duminică, 22 noiembrie 2015

5 motive să nu renunţi la cafea

Dacă-ţi place cafeaua şi nu ai probleme de sănătate care să te împiedice s-o consumi, nu mai pleca urechea la cei care-ţi spun că ar fi bine să renunţi la ea. Conform studiilor de specialitate, licoarea matinală vine la pachet cu o mulţime de beneficii.

Publicitate
Bogată în antioxidanţi şi săracă în calorii, cafeaua e un izvor de sănătate, atâta vreme cât o bei cu moderaţie şi n-o “îndoi” cu lapte şi cu mult zahăr. Simplă, neagră, proaspăt râşnită şi nu foarte concentrată - aşa este ideal s-o consumi.

Iată cum te ajută

Din cele aproape 20.000 de studii despre cafea făcute de medici, nutriţionişti şi cercetători în ultimele decade reiese că există cel puţin 5 motive să nu renunţi la cafea. Iată-le:
1. Persoanele care beau între una şi 3 ceşti de cafea pe zi prezintă o probabilitate mult mai scăzută de a face infarct, chiar şi la o vârstă înaintată. Acest fapt e datorat antioxidanţilor din cafea (conţine mai mulţi chiar decât afinele!), care reduc inflamaţiile arterelor.
2. Tot antioxidanţii prezenţi în cafea ţin la distanţă diabetul, prin reglarea glicemiei. Mai multe studii de specialitate arată că e foarte puţin probabil ca băutorii înveteraţi să dezvolte diabet de tip 2. O menţiune vine însă la pachet cu această concluzie: dacă depăşeşti 3 ceşti pe zi, încearcă să consumi în părţi egale cafea clasică şi decofeinizată.
3. Incidenţa cirozei şi a altor afecţiuni hepatice este mult mai mică în cazul consumatorilor de cafea. Cu 43% scade riscul de cancer la ficat, dacă bei zilnic două ceşti, fiindcă antioxidanţii acţionează ca un agent antiinflamator şi inhibă celulele canceroase.
4. Tot antioxidanţii din cafea ne menţin neuronii sănătoşi şi ne fac creierul să funcţioneze mai bine. Conform studiilor, cafeina reduce riscul de demenţă şi ţine la distanţă maladii teribile, ca Alzheimer şi Parkinson.
5. Pare un lucru minor în comparaţie cu cele de mai sus, dar nu este: cafeaua te poate scăpa de migrene. Deocamdată nu e clar mecanismul, cercetătorii încă încearcă să-şi dea seama cum anume se întâmplă asta, însă una dintre teoriile agreate de neurologi este că ar impul- siona activitatea celulară, ducând la contractarea vaselor sangvine din creier, iar această contractare face ca presiunea care a declanşat migrena să scadă.
Medicii insistă totuşi asupra moderaţiei, fiindcă există persoane care dezvoltă toleranţă la cafeină, după ani de consum constant, şi au tendinţa să bea tot mai multă. În plus, pentru că poate da insomnii, e recomandat să bem cafea în prima parte a zilei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu