Medic nou la Dispensarul TBC din Policlinică
18 June
03:02
2015
De la 15 iunie, Dispensarul TBC din cadrul Policlinicii Roman are un nou medic, în persoana doctorului Dan Ionescu, care a lucrat, până acum, la Dispensarul TBC din Piatra Neamţ. Acesta completează echipa de medici pneumologi de la Spitalul Roman, formată de medicul Carmen Păuleţ, care se ocupă de pacienţii care se internează în spital pe secţie, şi medicul Silvia Ciubotaru, care lucrează tot în Policlinică.
Născut în Roman, medicul Dan Ionescu a urmat liceul aici, iar apoi a făcut Facultatea de Medicină din Iaşi. Rezidenţiatul l-a făcut la Clinica de Pneumologie din Iaşi şi l-a terminat în 2010. După rezidenţiat, a intrat ca medic la Dispensarul TBC din Piatra Neamţ, unde a lucrat până în iunie 2015.
“Naveta a fost principalul motiv pentru care am plecat de la Piatra Neamţ, pentru că naveta mi-a dat multe bătăi de cap, în special iarna. S-a ivit posibilitatea ca să vin aici şi am ales acest loc de muncă, având în vedere că locuiesc în Roman, soţia este medic de familie într-o localitate de lângă Roman, părinţii mei sunt aici, aşa că am decis să ne stabilim în Roman şi, cel mai probabil, aici vom rămâne. Oricum, înainte de a pleca la Piatra Neamţ, a fost o perioadă în care am colaborat cu spitalul pe partea de gărzi şi am ţinut legătura cu personalul şi conducerea de aici. Aşa că, imediat ce s-a ivit posibilitatea de a veni să lucrez aici, odată cu noul val de creare de locuri de muncă şi de lărgire a paletei de specialități medicale, nu am ezitat să mă înscriu la concurs”, a spus medicul Dan Ionescu.
Dependenţa de alcool, o problemă gravă a pacienţilor cu TBC
Până acum, medicul pneumolog Ionescu a tratat, în special, pacienţi cu tuberculoză, mai tineri sau mai în vârstă. Problema cu care s-a confruntat cel mai des a fost refuzul unor pacienţi de a urma tratamentul, din cauza faptului că nu puteau renunţa la consumul de alcool.
“Obiectivul nostru este tratarea pacienţilor cu tuberculoză, fie ea cu germeni sensibili la tratament sau cu germeni rezistenţi. Ca şi problematică, multe sunt cazuri sociale, sunt pacienţi care au o educaţie sanitară precară. Mulţi dintre pacienţi nu îşi iau tratamentul, sunt alcoolici şi, atunci, munca noastră este de două ori mai dificilă. Pe de o parte este activitatea medicală şi pe cealaltă parte este educaţia pacientului, pentru că unii dintre ei preferă, de multe ori, să renunţe la tratament decât să renunţe la băut. Ei au înţeles că nu pot lua şi tratament şi să continue să bea, aşa că preferă alcoolul. Deşi tratamentul este gratuit, în cazul tuberculozei trebuie urmat minimum şase luni, iar pacienţii nu rezistă să stea atât fără băutură”, explică medicul pneumolog.
Alcoolul este interzis pe durata tratamentului pentru tuberculoză, deoarece creşte riscul de hepatită toxică. Foarte mulţi dintre pacienţii diagnosticaţi cu TBC sunt fumători şi consumatori cronici de alcool.
A mers pe jos 15 kilometri pentru a lua tratamentul
De-a lungul carierei sale, medicul Ionescu a avut cazuri care l-au impresionat foarte mult. Una dintre amintiri este despre o pacientă de etnie rromă, dintr-o localitate din apropiere de Girov, care, în final, a reuşit să se vindece şi a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru acest lucru, chiar să meargă pe jos aproximativ 15 kilometri, iarna, prin zăpadă, pentru consultaţii.
“La această femeie a fost confirmată tuberculoza cu germeni rezistenţi. Ea avea numai 20 de ani şi era mamă a cinci copii, dintre care cel mai mic era sugar. Pentru acest tip de tuberculoză, tratamentul este de lungă durată, minimum 18 luni. Iniţial, pacienta a refuzat să se interneze la Spitalul Bisericani, pentru a iniţia tratamentul, pe motiv că nu avea cu cine să lase copiii acasă. Am fost nevoiţi să recurgem la tot felul de metode ca să o determinăm să meargă acolo şi să înceapă tratamentul, pentru că riscul ca ea să transmită boala copiilor era foarte mare. Dar, spre surprinderea noastră, după ce s-a internat şi a iniţiat tratamentul, a fost foarte cooperantă şi venea lună de lună să îşi ia tratamentul la noi în spital. Procesul a mers foarte bine şi a fost declarată vindecată după 18 luni”, a precizat medicul Dan Ionescu.
Evaluarea finală a pacientei, pentru a verifica dacă boala a dispărut sau nu, a trebuit făcută în luna februarie, anul trecut. “Am chemat-o, i-am spus că trebuie să dea pentru ultima dată examen de spută, să facă radiografie pulmonară şi a venit pe jos la Piatra Neamţ, aproximativ 15 kilometri, ca să ajungă să facă evaluarea. A înţeles cât este de important să se vindece, atât pentru ea, cât şi pentru copiii ei. M-a impresionat lucrul acesta foarte mult, mai ales că am avut foarte mulţi pacienţi din oraş care uitau să vină să îşi ia tratamentul”, spune medicul pneumolog Ionescu.
Pe viitor, medicul Dan Ionescu îşi doreşte să profeseze cât mai mult timp la Spitalul Roman, să reuşească să îşi menţină entuziasmul pentru profesie şi să îşi perfecţioneze activitatea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu