marți, 10 noiembrie 2015

6,3 MILIARDE DE EURO din bugetul UE, CHELTUITE NEJUSTIFICAT

10 Noi 2015 - 13:03
6,3 MILIARDE DE EURO din bugetul UE, CHELTUITE NEJUSTIFICAT
Curtea Europeană de Conturi a reclamat cheltuirea nejustificată a 6,3 miliarde de euro din bugetul Uniunii Europene în 2014, în raportul anual prezentat marţi la Bruxelles recomandând o utilizare mai flexibilă a bugetului pentru a răspunde situaţiilor de criză, cum este cea a migranţilor, transmite AFP.

Printre exemplele de fonduri cheltuite inutil, Curtea citează aeroporturi subutilizate sau ajutoare distribuite în Spania pentru terenuri agricole folosite în cele din urmă ca piste de motocros.

'Nu ne putem permite să continuăm în acest fel', a comentat preşedintele Curţii, Vitor Caldeira, la prezentarea publică a raportului, subliniind că acest bilanţ anual intervine într-un 'moment deosebit de dificil', în care Uniunea Europeană se confruntă cu 'provocări majore' precum criza migranţilor şi un nivel ridicat al şomajului.

'Trebuie ca bugetul european să răspundă mai bine priorităţilor strategice pe termen lung ale Uniunii Europene şi să fie capabil să facă faţă în situaţie de criză', a subliniat acelaşi responsabil.

El a făcut referire şi la capacitatea scăzută de reacţie a sistemului bugetar european în astfel de situaţii, în special pentru că acest buget este planificat pe o perioadă de 7 ani, în prezent 2014-2020.

'Dacă ar exista o abordare mai flexibilă, am putea rezolva parţial criza migranţilor cu ajutorul fondurilor care erau prevăzute la început pentru altceva', a comentat Vitor Caldeira.

Bugetul anual al UE reprezintă 1% din PIB statelor membre şi circa 2% din cheltuielile publice totale a 18 ţări din Uniune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu