Coplata, numai pentru servicii de reabilitare medicală
18 June
02:58
2015
După 1 aprilie, coplata este percepută numai pentru asistenţa medicală ambulatorie pentru specialitatea clinică de reabilitare medicală, domeniu pentru care nu este prevăzută în prezent. Asiguraţii plătesc minimum cinci lei şi maximum zece lei pentru o serie de proceduri.
Categoriile de asiguraţi scutite de coplată sunt: copiii până în 18 ani, tinerii între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă; bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse; pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 lei pe lună.
Coplata a fost introdusă la 1 aprilie 2013, de către ministrul Sănătăţii de la acea vreme, Eugen Nicolăescu, cu scopul de a controla internările nejustificate sau fictive, dar şi raportările false. Coplata se aplica o singură dată, la internarea continuă, indiferent de durata spitalizării. Cuantumul coplăţii se încadra între cinci şi zece lei. Coplata nu se aplica pentru persoanele care ajungeau la Urgenţe, în Ambulatoriul de specialitate, la medicul de familie sau cele care aveau nevoie numai de analize medicale. Scutiţi de coplată erau şi copiii, gravidele, pensionarii cu venituri sub 740 lei pe lună, bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă şi veteranii de război.
În 2014, Spitalul Municipal de Urgenţă Roman a adunat 3.780 de lei din coplată, iar Spitalul de Psihiatrie Sfântul Nicolae a strâns 685 de lei din această taxă. În 2013, Spitalul Roman a încasat 2.910 lei din coplată, iar Spitalul de Psihiatrie – 335 de lei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu