe AM Ciobanu.
Romanul Financiar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu