luni, 21 noiembrie 2016

Municipiul Roman – un oraș cu nevoi specifice

Municipiul Roman – un oraș cu nevoi specifice

poza stire pnl comunicatSe tot vorbește, în campaniile electorale, despre nevoia de dezvoltare a marilor bazine sociale şi a mediului rural, despre strategii de dezvoltarea pe aceste două mari direcții, dar aproape nimeni nu vorbește despre comunitățile de nivel mediu din România, municipii, orașe, precum Romanul. Nimeni nu vorbește specific şi în cunoștință de cauză despre aceste localități, despre nevoile lor, despre problemele lor individualizate. Desigur, sunt strategii naționale care conjunctural sau chiar doar tangențial ating şi realitățile acestor orașe, dar fără a ține cont de caracteristicile concrete, uitând faptul că principiile de funcționare sunt diferite față de marile orașe, in aceiași măsură în care sunt diferite de condițiile din mediul rural.
Atât timp cât legislativul, parlamentul va fi format doar din oameni care nu cunosc realitatea profundă a acestor orașe, această situație va continua. Oricât de mult ai investi în „studii” ale realităților sociale şi economice, doar un om care simte şi a simțit viața acestor comunități poate avea o viziune corectă asupra adevăratelor probleme şi asupra specificului şi nevoilor de dezvoltare. De ce? Firesc pentru că sunt oameni care au trăit aceste realități, precum au fost şi nevoiți să se lupte cu barierele legislative prezente.
Eliminarea corupției, reducerea de taxe, strategiile naționale la nivelul agriculturii, creșterile salariale, nevoia investițiilor în educație şi sănătate, reducerea birocrației, dezvoltarea infrastructurii rutiere – sunt teme generale firești. Sunt o obligație de bun simț pentru orice legislativ sau guvern, dar problemele specifice, concrete, directe ale comunităților mici şi medii, precum municipiul Roman, nu trebuie uitate în construirea acestor strategii naționale. După 26 de ani în care nu a existat o viziune coerentă de dezvoltare concentrată pe acest tip de localități, e cazul să avem voci avizate care să susțină şi să elaboreze proiecte legislative care să nu atingă doar tangențial aceste comunități. Este momentul ca legile şi strategiile de dezvoltare ce se vor construi pe fundamentul legislativ să vina în totalul sprijin al acestor nevoi.
Comunitățile medii şi mici, precum Romanul, au o nevoie vitală de un fond legislativ şi de susținerea financiară a executivului pentru atragerea şi stabilizarea specialiștilor, a tinerilor şi a profesioniștilor cu experiență, iar acest lucru se poate realiza printr-un proiect național de dirijare a investițiilor în capacități de producție funcționale şi stimulative din punct de vedere salarial, profesional şi social. Altfel, vom avea orașe depopulate, îmbătrânite şi cu o creștere exponențială de asistați social. Aceste localități riscă să fie din ce în ce mai mari consumatoare de resursă, când e atât de simplu să devină motor economic, centre de dezvoltare. Oricât ar încerca administrațiile locale, oricât de eficiente ar fi, fără un program național, este o luptă care nu va avea niciodată efectele pe care populația acestor localități îl așteaptă.
Primul pas pe care aceste orașe, pe care Romanul în particular, au șansa să îl facă, este să aleagă inteligent şi constructiv – oamenii cu experiență în administrația locală, oameni care știu şi au trăit din interior aceste nevoi, probleme, deficiențe. Aceștia sunt oamenii care pot aduce viziunea care lipsește legislativului şi chiar executivului.
Putem să aprofundăm acest hău dintre legislativ şi nevoile şi realitățile orașelor mici şi medii, prin a trimite în continuare în parlament politicieni de carieră, politicieni de „birou”, oameni de afaceri rupți de realitatea administrativă sau putem trimite oameni care chiar cunosc problemele administrative ale unui oraș, care s-au lovit de barierele legislative, care au dovedit că pot construi şi crește eficiența administrației locale.
Este alegerea noastră!
Comunicat de presă PNL Roman

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu