miercuri, 17 iunie 2015

EXPLOZIV! Procurorii trebuie sa intervina! Reteta mafiota prin care s-au furat banii la FILIT - FACSIMILE



• Detalii cu adevarat cutremuratoare si explozive ies la iveala despre una din cele mai mari afaceri derulate in ultimii ani cu bani publici in judetul Iasi • Totul a fost bine ascuns vreme indelungata, iar frauda a fost mascata sub forma unor contracte mai mici • Modul cum s-a incercat acoperirea fraudelor este ingenios • Totul s-a cutremurat cand niciunul din cei implicati nu se mai astepta • Lucrurile se vor complica si mai mult pentru ca in curand acestia vor fi nevoiti sa returneze fiecare leu furat cu buna stiinta

A fost unul din cele mai mediatizate contracte si evenimente din ultimii ani de la Consiliul Judetean Iasi. Numai ca pe spinarea acestui festival s-au sifonat bani cu nemiluita dupa bunul plac al unor indivizi apropiati de presedintele Cristian Adomnitei, aflat in prezent in arest la domiciliu. Detaliile ce au fost scoase la iveala sunt cu adevarat socante si arata exact modul cum s-au derulat contractele pe bani publici intre gastile apropiate de Adomnitei si acolitii acestuia.

O autoritate de control a evidentiat negru pe alb poate cea mai mare frauda care s-a petrecut cu bani publici la un eveniment cultural, ridicat in slavi de Cristian Adomnitei. In acte s-a constatat o frauda de aproape 200.000 lei numai in prima editie, bani care ar trebui returnati de toti cei care s-au bucurat de sumele respective. Frauda este insa mult mai mare, iar o ancheta ulterioara ar trebui sa scoata la iveala faptul ca intr-un asemenea festival, in cele doua editii scurse pana acum s-au pompat foarte multi bani nejustificati.

Citeste si: GRETOS! Obscenitati in fata copiilor pe scena FILIT! Gestul scandalizeaza o tara intreaga - FOTO, VIDEO

Numai pentru editia din anul 2013 s-au gasit o sumedenie de nereguli, care recent au iesit la iveala si care au zguduit din plin institutia condusa pana recent de Adomnitei. Practic, in raportul intocmit de inspectorii Curtii de Conturi se vede exact reteta pe care au folosit-o Cristian Adomnitei si subalternii sai pentru a scoate bani prin intermediul FILIT. "Proiectul de buget aferent anului 2013, aprobat prin HCJ nr.107/2013 nu a avut la baza o fundamentare reala din care sa reiasa necesitatile de finantat estimate corespunzator pentru desfasurarea Festivalului International de Literatura si Traducere. Nu s-a respectat cadrul legal privind evidenta, gestiunea si inventarierea bunurilor culturale detinute de institutie. Nu s-au respectat notele de fundamentare ale bugetului de venituri si cheltuieli pentru desfasurarea festivalului, acestea nefiind sustinute in detaliu", se arata in raportul Camerei de Conturi.

Suveica bine pusa la punct

Directorul Muzeului Literaturii Romane (MLR), Dan Lungu, si gasca apropiata acestuia au dat bani publici ca la ei acasa unor persoane din exterior, in conditiile in care derularea evenimentelor respective intrau in atributul angajatilor Muzeului. Spre exemplu, contractul de consultanta achizitii publice pentru implementarea FILIT atribuit pentru 37.200 lei firmei Ademis Impex SRL intra in atributul persoanelor angajate ale Muzeului. La fel si cu cel privind asistenta manageriala a proiectului pentru FILIT, contract incheiat pentru aproape 10.000 lei cu un alt PFA. 26.000 lei s-au dus pe servicii de strategie artistica, bani ajunsi la PFA Bernic Corina. Nu trebuie uitat aici nici contractul legat de servicii pentru eveniment, atribuit PFA Dan Viorel Daia pentru 38.600, lei in conditiile in care MLR avea oameni specializati pentru acest lucru. In plus, conducerea MLR a achizitionat materiale promotionale prin care a promovat unele persoane juridice, pentru o parte din acestea unitatea neprezentand justificarile necesare. Cel mai bun exemplu in acest caz este cel al Asociatiei Patrimoniu pentru Comunitate.

Citeste si: Bani sifonati la FILIT! Cristian Adomnitei refuza sa faca publice sumele cheltuite la festival

Ca banii sa ajunga exact unde trebuie, conducerea MLR a decis sa sparga achizitia in contracte mai mici, tocmai ca acestea sa fie date prin atribuire directa si nimeni sa nu fie tras la raspundere. De exemplu, s-au dat zeci de mii de lei catre PFA-uri detinute de George Onofrei si Madalina Cocea, cei care pentru "promovarea" FILIT nici nu trebuiau sa faca mare lucru. Pentru servicii de elaborare liste de adrese si servicii expediere, George Onofrei a luat aproape 40.000 lei. Acesta a fost si purtatorul de cuvant al festivalului, in contul sau intrand alte fonduri. Si Madalina Cocea a luat zeci de mii de lei pentru promovarea evenimentului, contractul incheiat cu PFA-ul acesteia fiind de 38.620 lei. Desi aveau acelasi scop, contractele au fost divizate in mod intentionat pentru a fi date prin incredintare directa.

"Pentru contractele incheiate prin incredintare directa autoritatea contractanta nu a facut dovada estimarii valorilor. Serviciile care au facut obiectul contractelor de achizitii publice incheiate cu un numar de patru persoane fizice autorizate erau, in fapt, atributul persoanelor in cauza prevazute in contractele de voluntariat incheiate anterior de reprezentantii muzeului pentru realizarea de activitati identice. S-a constatat prestarea necorespunzatoare a serviciilor de consultanta, cu consecinte in divizarea contractelor de achizitie publica, coroborat cu neintocmirea planului anual al achizitiilor publice, abatere indentificata in situatia contractului nr. 1968/2013, unde serviciile care fac referire la activitatile efective de organizare a festivalului au fost divizate in contracte de valori mai mici, prestatorul nemotivand si nejustificand in mod concret in ce a contat consilierea in alegerea modalitatilor de atribuire a contractelor", se mai arata in raportul respectiv. Nu trebuie uitata nici firma Ad Media Grup, detinuta de Adrian Acostoaie, persoana care a avut mai multe contracte in derulare cu CJ Iasi. Acesta a furnizat corturile care au compus Casa Filit de la Palatul Culturii pentru 110 mii lei. Si asupra acestui contract planeaza suspiciuni uriase.

Gaura din buget, tot mai evidenta

Si cei din Consiliul Judetean au constatat diferente uriase facute de oamenii lui Adomnitei de pe urma festivalului. "Acum patru luni, s-a solicitat în plenul Consiliului Judetean întocmirea si prezentarea de catre executiv a unui raport de activitate privind ultima editie a Festivalului International de Literatura si Traduceri. Am facut acest lucru în ideea transparentei cheltuirii banului public, mai ales ca suma alocata acestui festival este una deloc neglijabila, fiind în joc jumatate de milion de euro. Din acel moment, PNL Iasi si liderii sai au pus batista pe tambal. Nu au suflat nicio vorba despre cum s-au cheltuit banii, deci opinia publica ieseana nu stie nimic despre drumul parcurs de acesti bani, ce sume au încasat persoanele sau firmele implicate, si care sunt acestea. Mai mult, desi s-a întocmit un raport de audit cu privire la ultima editie FILIT, acesta este înca tinut la secret în biroul presedintelui suspendat al CJ Iasi, Cristian Adomnitei. Liberalii au uitat complet ca au de dat explicatii serioase cu privire la cheltuirea celor 500.000 euro destinati ultimei editii FILIT", sustin cei de la PSD Iasi. Trebuie precizat ca pana si fata de plenul CJ, Cristian Adomnitei si Dan Lungu au tinut secret modul cum s-au impartit banii alocati festivalului.

Nu este pentru prima data cand la o autoritate subordonata CJ Iasi s-au sifonat bani publici, aceste detalii fiind semnalate in mai multe randuri in paginile cotidianului BUNA ZIUA IASI. BZI a solicitat in mai multe randuri date despre contractele derulate in cadrul celor doua editii ale FILIT, insa atat MLR, cat si CJ au refuzat sa faca publice detaliile. De altfel, raspunsurile au fost mai mereu evazive, cele doua entitati refuzand sa colaboreze in mod public. Dupa cum se poate vedea si in facsimilele postate pe bzi.ro, institutiile coordonate de Adomnitei si Lungu par ca au ascuns cu buna stiinta ceea ce s-a intamplat la FILIT. Si in acest caz procurorii anticoruptie ar trebui sa se autosesizeze si sa inceapa o ancheta care sa elucideze pe ce s-au dus atatia bani din fonduri publice si in conturile caror indivizi au intrat sumele. Dan Lungu, directorul MLR Iasi, nu a raspuns apelurilor telefonice ale redactorilor BZI pentru a comenta situatia.

Urmareste BZI.ro pe FACEBOOK.COM

Galerie foto

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu