marți, 1 septembrie 2015

Vor fi astazi pustii toate spitalele din Iasi? Iata unde vor fi adunati medicii si din ce motive



• Medicii din Iasi sunt asteptati astazi sa participe la miting • Primaria a acordat deja aprobare pentru intalnirea cadrelor medicale • "Acesti 25 la suta au fost ca sa ne inchida gura, pentru ca se aduna cam multi", spune un medic rezident, care a dorit sa isi pastreze anonimatul

Situatia prin care trece sistemul medical din Romania pare sa ia amploare. Nemultumiti de salarii, conditiile din spitale, de faptul ca nu sunt platite garzile sau sporul de noapte, toti medicii care sunt inscrisi in grupul de Facebook "Medici gata de greva generala. Solicitam salarii decente!" trec, astazi, la primul pas spre schimbare situatiei. In mai multe orase din tara se organizeaza intalniri ale tuturor angajatilor din sistemul sanitar. La Iasi, primaria a dat deja aprobare pentru eveniment, care va avea loc in jurul orei 13:00, in fata Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa", iar toti cei care doresc sa aiba o contributie la aceasta schimbare sunt asteptati.

"Eu cred ca vor participa rezidentii, in cel mai mare numar, apoi specialisti si poate studentii care mai sunt in Iasi, dar foarte putini medici primari, niciun profesor sau conferentiar. De asemenea, multi nu au acces la internet si chiar daca si-ar dori sa participe, poate nu sunt la curent cu toate datele. Doar sa ii anunte cineva, altfel nu stiu cum ar putea participa. Sau medicii, care la ora 13:00 sunt inca in operatii sau spitale", povesteste un medic rezident in anul I, care doreste sa-si pastreze anonimatul.

Specialistii lipsesc cu desavarsire din spitalele universitare

Protestul care are loc astazi este pentru ca oamenii si cei de la guvernare sa constientizeze importanta sistemului sanitar, pentru ca o greva a medicilor in adevaratul sens al cuvantului, ar fi o tragedie pentru pacienti. "Incercam mai intai asa, pentru ca daca se ajunge la greva e rau. Prin protest e o constientizare, e un pas catre greva, acolo nu are cum sa nu se rezolve pentru ca spitalele se vor inchide. Si in doua orase daca se inchid spitale, va fi tragic pentru pacienti. Nu e trufie, cerem ce se cuvine pentru spitale, pentru pacienti", spune medicul rezident. Prin acest protest se cer conditii normale in spitalele din Romania, platile garzilor si nu in ultimul rand angajari, pentru ca in acest moment, doar cativa oameni tin in spate clinicile si spitalele. "Acesti 25 la suta au fost ca sa ne inchida gura, pentru ca se aduna cam multi. Noi vrem sa fie platite sporurile de noapte, garzile. Acest procent, in cazul meu, inseamna aproape 200 de lei in plus, pentru ca sunt impozabili. O alta problema e cu angajarile. Nu sunt specialisti, mai ales la spitalele universitare, trebuie sa se angajeze personal pentru ca nu facem fata", marturiseste medicul rezident la un spital universitar din Iasi.

Fata de alte profesii, un medic rezident castiga in jumatate

Salariul unui medic rezident atinge o suma destul de mica, cu tot cu sporul de chirurgie in valoare de 15 la suta si fara sa fie luata in calcul bursa pe care acestia o primesc uneori. Dintr-un astfel de salariu, nu iti poti permite sa locuiesti cu chirie in Iasi decat daca ai parte si de ajutor financiar de la parinti sau alte rude. "Eu, sincer, fara bursa pentru ca nu stii cand vine, de ce si cum, doar apare pe card, nu scris pe ceva, cu tot cu spor de chirurgie de 15 la suta, iau suma de 1.070 de lei, rezident in anul I. Avem noroc de parinti, de parteneri, pentru ca nu poti sa traiesti din banii astia. Platesti 200 de euro la o chirie. Nu mai zic de mancare si transport. Un jandarm sau subofiter primeste dupa doi ani de pregatire, in jur de 2.000 de lei, plus 200 de lei bani pentru haine, plus chirie si decont la transport", precizeaza medicul rezident.

Urmareste BZI.ro pe FACEBOOK.COM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu