joi, 18 iunie 2015

„Justiţia independentă” a îmbogățit clanul Băsescu. Șantajul în familie: frați, nepot, ginere

Autor: Ion Alexandru 18 Iun 2015 - 08:15
„Justiţia independentă” a îmbogățit clanul Băsescu. Șantajul în familie: frați, nepot, ginere


Familia lui Traian Băsescu şi-a adăugat în palmaresul penal încă un dosar de trafic de influenţă. Nepotul fostului preşedinte, Dragoş Băsescu, a perceput un milion de euro de la un om de afaceri cerce¬tat de procurorul DIICOT Remus Jurj pentru a nu ajunge în spatele gratiilor. Este vorba despre aceeaşi reţea infracţională din care face parte şi ginerele lui Băsescu, Radu Pricop.

Sub conducerea Alinei Bica la DIICOT, doi membri ai familiei lui Traian Băsescu au derulat afaceri de şantaj şi trafic de influenţă, cu ramificaţii la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Omul din interior care a pus umărul la extorcarea a doi oameni de afaceri în folosul lui Radu Pricop şi al lui Dragoş Băsescu se nu-meşte procurorul Remus Jurj, iar, doar în două dosare instrumentate de DNA în ceea ce-i priveşte pe cei trei, este vorba de trei milioane de euro.

Schema este una demnă de filmele cu mafioţi şi a fost constituită la începutul anului trecut, odată cu demararea, de către procurorul din subordinea Alinei Bica, Remus Jurj, a unui dosar în care au fost cercetaţi mai mulţi oameni de afaceri. Printre aceştia, se numără Alexandru Horpoş şi Sandu Staicu, pe care procurorul i-a pus sub acuzare.

Prima lovitură în această speţă a fost dată de ginerele lui Traian Băsescu, Radu Petru Pricop, care, împreună cu fiul fostului preşedintre al Republicii Moldova, Sergiu Lucinschi, l-au determinat pe Alexandru Horpoş să plătească o taxă de protecţie de 2 milioane de euro pentru a scăpa de problema penală. Horpoş a denunțat aceste lucruri la DNA, iar Remus Jurj, Radu Pricop şi Sergiu Lucinschi s-au ales cu dosare penale.

Modelul de la „ginerică”
Un alt om de afaceri cercetat în acelaşi dosar al DIICOT, Sandu Staicu, administratorul SC Activ Invest Construct SRL, a denunţat la DNA faptul că fiul lui Mircea Băsescu, Dragoş Băsescu, i-a cerut un milion de euro pentru a nu fi arestat în dosarul instrumentat de acelaşi procuror Jurj. De altfel, se pare că Dragoş Băsescu şi-a mutat firma la Bucureşti, pentru a putea derula această afacere penală. Banii urmau să fie plătiţi de Staicu sub forma unui contract de consultanţă comercială încheiat cu firma Global Business & Con-sulting SA, deţinută de Dragoş Băsescu, societate care, până în 2013, a fost înmatriculată în judeţul Constanţa, după care a fost mutată la o adresă din sectorul 1 al Capitalei.
Sandu Staicu a fost prezentat de DIICOT, pentru emiterea unui mandat de arestare, în data de 11 martie 2014, însă ÎCCJ a dispus doar instituirea controlului judiciar în ceea ce-l priveşte. Acest lucru demonstrează că influenţa lui Dragoş Băsescu pe lângă procurorul de caz Remus Jurj a funcţionat întocmai înţelegerii.

Tatăl, acelaşi „modus operandi”
Modul de operare al lui Dragoş Băsescu pare a fi identic cu cel folosit de tatăl său, Mircea Băsescu, în afacerea „mormanului de dolari” luat de la familia lui Bercea Mondial. Fratele fostului preşedinte a fost arestat şi, în prezent, este judecat pentru trafic de influenţă, după ce a cerut şi primit de la rudele lui Anghel Sandu suma de 600.000 de euro pentru a interveni pe lângă instanţele de judecată pentru a-l elibera din puşcărie pe cumătrul său, arestat pentru tentativă de omor.

Mircea Băsescu a cerut banii în 2011. Interesant este că, la nivelul Tribunalului Olt, Bercea Mondial a reuşit în câteva rânduri să obţină punerea în libertate, ceea ce creează „suspiciunea re-zonabilă” că interveneţiile au funcţionat şi în acest caz. Lucrurile s-au complicat, însă, la nivelul Curții de Apel Craiova, care a infirmat, de fiecare dată, deciziile judecătorilor de la fond, menţinându-l pe interlop în arest.

Ulterior, pentru că nu au obţinut eliberarea, membrii familiei Bercea i-au cerut lui Mircea Băsescu banii înapoi. Acesta nu doar că nu le-a restituit banii, dar, la îndemnul fratelui său, care era preşedinte în funcţie, a apelat la DNA pentru a le înscena romilor un dosar de şantaj.

Colecție de dosare penale. Însuşi Traian Băsescu acumulează, de câteva luni de zile, dosar după dosar. Fostul președinte este cercetat penal în dosarul privind schimbul de terenuri cu afaceristul Costel Căşuneanu, în cel privind furtul telefonului reporterului Antena 1 Andreea Pană, în ancheta privind achiziţia locuinţei din strada Ștefan Mihăileanu sau în scandalul de şantaj la adresa senatorului PSD Gabriela Vrânceanu Firea. Familia sa se află, de asemenea, în centrul unui alt scandal penal legat de modul în care au fost comasate terenurile agricole achiziţionate la Nana, pământuri asupra cărora Parchetul General a instituit măsura sechestrului asigurător.

Antena 3 a difuzat încă de anul trecut detalii despre una dintre afacerile de răsunet a lui Dragoş Băsescu, neanchetată până acum. Este vorba despre un contract de asociere în participaţiune între o firmă deţinută de Dragoş Băsescu şi Staţiunea de Cercetare pentru Dezvoltare Pomicolă Constanţa. Contractul are ca obiect exploatarea agricolă a unui teren, deşi principalul obiect de activitate al firmei lui Dragoș Băsescu este „dezvoltarea imobiliară”. Afacerea, încheiată doar în folosul familiei Băsescu, apare şi într-un raport al Curţii de Conturi.
 
Citeşte mai multe despre:   traian basescu,   dragos basescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu